Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Αυγ-2020 08:21

  Το "φράγμα" των 500.000 εγγεγραμμένων παικτών ξεπέρασαν τα Play του ΟΠΑΠ

  Το "φράγμα" των 500.000 εγγεγραμμένων παικτών ξεπέρασαν τα Play του ΟΠΑΠ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Το "φράγμα” των 500.000 εγγεγραμμένων παικτών ξεπέρασαν τα VLT's του ΟΠΑΠ. Η πελατειακή βάση των παιχνιδιών Play υπερέβη προ ημερών το συγκεκριμένο ορόσημο, πιστοποιώντας την σταθερή ανάπτυξη των επιδόσεων τους μέσω του δικτύου καταστημάτων PLAY και επιλεγμένων καταστημάτων ΟΠΑΠ, ήτοι σε περισσότερα από 2.600 σημεία διάθεσης.

  Στα τέλη του 2017, με βάση τα στοιχεία της ΟΠΑΠ, η πελατειακή βάση των παιχνιδιών Play (VLTs) αριθμούσε 148,5 χιλιάδες εγγεγραμμένους παίκτες. Ένα χρόνο αργότερα, έφθασε τους 288 χιλιάδες και στα τέλη του 2019 τους 440 χιλιάδες. Οι αυξητικοί ρυθμοί επανήλθαν ύστερα από την επαναλειτουργία του δικτύου καταστημάτων μετά το lockdown και μόλις προχθές, 18 Αυγούστου, "έσπασε” το φράγμα του μισού εκατομμυρίου εγγεγραμμένων παικτών. Σημειώνεται πως η έναρξη εγκατάστασης των VLTs ξεκίνησε την 11η Ιανουαρίου 2017 και υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο απαιτητικά έργα εγκατάστασης VLTs παγκοσμίως.

  Σήμερα προσφέρονται περί τα 100 διαφορετικά παιχνίδια στα 25.000 VLTs που λειτουργεί ο ΟΠΑΠ, με το τζίρο τους να ανέρχεται στο πρώτο τρίμηνο (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) της χρονιάς στα 66 εκατ. ευρώ, έναντι 68,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Σε επαναλαμβανόμενη βάση (μέχρι τις 13 Μαρτίου, καθώς μετά εφαρμόστηκαν τα περιοριστικά μέτρα), τα καθαρά έσοδα προ εισφορών από τα VLTs αυξήθηκαν κατά 21,5% ως αποτέλεσμα της αύξησης των εγκατεστημένων μηχανών και της ωρίμανσης των VLTs στα καταστήματα PLAY.

  Το συνολικό δίκτυο του ΟΠΑΠ αριθμεί σε 3.764 καταστήματα, με τα gaming halls να έχουν ξεπεράσει τα 430, συμβάλλοντας στη μείωση του παράνομου τζόγου. Πέρυσι, στις υπάρχουσες τυπολογίες καταστημάτων (Standard και MEGA PLAY concept store), προστέθηκε και η Premium. Τα καταστήματα της κατηγορίας αυτής είναι μεγαλύτερα σε έκταση, διαθέτουν περισσότερα παιγνιομηχανήματα και αναβαθμισμένες προσόψεις, ενώ προσφέρουν αναβαθμισμένη εμπειρία στον πελάτη και μεγαλύτερα κέρδη για τον επενδυτή.

  Υπενθυμίζεται πως τα καταστήματα ΟΠΑΠ στην Ελλάδα παρέμειναν, λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, κλειστά για 58 ημέρες, από 14/03/2020 έως 11/05/2020 και στην Κύπρο για 68 ημέρες, από 16/03/2020 έως 23/05/2020. Η επαναλειτουργία των παιχνιδιών Play (VLTs), στο δίκτυο καταστημάτων PLAY και πρακτορείων ΟΠΑΠ σε όλη την Ελλάδα ξεκίνησε εκ νέου στις 8 Ιουνίου 2020, ενώ η επανεκκίνηση των ελληνικών ιπποδρομιών στο MarkopouloPark έγινε στις 15 Ιουνίου 2020.

  Σύσταση "αγορά” από την Eurobank Equities

  Η διοίκηση του ΟΠΑΠ έχει αναφέρει πως παρά την ικανοποιητική απόδοση του Ομίλου στην μετά-κορoνοϊό περίοδο, ακόμη υπολείπεται προκειμένου να φτάσει και πάλι στα συνήθη επίπεδα, ενώ ο αντίκτυπος στο δεύτερο τρίμηνο αναμένεται σημαντικός καθώς το δίκτυο παρέμεινε κλειστό για περίπου μισό τρίμηνο. Υπενθυμίζεται πως η συνεισφορά των εσόδων από τις διαδικτυακές δραστηριότητες αυξήθηκε και επιταχύνθηκε περαιτέρω μετά την επιβολή των μέτρων περιορισμού.

  Ο ΟΠΑΠ ανακοινώνει τα αποτελέσματα του β' τριμήνου στις 9/9/2020, με τη Eurobank Equities σε προ ημερών (17/8) note να εκτιμά πως παρά τις επιπτώσεις από το lockdown, η εικόνα του Q2 θα διαμορφωθεί καλύτερη από τις αρχικές της εκτιμήσεις, κάτι που συνέβη και στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Στο σημείωμά της η Eurobank Equities εκτιμά πως τα έσοδα θα υποχωρήσουν κατά 58% στο Q2 και τα EBITDA κατά 92% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Στο εξάμηνο τα EBITDA εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 94 εκατ. ευρώ, εξέλιξη, που εφόσον επιβεβαιωθεί, θα καταστήσει συντηρητική την εκτίμηση για EBITDA χρήσης 267 εκατ. ευρώ.

  Οι αναλυτές της χρηματιστηριακής επισημαίνουν επίσης πως τα αρχικά στοιχεία δείχνουν ομαλοποίηση της παικτικής δραστηριότητας, ενώ τονίζεται πως η επανέναρξη των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων (εθνικά πρωταθλήματα Champions League, Europa League) στο τρίτο τρίμηνο θα ενισχύσει αισθητά τα μεγέθη της περιόδου. Επιπλέον, σημειώνουν πως σταδιακά η προσοχή θα επικεντρωθεί και στις συζητήσεις αναφορικά για το ζήτημα της προπληρωμής στο Ελληνικό Δημόσιο φόρων 300 εκατ. ευρώ που αφορούν στη 10ετή επέκταση της περιόδου αποκλειστικότητας (έως τον Οκτώβριο 2030). Στο πλαίσιο αυτό η Eurobank Equities διατηρεί τη σύσταση αγοράς και δίνει τιμή στόχο τα 9,8 ευρώ για τη μετοχή (κλείσιμο 7,81 ευρώ στις 19/8).

  Τέλος, να σημειωθεί πως το Sazka Group, ο μεγαλύτερος μέτοχος στον ΟΠΑΠ, μέσω της πλήρους συμμετοχής στο πρόγραμμα επανεπένδυσης μερίσματος (scrip dividend), καθώς και μέσω αγοράς μετοχών από το ταμπλό, αύξησε το ποσοστό συμμετοχής του σε 43,33% στο συνολικό μετοχικό κεφάλαιο της ΟΠΑΠ.

  nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμη:

  *Κ. Ζίγκλερ: Ο ΟΠΑΠ έχει ισχυρά θεμέλια, θα πετύχουμε τους στόχους μας

  *ΟΠΑΠ: Αύξησε τη συμμετοχή του στην Stoiximan

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ