Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Αυγ-2020 08:29

  ΟΤΕ: H κούρσα για την πώληση της Telekom Romania και οι Γάλλοι της Orange

  ΟΤΕ: H κούρσα για την πώληση της Telekom Romania και οι Γάλλοι της Orange
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Κινητικότητα εμφανίζεται να καταγράφεται εκ νέου αναφορικά με την πώληση των δραστηριοτήτων του Ομίλου ΟΤΕ στη Ρουμανία.

  O κύριος ενδιαφερόμενος, η γαλλική Orange, φέρεται σύμφωνα με ρουμανικά μέσα να προχώρησε προ ημερών στην υπογραφή προκαταρκτικής συμφωνίας (MoU) με το ρουμανικό δημόσιο για την εξαγορά των δραστηριοτήτων σταθερής τηλεφωνίας της Telekom Romania (TR). Στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία το 54% ελέγχεται από τον Όμιλο ΟΤΕ και το εναπομένον ποσοστό από το ρουμανικό δημόσιο. Με βάση τα νέα σενάρια, η Orange αποκτά το 80% της νέας εταιρείας που θα δημιουργηθεί μετά το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων (σταθερή – κινητή) της TR.

  Η Orange Romania που προσφέρει υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και ίντερνετ στη χώρα, με βάση τη φημολογούμενη προκαταρκτική συμφωνία επιδιώκει την εξαγορά προκειμένου να "απαντήσει” στην απόφαση του βασικού ανταγωνιστή της, Vodafone Romania, να εξαγοράσει τον τοπικό πάροχο σταθερής τηλεφωνίας UPC Romania.

  Σε ότι αφορά στην δραστηριότητα στην κινητή τηλεφωνία της Τelekom Romania (Τelekom Romania Mobile - TRM), ως βασικός ενδιαφερόμενος παραμένει η Digi Communications (RCS&RDS), τηλεπικοινωνιακός όμιλος με παρουσία σε Ρουμανία, Ουγγαρία, Ιταλία και Ισπανία.

  Στελέχη του Ομίλου ΟΤΕ δεν σχολίασαν επισήμως στο Capital.gr τις νεότερες εξελίξεις αναφορικά με το ζήτημα της Telekom Romania που παραμένει ανοικτό εδώ και καιρό. Ωστόσο, κατά διαστήματα έχει αναφερθεί πως πως εξετάζονται όλες τις εναλλακτικές στρατηγικές επιλογές που υφίστανται για τη θυγατρική στη Ρουμανία, χωρίς να αποκλείεται και η αποεπένδυση από τη χώρα. Προς την κατεύθυνση αυτή, οι συζητήσεις βρισκόταν σε εξέλιξη τον τελευταίο χρόνο τουλάχιστον. Τον Ιούνιο πέρυσι διεθνή δημοσιεύματα είχαν αναφέρει πως εδόθη mandate στη βρετανική τράπεζα Barclays για την εύρεση αγοραστή για τη δραστηριότητα του ΟΤΕ στη Ρουμανία στη σταθερή και την κινητή τηλεφωνία.

  Η Telekom Romania διαθέτει δίκτυο τηλεπικοινωνιακών υποδομών με εκτεταμένη κάλυψη οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber-to-the-Home, FTTH). Διαθέτει 1,15 εκατ. πελάτες σταθερής τηλεφωνίας, 1,25 εκατ. συνδρομητές τηλεόρασης, 959 χιλιάδες πελάτες ευρυζωνικών υπηρεσιών, 1,2 εκατ. συνδρομητές pay-tv και 3,8 εκατ. συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας.

  Μετασχηματισμός

  Ο ΟΤΕ εισήλθε στη ρουμανική αγορά το 1998 και η εκεί θυγατρική είναι η τελευταία που διατηρεί στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Τα τελευταία χρόνια η δραστηριότητα της TR ήταν πηγή αρνητικών οικονομικών αποτελεσμάτων για τον Όμιλο, με τον ΟΤΕ να έχει κληθεί να ενισχύσει κεφαλαιακά την εταιρεία. Ωστόσο τα τελευταία τρίμηνα έπειτα από την υιοθέτηση συγκεκριμένων πρωτοβουλιών αναδιάρθρωσης (απομειώσεις κ.α. ) και μετασχηματισμού η εικόνα βελτιώθηκε αισθητά και η TR κατέστη περισσότερο ανταγωνιστική.

  Με βάση τα τελευταία δημοσιοποιημένα αποτελέσματα, το δεύτερο τρίμηνο του 2020 το 25% των εσόδων και το 11 των προσαρμοσμένων EBITDA του Ομίλου ΟΤΕ προήλθε από τη Ρουμανία. Στο ίδιο διάστημα η Telekom Romania πραγματοποίησε έσοδα 229 εκατ. ευρώ (από 237 το α' τρίμηνο του 2020) και προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA 36 εκατ. ευρώ (από 34 εκατ. το α' τρίμηνο του έτους). Συνολικά το 2019 η TR εμφάνισε έσοδα 980 εκατ. ευρώ, έναντι 933 εκατ. ευρώ το 2018, και EBITDA 144 εκατ. ευρώ, έναντι 136 εκατ. το 2018. Σε επίπεδο εσόδων, το 2019 η δραστηριότητα της σταθερής τηλεφωνίας ανήλθε σε 229 εκατ. ευρώ και της κινητής σε 310 εκατ.ευρώ.

  Υπενθυμίζεται πως το 2019 ο Όμιλος ΟΤΕ ανακοίνωσε κύκλο εργασιών 3,907 δισ.ευρώ. αυξημένο κατά 2,9%. Η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA ανήλθε στα 1,364 δισ. και το περιθώριο EBITDA αυξήθηκε περαιτέρω κατά 0,2 μονάδες στο 34,9%. Οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές αυξήθηκαν κατά 41,6%, στα 488,1 εκατ. Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου παρέμεινε αμετάβλητος στα 0,7 δισ., που αντιστοιχεί σε 0,6 φορές το ετήσιο προσαρμοσμένο ΕΒΙTDA. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2019 ο Όμιλος ΟΤΕ άντλησε 500 εκατ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές με ετήσιο σταθερό κουπόνι 0,875%, το χαμηλότερο στην ιστορία του.

  Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμη:

  * Κινητικότητα για την πώληση της Telekom Romania

   

  https://www.capital.gr/epixeiriseis/3381769/kinitikotita-gia-tin-polisi-tis-telekom-romania

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ