Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 06-Αυγ-2020 10:37

  Ήπιαμε 25% λιγότερη Coca Cola το α’ εξάμηνο

  Ήπιαμε 25% λιγότερη Coca Cola το α’ εξάμηνο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση 

  Στην Ελλάδα οι όγκοι πωλήσεων της Coca Cola HBC, υποχώρησαν κατά περίπου 25% στο πρώτο εξάμηνο. Ποσοστό υποχώρησης που είναι μεγαλύτερο από την πτώση που κατεγράφη στη γειτονική Ιταλία, όπου οι πωλήσεις του ομίλου μειώθηκαν "μόλις” κατά 20%. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται από τη διοίκηση του ομίλου στο γεγονός ότι "η Ελλάδα αποτελεί μια από τις χώρες που επηρεάστηκε περισσότερο λόγω της υψηλής αναλογίας εσόδων από το κανάλι της εκτός σπιτιού κατανάλωσης και της υψηλής έκθεσης στον τουρισμό”. Παρά την πρόκληση αυτή, όμως ο όμιλος, αύξησε το μερίδιό στην κατηγορία των ανθρακούχων αναψυκτικών από τις αρχές του έτους μέχρι τώρα.

  Το πρώτο εξάμηνο του έτους τα καθαρά έσοδα της Coca Cola HBC από πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 2,831 δισ. ευρώ σημειώνοντας πτώση 14,7% σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση και κατά 15,5% σε δημοσιευμένη βάση. Σε επίπεδο τριμήνου, τα έσοδα σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση μειώθηκαν το πρώτο τρίμηνο κατά 1,2% και το δεύτερο τρίμηνο κατά 24,7%. 

  Συνολικά, ενώ κατά τις εβδομάδες ισχύος των περιοριστικών μέτρων το κανάλι της εκτός σπιτιού κατανάλωσης κατέγραψε πτώσεις του όγκου πωλήσεων της τάξης του 70% με 90%, τους μήνες Μάιο και Ιούνιο η κατάσταση "βελτιώθηκε” με πτώσεις μεταξύ 25% και 50%, και τον Ιούλιο μεταξύ 10% και 40%. 

  Ο όμιλος εισήλθε σε συμφωνίες παραγώγων, ώστε να αντισταθμίσει τον κίνδυνο ανατίμησης των πρώτων υλών που σχετίζονται με τη ρητίνη PET. Δεδομένου ότι για την αποτίμηση αυτών των συμφωνιών παραγώγων χρησιμοποιούνται τιμές που δεν παρατηρούνται στην αγορά, αυτή ταξινομείται στο επίπεδο 3. Η εύλογη αξία των παραγώγων PET στις 26 Ιουνίου συνδέεται με χρηματοοικονομική υποχρέωση ύψους 8,8 εκατ. ευρώ.  

  Στις 26 Ιουνίου, ο όμιλος είχε δεσμεύσεις κεφαλαιουχικού εξοπλισμού, περιλαμβανομένων δεσμεύσεων για μισθώσεις και της αναλογίας των κεφαλαιουχικών δεσμεύσεων των κοινοπραξιών του, ύψους 244,9 εκατ. Ευρώ (31 Δεκεμβρίου 2019: €221,7 εκατ.), οι οποίες σχετίζονται κυρίως με εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό. 

  Η διοίκηση του ομίλου στην προσπάθεια αναχαίτισης των επιπτώσεων ο όμιλος μείωσε τα λειτουργικά έξοδα και προχώρησε σε εξοικονομήσεις επιπλέον 100 εκατ.ευρώ για το 2020. Ήδη στο α’ εξάμηνο επιτεύχθηκε εξοικονόμηση 61 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται επίσης πως το α’ εξάμηνο επιδεινώθηκαν οι καθαρές ταμειακές ροές κατά  117,8 εκατ.ευρώ  σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Η μειωμένη λειτουργική κερδοφορία σε συνδυασμό με την επιδείνωση του κεφαλαίου κίνησης παρέσυραν τις καθαρές ταμειακές ροές σε πτώση, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από τη μείωση των κεφαλαιουχικών δαπανών κατά 19,4 εκατ. ευρώ, σε 176,3 εκατ.ευρώ. 

  Ωστόσο, ο όμιλος διαθέτει ρευστότητα, καθώς στο τέλος του Ιουλίου – και μετά την πληρωμή μερίσματος – τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονταν σε 1 δις. ευρώ. Ενώ διαθέτει και μη εκταμιευμένο Revolving Credit Facility ύψους 800 εκατ. ευρώ και περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ από το εγκεκριμένο πρόγραμμα έκδοσης Commercial Paper ύψους 1 δις. ευρώ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ