Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Αυγ-2020 15:10

  Ισχυρά τα αποτελέσματα τριμήνου της Πειραιώς, λένε JP Morgan Cazenove και Goldman Sachs

  Ισχυρά τα αποτελέσματα τριμήνου της Πειραιώς, λένε JP Morgan Cazenove και Goldman Sachs
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών αποδείχθηκαν τα κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς για το τελευταίο τρίμηνο, όπως αναφέρει σε σημερινό της σημείωμα η JP Morgan Cazenove η οποία δίνει τιμή-στόχο τα 2 ευρώ για την τράπεζα.

  Όπως σημειώνει, τα κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς για το τελευταίο τρίμηνο στα 83 εκατ. ευρώ "ξεπέρασαν κατά πολύ τις εκτιμήσεις μας για €23 εκατ. καθως και τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών στα €30 εκατ.". Παράλληλα προσθέτει ότι "και τα βασικά έσοδα ήταν ισχυρά".

  Ξεχωρίζει επίσης την υποχώρηση στο κόστος κινδύνου (cost of risk) στα €142 εκατ. (151 μονάδες βάσης) σε τριμηνιαία βάση "ελλείψει περαιτέρω ουσιωδών προβλέψεων που σχετίζονται με την πανδημία της COVID-19", μετά την εμπροσθοβαρή ενσωμάτωση προβλέψεων €324 εκατ. το α' τρίμηνο.

  Ο οίκος σημειώνει ταυτόχρονα ότι η διοίκηση της τράπεζας βλέπει ως ενθαρρυντικά τα πρώτα σημάδια που υποδηλώνουν ανθεκτικότητα στις πληρωμές.

  Ισχυρά χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα β΄τριμήνου της Τράπεζας Πειραιώς και η Goldman Sachs σε ανάλυσή της, όπου επισημαίνει ότι τα υψηλά έσοδα από προμήθειες οδήγησαν σε καλύτερα των προσδοκιών βασικά κέρδη προ προβλέψεων και βελτίωση της ποιότητας των κεφαλαίων. 

  Ο οίκος σημειώνει ότι η τράπεζα συνέχισε να βελτιώνει την ποιότητα των κεφαλαίων της, με το ύψος των NPEs να μειώνεται κατά 3% στα 23,3 δισ. ευρώ, που οδηγούν τον δείκτη NPE στο 48,3%. Στα αρνητικά, η Goldman Sachs επισημαίνει την οριακή υποχώρηση της κάλυψη NPEs στο τρίμηνο στο 45,1%.

  Η Goldman Sachs επισημαίνει πάντως ότι τράπεζα δεν αναμένει αύξηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) μέχρι το τέλος της περιόδου αναστολής πληρωμής των δόσεων δανείων.

  Όσον αφορά τα μορατόρια, ο οίκος σημειώνει ότι τράπεζα έχει προχωρήσει σε αναστολές πληρωμών δανείων ύψους 4,8 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 15% του χαρτοφυλακίου. Είναι σημαντικό, ότι από το δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ που έχουν ήδη λήξει, το 80% περίπου βρίσκεται σε φάση πληρωμής και η διοίκηση αναμένει ότι στο μέλλον το ανώτατο όριο των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα ανέρχεται στο 20%, καθώς θα συμβάλλουν θετικά τα πρόσθετα μέτρα όπως το πρόγραμμα "Γέφυρα" για την επιδότηση δανείων με υποθήκη πρώτης κατοικίας.

  Ο οίκος επισημαίνει επίσης ότι η Πειραιώς σχεδιάζει να προχωρήσει σε χορηγήσεις δανείων έως 5 δισ. ευρώ εντός του έτους, εκ των οποίων 3,5 δισ. ευρώ δανείων έχουν ήδη διατεθεί στο πρώτο εξάμηνο. 

  Αναφέρει ακόμη ότι η τράπεζα συνεχίζει τις τιτλοποιήσεις, με τα δύο project, Phoenix και Vega, τα οποία αναμένεται να έχουν αντίκτυπο 200 μονάδες βάσης στα κεφάλαια.

  H Goldman Sachs δίνει για την Πειραιώς τιμή στόχο στα 1,10 ευρώ, επισημαίνοντας ότι οι παράγοντες που θα καθορίσουν τυχόν αναβάθμιση ή υποβάθμιση των προβλέψεών της και της τιμής στόχου αφορούν: η τυχόν αναβάθμιση ή υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, η ανακοίνωσή πρόσθετων λύσεων που θα σχετίζονται με το σχέδιο "Ηρακλής", τυχόν θετικές ή αρνητικές εκπλήξεις όσον αφορά τα κεφάλαια της τράπεζας αλλά και τυχόν αναβάθμιση ή υποβάθμιση των μακροπρόθεσμων προοπτικών της ελληνικής οικονομίας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ