Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Αυγ-2020 19:30

  Τρ. Πειραιώς: Δάνεια 1,2 – 1,4 δισ. ευρώ επιλέξιμα για το πρόγραμμα "γέφυρα" - Τέλος Νοεμβρίου τιτλοποίηση και μετασχηματισμός

  Τρ. Πειραιώς: Δάνεια 1,2 – 1,4 δισ. ευρώ επιλέξιμα για το πρόγραμμα 'γέφυρα'
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Με ημερομηνία 31 Ιουλίου 2020 θα γίνει ο εταιρικός μετασχηματισμός της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ η διαδικασία του hive – down και της ολοκλήρωσης της τιτλοποίησης, ύψους 7 δισ. ευρώ, θα ολοκληρωθεί στα τέλη Νοεμβρίου.

  Όπως ανέφερε στους αναλυτές η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου 2020, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υποβάλει την αίτηση στο Υπουργείο Οικονομικών για τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου Phoenix, ύψους 2 δισ. ευρώ, στο ελληνικό APS "Ηρακλής" και τη λήψη των σχετικών εγγυήσεων. Η μεταβίβαση θα γίνει με τη σύσταση ενός SPV, ενώ θα ακολουθήσει η σύσταση τριών SPVs για τη μεταβίβαση των τιτλοποιήσεων 5 δισ. ευρώ του χαρτοφυλακίου Vega. Όπως εκτιμήθηκε, οι συναλλαγές θα έχουν κόστος 2% στα κεφάλαια της Τράπεζας.

  Παρουσιάζοντας στους αναλυτές τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου 2020, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου επεσήμανε την στήριξη που έδωσε η Τράπεζα στους πελάτες της μέσω των αναστολών πληρωμών δόσεων δανείων, αλλά και νέων χρηματοδοτήσεων μέσω της ενεργού συμμετοχής της Τράπεζας στα χρηματοδοτικά προγράμματα του Ελληνικού Δημοσίου. Παράλληλα, τόνισε την μοναδική ευκαιρία που θα δώσουν στη χώρα τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και την ενίσχυση των επενδύσεων, δηλώνοντας ότι για πρώτη φορά, από το 2007 – 2008, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα για δυναμική ανάκαμψη.

  Όπως εκτίμησε ο κ. Μεγάλου, επιλέξιμα δάνεια ύψους 1,2 – 1,4 δισ. ευρώ από δάνεια 1,6 δισ. ευρώ σε αναστολή πληρωμών στο χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας Πειραιώς, θα καλύψει το πρόγραμμα "γέφυρα" της κυβέρνησης για την επιδότηση των δόσεων δανείων με υποθήκη στην α΄ κατοικία δανειοληπτών που πλήττονται από την πανδημική κρίση.

  Η Τράπεζα Πειραιώς είχε θέσει σε μορατόρια πληρωμών δάνεια 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ έληξαν στο τέλος Ιουνίου. Όπως αναφέρθηκε, το 80% των δανείων αυτών επανήλθε σε καθεστώς κανονικής πληρωμής, ενώ το υπόλοιπο 20% δεν τα κατάφερε. Η Τράπεζα δεν ανανέωσε αυτόματα τα προγράμματα αναστολών και παρακολουθεί τους πελάτες αυτούς, "τεστάροντας" την πορεία τους, ειδικά μετά την εφαρμογή του προγράμματος "γέφυρα", προκειμένου να λάβει αποφάσεις κατά περίπτωση στη συνέχεια. Όπως αναφέρθηκε, δεν αναμένεται αύξηση στη ζήτηση για μορατόρια πληρωμών και αυτό οφείλεται στο πρόγραμμα "γέφυρα", αλλά και στα χρηματοδοτικά προγράμματα του Δημοσίου.

  Αναφερόμενος στα προγράμματα αυτά, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου είπε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για την παροχή κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, η Τράπεζα Πειραιώς έχει διαθέσει ποσό 1 δις. ευρώ, από σύνολο 3,6 δις. ευρώ της αγοράς. Στο πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ για την διετή επιδότηση επιτοκίου προς πληγείσες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει με 3,2 χιλιάδες εγκεκριμένα αιτήματα , συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ επί συνόλου 1,4 δις. ευρώ για την ελληνική αγορά.

  Συνολικά η Τράπεζα Πειραιώς έχει δώσει νέα δάνεια 3,5 δισ. ευρώ, καλύπτοντας άνω των 2/3 του ετήσιου στόχου της για νέες χρηματοδοτήσεις φέτος, ύψους 5 δις. ευρώ.  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ