11:27 25/03
Βασίλης Κικίλιας: Στο "+15% η κρουαζιέρα το 2023 σε σχέση με πέρυσι"
Και φέτος o Τουρισμός οδηγεί την ανάπτυξη της οικονομίας και στηρίζει την ελληνική οικογένεια, δήλωσε ο Υπ. Τουρισμού.
Με την τουριστική κίνηση να παραμένει υποτονική και τις κρατήσεις να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, η προσοχή της τουριστικής αγοράς στρέφεται πλέον στις πληρότητες που θα επιτευχθούν μέσα στον Αύγουστο, τον πιο κρίσιμο μήνα της φετινής δύσκολης και περιορισμένης σεζόν. Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός, μιλώντας στο Capital.gr, κάνει λόγο για μη αντιστρέψιμες απώλειες και δίνει την εικόνα που επικρατεί σήμερα στον ξενοδοχειακό χώρο.
Συνέντευξη στη Βίκυ Κουρλιμπίνη
Το ΞΕΕ, μέσω ειδικής εφαρμογής που έχει δημιουργήσει το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), παρακολουθεί πλέον σε εβδομαδιαία βάση τους βασικούς δείκτες επιδόσεων, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 500 ξενοδοχείων. Από τα δεδομένα λοιπόν στις πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου φαίνεται πως ο μέσος όρος πληρότητας στα ξενοδοχεία δεν ξεπερνάει το 22%.
Η τάση που διαφαίνεται είναι αυτό το ποσοστό να κινηθεί λίγο καλύτερα τον Αύγουστο. Στις περισσότερες περιοχές το ποσοστό κρατήσεις/ακυρώσεις είναι θετικό.
Ο τουρισμός βρέθηκε σε αχαρτογράφητα νερά και είναι παρακινδυνευμένο να κάνουμε οποιεσδήποτε εκτιμήσεις ή προβλέψεις. Το τοπίο είναι δυναμικό και διαμορφώνεται μέρα με τη μέρα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Το μόνο σίγουρο είναι πως οι μεγάλες απώλειες είναι δεδομένες και μη αναστρέψιμες. Δεν έχει κανένα νόημα να ωραιοποιούμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.
Ακριβώς για τον λόγο αυτό το ΞΕΕ, από την αρχή αυτής της μεγάλης περιπέτειας, έχει τονίσει πως τα μεγάλα και κρίσιμα ζητούμενα για τον κλάδο είναι η ενίσχυση της ρευστότητας, η επιμήκυνση αποπληρωμής χρεών και οφειλών και η στήριξη της απασχόλησης. Στον βαθμό που γίνονται γρήγορα και αποφασιστικά βήματα σε αυτές τις κατευθύνσεις τότε μπορούμε να κοιτάξουμε το αύριο με περισσότερη αισιοδοξία.
Το ΞΕΕ ήδη από τον Μάρτιο είχε επισημάνει με βάση τα στοιχεία του ΙΤΕΠ τις μεγάλες προσκλήσεις για τον κλάδο. Τον Μάρτιο, το 91% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας εκτιμούσε πως θα έχει απώλεια τζίρου στο 51%, ενώ το 83% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας υπολόγιζε ποσοστιαία απώλεια τζίρου κατά 36%.
Σε εκείνη τη φάση θεωρήθηκαν απαισιόδοξες προβλέψεις, αλλά αποδείχθηκαν μάλλον συγκρατημένες.
Στον τέταρτο πλέον κύκλο της έρευνας που ολοκληρώθηκε τις πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου, το 96,9% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας βλέπει πτώση του τζίρου κατά 65,5%, ενώ για το 98% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας η αντίστοιχη πτώση προβλέπεται στο 73%. Σε ό,τι αφορά την απασχόληση αποτυπώνεται η εκτίμηση για κάμψη κατά 35%.
Ελπίζουμε πως θα καλυφθούν στο πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης της οικονομίας. Το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής λειτούργησε ικανοποιητικά ως προς την απλότητα και την ταχύτητα της διαδικασίας.
Το ίδιο θα πρέπει να συμβεί και με τις υπόλοιπες δράσεις που έχουν σχεδιαστεί, καθώς, όπως αποτυπώνεται στην τελευταία μας έρευνα, έχουν υποβληθεί αιτήσεις σε προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία συνολικού ύψους 1,576 δισ. ευρώ, με τις εγκρίσεις να ανέρχονται στα 743 εκατ. ευρώ, αλλά οι εκταμιεύσεις να φτάνουν μόλις στα 77 εκατ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει πως πρέπει να υπάρξει ένταση της προσπάθειας ώστε οι προβλεπόμενοι πόροι να φτάσουν στην αγορά, να φτάσουν στα ξενοδοχεία. Επίσης, μια σειρά εμπροσθοβαρών μέτρων άνευ δημοσιονομικού κόστους, που θα αφορά καταβολή προς το δημόσιο, κρίνεται απαραίτητη και έχουν προταθεί στα αρμόδια υπουργεία.
Όχι, δεν με ανησυχούν τα εισαγόμενα κρούσματα, με ανησυχεί η κόπωση που διαφαίνεται με τη χαλάρωση του αισθήματος της προσωπικής ευθύνης για την προστασία από τον κορονοϊό.
Είτε εγχώρια, είτε εισαγόμενα είναι τα κρούσματα δεν υπάρχει διαφορά. Αν τα μέτρα ατομικής προστασίας και οι αποστάσεις τηρούνται, τότε μπορούμε να συνεχίσουμε να βαδίζουμε στον δρόμο της αποτελεσματικής υγειονομικής διαχείρισης και να διατηρούμε ακέραιο το κεφάλαιο αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας που κέρδισε η χώρα μας.