Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 31-Ιουλ-2020 12:40

  Β. Ψάλτης: Σταθερή δέσμευση της Alpha Bank στην προσπάθεια για επανεκκίνηση της οικονομίας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την ισχυρή δέσμευση της Alpha Bank στην εθνική προσπάθεια για επανεκκίνηση της οικονομίας επανέλαβε από το βήμα της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης ο CEO του Ομίλου Βασίλειος Ε. Ψάλτης, διαβεβαιώνοντας παράλληλα τους μετόχους για την αποφασιστικότητα της διοίκησης να διατηρήσει ταχείς ρυθμούς στην υλοποίηση του Σχεδίου Μετασχηματισμού της τράπεζας, παρά τις πρωτοφανείς προκλήσεις που θέτει η υγειονομική και οικονομική κρίση.

  "Με την αυτοπεποίθηση που αρμόζει σε έναν μεγάλο θεσμικό φορέα", η Alpha Bank διασφάλισε την απρόσκοπτη λειτουργία της από την έναρξη της πανδημίας και συνέχισε να υποστηρίζει τους Πελάτες της και την Ελληνική Οικονομία, παρέχοντας ασφαλείς υγειονομικές συνθήκες σε συναλλασσόμενο κοινό και στο προσωπικό της, τόνισε ο κ. Ψάλτης.

  Και πρόσθεσε: "Παράλληλα, αντιλαμβανόμενοι ως εθνική αποστολή την επιστροφή στην ομαλή οικονομική δραστηριότητα, στηρίζουμε ενεργά την Ελληνική Οικονομία. Ήδη, από την αρχή του έτους έως σήμερα, έχουμε χορηγήσει περί τα Ευρώ 3 δισ. νέες χρηματοδοτήσεις. Προωθούμε ενεργά τη συμμετοχή των Πελατών μας στα χρηματοδοτικά προγράμματα στήριξης των Επιχειρήσεων, με την εγγύηση φορέων του Ελληνικού Δημοσίου, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιτυγχάνοντας, μάλιστα, να είμαστε η Τράπεζα που εξασφάλισε το μεγαλύτερο όγκο κεφαλαίων προς τις επιχειρήσεις, μέσω του προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Τέλος, προχωρήσαμε σε αναστολές πληρωμών εξυπηρετούμενων δανειακών υποχρεώσεων, ύψους Ευρώ 4,8 δισ. στο πρώτο εξάμηνο του 2020, στηρίζοντας εμπράκτως τους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται".

  Αταλάντευτη η πορεία υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου

  Ο κ. Ψάλτης χαρακτήρισε το 2019 "έτος επανακαθορισμού της στρατηγικής μας κατεύθυνσης", κατά το οποίο "ως νέα Διοικητική Ομάδα, δουλέψαμε στενά μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο και τους Εργαζομένους μας προκειμένου να σχεδιάσουμε και να θέσουμε σε τροχιά υλοποίησης το όραμά μας για την Alpha Bank του μέλλοντος".

  Ο CEO της Alpha Bank επανεπιβεβαίωσε τους τέσσερις άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου 2020-2022:

  Πρώτον, την αποφασιστική μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, μέσα από την αξιοποίηση της υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας, αλλά και την επανεκκίνηση του Προγράμματος Τιτλοποίησης ΜΕΑ Galaxy, ύψους Ευρώ 10,6 δισ., μίας από τις μεγαλύτερες συναλλαγές στην Ευρώπη η οποία έχει ήδη συγκεντρώσει το ζωηρό ενδιαφέρον ισχυρών διεθνών επενδυτών της διεθνούς αγοράς. "Βρισκόμαστε ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις με τους προτιμητέους επενδυτές και φιλοδοξούμε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να έχουμε δεσμευτικές προσφορές και να μπούμε στηντελική ευθεία ολοκλήρωσης αυτής της μεγάλης συναλλαγής εντός του τρέχοντος έτους. Η ολοκλήρωση του Galaxy θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε την εμπροσθοβαρή βελτίωση στην ποιότητα του ενεργητικού μας και να κάνουμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την επίτευξη των στόχων κερδοφορίας που έχουμε θέσει", τόνισε ο κ. Ψάλτης.

  Υπενθύμισε επίσης ότι, προς αυτή την κατεύθυνση, η Τράπεζα ολοκλήρωσε τον περασμένο μήνα την πώληση του Neptune, ενός χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων Ελληνικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, συνολικής λογιστικής αξίας ύψους Ευρώ 1,1 δισ., "εισάγοντας νέα αρχιτεκτονική σε τέτοιου είδους συναλλαγές".

  Δεύτερον, την προσήλωση στην ικανοποίηση των αναγκών των Πελατών της Τράπεζας και στη στήριξη των επενδύσεων στην Ελλάδα. "Είμαστε απολύτως δεσμευμένοι στην εθνική προσπάθεια περιορισμού των συνεπειών της πανδημίας. Όμως οφείλουμε παράλληλα να στρέψουμε το βλέμμα στο Αύριο. Στην Alpha Bank, θεωρούμε αποστολή μας να στηρίξουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και να βάλουμε ως προτεραιότητα την παροχή υψηλής ποιότητας τραπεζικών υπηρεσιών".

  Τρίτον, τη μεθοδική υλοποίηση του Σχεδίου Μετασχηματισμού γύρω από 20 μεγάλες δράσεις που έχουν ήδη σχεδιαστεί και θα υλοποιηθούν υπό την εποπτεία εξειδικευμένου Transformation Office, ενώ η ψηφιακή agenda παραμένει μεταξύ των πιο σημαντικών προτεραιοτήτων, με σειρά παρεμβάσεων για βελτίωση της συνολικής εμπειρίας του Πελάτη.

  Τέταρτον, τη διαρκή ενίσχυση της Εταιρικής Διακυβέρνησης. "Η αύξηση του αριθμού των Ανεξάρτητων Μη-Εκτελεστικών Μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο, η ανακατανομή των αρμοδιοτήτων και των τομέων ευθύνης των μελών της Διοικητικής Ομάδας, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές των Εποπτικών Αρχών, και η προσαρμογή των καταστατικών εγγράφων και εσωτερικών διαδικασιών στο νέο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης προάγουν τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την αποδοτικότητα", τόνισε ο κ. Ψάλτης. Υπογράμμισε ότι στον ίδιο πυλώνα εντάσσεται και η "διαμόρφωση ενός πλαισίου ανάδειξης του ταλέντου και ανταπόδοσης προς το Προσωπικό, μέσω μιας δομημένης διαδικασίας στοχοθεσίας και επιμέτρησης της απόδοσης".

  Θετικές χρηματοοικονομικές επιδόσεις και σημαντικά επιτεύγματα το 2019

  "H δυνατότητα που έχουμε να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία στην παρούσα φάση πηγάζει από την καλή πορεία των μεγεθών και από τα επιτεύγματά μας κατά το 2019", επεσήμανε ο CEO της Alpha Bank και υπενθύμισε ότι το προηγούμενο έτος σημειώθηκε περαιτέρω ενίσχυση της ισχυρής κεφαλαιακής θέσης της Τράπεζας, συνεχίστηκε η μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, βελτιώθηκε η ρευστότητα, ενώ διατηρήθηκε η ανοδική πορεία της κερδοφορίας και η υλοποίηση δράσεων για την περιστολή του κόστους.

  "Το 2019 η Alpha Bank παρέμεινε προσηλωμένη στο ανασχεδιασμένο πελατοκεντρικό της μοντέλο, με ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας και συνέχισε να παρέχει χρηματοδότηση στους τομείς της οικονομίας με ισχυρή ζήτηση", τόνισε ο κ. Ψάλτης. Σημείωσε ότι ως αποτέλεσμα, το 2019, οι νέες χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα ανήλθαν σε Ευρώ 3,5 δισ. έναντι Ευρώ 3 δισ. το 2018 και κατευθύνθηκαν κυρίως στους τομείς των μεταφορών, της μεταποίησης, του εμπορίου και του τουρισμού, ενώ προέβη στην εκτίμηση ότι το 2020 οι εκταμιεύσεις νέων δανείων στην Ελλάδα θα διαμορφωθούν σε άνω των Ευρώ 5δισ.

  Ο νέος ρόλος των τραπεζών και η ανάγκη για έναν ενάρετο κύκλο επενδύσεων

  "Το τραπεζικό σύστημα οφείλει να παίξει καταλυτικό ρόλο στην αύξηση της απορροφητικότητας, σε σχέση με το παρελθόν, αναλαμβάνοντας τη συγχρηματοδότηση έργων και την ενίσχυση του νέου οικοσυστήματος που θα κινητοποιήσει κεφάλαια προς επένδυση", τόνισε ο κ. Ψάλτης και επεσήμανε ότι "οι τράπεζες εμπλέκονται ως μηχανισμός βέλτιστης κατανομής των αποταμιευτικών πόρων της κοινωνίας, αλλά και ως αρωγός και σύμβουλος στη διαχείριση και στην απορρόφηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων κατά την επόμενη δεκαετία, που αγγίζουν τα Ευρώ 70 δισ., καθώς στους πόρους του ΕΣΠΑ και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής προστέθηκαν και επιπλέον Ευρώ 32 δισ., μετά και την πρόσφατη συμφωνία των ηγετών της Ευρώπης για το νέο Ταμείο Ανάκαμψης".

  Ο CEO σημείωσε ότι "αυτοί οι πόροι θα πρέπει να αξιοποιηθούν για ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, για να πετύχουμε μία συνολική επανεκκίνηση ως Οικονομία, δίνοντας έμφαση στις δράσεις στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση στρέφει την προσοχή της, δηλαδή στην πράσινη οικονομία, στην έξυπνη οικονομία και στη δίκαιη καιβιώσιμη ανάπτυξη".

  "Στόχος όλων πρέπει να είναι ένας νέος "ενάρετος κύκλος” επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες, νέων θέσεων εργασίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας στη χώρα. Eμείς στην Alpha Bank φιλοδοξούμε να λειτουργήσουμε ως πόλος επαναπατρισμού για τους Έλληνες τουεξωτερικού -και ήδη έχουμε καταφέρει να προσελκύσουμε κάποιους".

  Τολμηρή και αποφασιστική πορεία για την επανεκκίνηση της Alpha Bank

  "Η κρίση αποκάλυψε τη δυναμική της εξέλιξης και της αλλαγής που έχει στο DNA της η Alpha Bank" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ψάλτης, καθώς "όλοι μαζί, το Διοικητικό Συμβούλιο, η Διοικητική Ομάδα και το Προσωπικό της Τράπεζας, με αφοσίωση, επαγγελματισμό, υψηλό αίσθημα καθήκοντος αλλά και με ευελιξία και ρηξικέλευθες ιδέες, ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες εξυπηρέτησης των Πελατών μας και στήριξης της Οικονομίας".

  Πάνω σε αυτή την παρακαταθήκη, η Alpha Bank ετοιμάζεται πλέον να πορευθεί ακόμη πιο τολμηρά, όπως είπε ο κ. Ψάλτης ολοκληρώνοντας την ομιλία του. "Το Σχέδιο Μετασχηματισμού της Τράπεζάς μας εισέρχεται, όπως είχαμε δεσμευτεί, σε τροχιά υλοποίησης με ταχείς ρυθμούς. Τολμάμε την επανεκκίνηση της Τράπεζάς μας, εκσυγχρονίζοντας όχι απλώς τις διαδικασίες στο εσωτερικό του Ομίλου αλλά την ίδια την αντίληψή μας για το ρόλο μας στις χώρες που δραστηριοποιούμαστε. Τολμάμε να εξελιχθούμε οι ίδιοι και, οικοδομώντας πάνω στις αξίες που θεμελίωσαν την ισχυρή παρουσία μας τόσες δεκαετίες, να διαμορφώσουμε μία νέα Τράπεζα, που μαζί με τους Πελάτες μας, θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια για ένα καλύτερο και βιώσιμομέλλον ευκαιριών για όλους".

  Ράπανος: "Η Alpha Bank πρωτοστατεί στη στήριξη της επιχειρηματικότητας"

  Την εκτίμηση ότι τα δημοσιονομικά μέτρα που εφαρμόστηκαν για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων θα μετριάσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της αναμενόμενης ύφεσης και θα στηρίξουν την ανάκαμψη της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας από το τέταρτο τρίμηνο του 2020, διατύπωσε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank, Βασίλειος Θ. Ράπανος, κατά τη σημερινή ομιλία του στην Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων.

  Ράπανος

  Ο κ. Ράπανος τόνισε ότι η Ελλάδα επέδειξε ιδιαίτερη οικονομική ανθεκτικότητα, παρά την πρωτοφανή υγειονομική κρίση, με το ΑΕΠ να μειώνεται μόλις κατά 0,9% το πρώτο τρίμηνο του έτους έναντι συρρίκνωσης κατά 3,2% που σημειώθηκε στην Ευρωζώνη.

  Η επιτυχία αυτή, όπως είπε, "οφείλεται στην καλή λειτουργία της κρατικής μηχανής για την κάμψη της επιδημικής καμπύλης, στη ραγδαία προσαρμογή του ιδιωτικού όπως και του δημόσιου τομέα στην ψηφιακή οικονομία, καθώς και στην αποφασιστική και γρήγορη αντίδραση του κράτους για την οικονομική στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων".

  Προκειμένου η ελληνική οικονομία να εισέλθει σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Alpha Bank τόνισε ότι "δεν αρκεί η διαχείριση της ζήτησης, αλλά πρέπει να στηριχτεί και η πλευρά της προσφοράς, με ενίσχυση των παραγωγικών δυνατοτήτων της οικονομίας". Ενόψει της σημαντικής εισροής πόρων από την Ε.Ε. τα επόμενα χρόνια, η χώρα μας καλείται να αξιοποιήσει παραγωγικά αυτή τη σημαντική ευκαιρία, τόνισε. "Η διαχείριση αυτών των πόρων οφείλει να υπερβεί τις παθογένειες στο πεδίο της απορρόφησης, με στόχο τη σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων και την υλοποίηση ενός μεταρρυθμιστικού σχεδίου".

  Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Ράπανος, "η διατηρήσιμη ανάπτυξη δεν είναι μόνο θέμα πόρων και καλών σχεδιασμών – εξίσου σημαντικοί είναι οι θεσμοί και οι μηχανισμοί αποτελεσματικής διαχείρισης των διαθέσιμων ανθρώπινων και υλικών πόρων".

  Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Ράπανος ανέδειξε την ανάγκη περαιτέρω θεσμικής θωράκισης στο εθνικό σύστημα υγείας με την εφαρμογή σύγχρονων κανόνων διακυβέρνησης τόσο στα νοσοκομεία όσο και σε άλλους φορείς του δημόσιου τομέα, απλοποίησης του φορολογικού συστήματος ώστε να γίνει περισσότερο ανταγωνιστικό και ελκυστικό για επενδύσεις, καθώς και εκσυγχρονισμού της εκπαίδευσης και σύνδεσής της με την παραγωγή.

  Καθοριστικός ο ρόλος των τραπεζών για την ανάκαμψη

  Αναφερόμενος στον χρηματοπιστωτικό τομέα, τόνισε ότι "ο ρόλος των τραπεζών είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας", ενώ χαρακτήρισε το τραπεζικό σύστημα "αιμοδότη όλων των επενδυτικών ευκαιριών" και υπογράμμισε ότι "η διαμόρφωση μιας δυναμικής και συνετής πιστωτικής πολιτικής μπορεί να βοηθήσει στη βέλτιστη χρήση των ευρωπαϊκών πόρων και στην ενίσχυση του χαμηλού ποσοστού απορρόφησής τους […] Σε αυτή την πρωτόγνωρη υγειονομική και οικονομική κρίση, οι τράπεζες καλούνται να διοχετεύσουν αποτελεσματικά τα κεφάλαια των κρατικών προγραμμάτων στήριξης, και παράλληλα να χορηγήσουν δάνεια στην πραγματική οικονομία, ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις της ύφεσης που επέφερε η νέα κρίση στην ελληνική οικονομία".

  Σημαντικό το 2019 για την Alpha Bank

  Αναφερόμενος στην πορεία της Alpha Bank κατά το 2019, "μία σημαντική περίοδο για την Τράπεζά μας", ο Πρόεδρος του Δ.Σ. υπογράμμισε ότι "με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε από την αρχή του έτους ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Ψάλτης έδωσε νέα πνοή και προχώρησε σε αλλαγές που οριοθετούν μία νέα πορεία για την Τράπεζά μας".

  Υπενθύμισε, μεταξύ άλλων, την πρόοδο που πέτυχε η Τράπεζα στον τομέα της εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου της με τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και Ανοιγμάτων και τόνισε ότι καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή, θα έχει το Πρόγραμμα Galaxy που βρίσκεται σε εξέλιξη και αποτελεί προτεραιότητα του τριετούς Στρατηγικού Σχεδίου της Τράπεζας. Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι "η Alpha Bank πρωτοστατεί στην στήριξη της επιχειρηματικότητας, τόσο με απευθείας χρηματοδότηση των επενδύσεων όσο και συμβάλλοντας ενεργά στην αξιοποίηση των πόρων που έχει διαθέσει η Πολιτεία για την ενίσχυση των επιχειρήσεων".

  Σχετικά με τη λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου, υπογράμμισε ότι "στις 18 συνεδριάσεις που έγιναν το 2019, εξέτασε μεθοδικά και συστηματικά όλα τα σημαντικά θέματα και ενθάρρυνε τον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο να προχωρήσει σε αλλαγές και αναδιαρθρώσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστική θέση της Τράπεζας".

  Τέλος, ο κ. Ράπανος ευχαρίστησε θερμά το Προσωπικό του Ομίλου "για το υψηλό επίπεδο προθυμίας, ζήλου, αφοσίωσης και εργατικότητας που επέδειξε, ιδιαίτερα εν μέσω της πανδημίας" και διαβεβαίωσε τους Μετόχους, ότι παρά τις "μεγάλες αβεβαιότητες" που χαρακτηρίζουν την περίοδο που διανύουμε, "η προσπάθεια που ξεκινήσαμε για μεταρρυθμίσεις και εξυγίανση του χαρτοφυλακίου δανείων θα συνεχιστεί, με τις ανάλογες προσαρμογές, ώστε η Τράπεζά μας να είναι σε θέση να παίξει και πάλι τον σημαντικό της ρόλο στη μετά κορωνοϊό εποχή και να σας ανταμείψει για την εμπιστοσύνη που δείχνετε όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια".

  Οι αποφάσεις της τακτικής γενικής συνέλευσης

  Στην Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Alpha Bank, που πραγματοποιήθηκε στις 31.7.2020 και ώρα 10.00, παρέστησαν για τα θέματα 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9 και 10 της ημερήσιας διάταξης αυτοπροσώπως ή διά αντιπροσώπου 326 Μέτοχοι, εκπροσωπούντες 675.179.279 κοινές, ονομαστικές, μετά δικαιώματος ψήφου, άυλες μετοχές επί συνόλου 1.374.525.214 κοινών ονομαστικών, μετά δικαιώματος ψήφου, άυλων μετοχών, εξαιρουμένων των αντίστοιχων μετοχών που εκδόθηκαν υπέρ του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (το "Ε.Τ.Χ.Σ.") (άρθρο 7α παρ. 3 ν. 3864/2010, όπως ισχύει), ήτοι ποσοστό 49,12 % του ψηφίζοντος μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, και για το θέμα 7 της ημερήσιας διάταξης παρέστησαν αυτοπροσώπως ή διά αντιπροσώπου 327 Μέτοχοι, εκπροσωπούντες 844.353.446 κοινές, ονομαστικές, μετά δικαιώματος ψήφου, άυλες μετοχές επί συνόλου 1.543.699.381 κοινών ονομαστικών, μετά δικαιώματος ψήφου, άυλων μετοχών, συμπεριλαμβανομένων των αντίστοιχων μετοχών που εκδόθηκαν υπέρ του Ε.Τ.Χ.Σ. (άρθρο 7α παρ. 3 ν. 3864/2010, όπως ισχύει), ήτοι ποσοστό 54,70% του ψηφίζοντος μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.

  Θέμα 1ο: Έγκριση των Ετησίων και Ενοποιημένων Οικονομικών Καταστάσεων της διαχειριστικής χρήσης 2019 (1.1.2019 - 31.12.2019), μετά των σχετικών εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών.

  Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε τις Ετήσιες και Ενοποιημένες Οικονομικές Καταστάσεις της Τράπεζας και του Ομίλου για τη διαχειριστική χρήση 2019 (1.1.2019 - 31.12.2019), μετά των σχετικών εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών. Επιπλέον, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε τη μη διάθεση ποσού υπέρ του τακτικού αποθεματικού, καθώς και τη μη διανομή μερίσματος στους Μετόχους της Τράπεζας για τη διαχειριστική χρήση 2019.

  ΕΓΚΥΡΕΣ ΨΗΦΟΙ: 672.043.691 (99,54%) ΑΠΟΧΕΣ: 3.135.588 (0,46%) ΑΚΥΡΕΣ ΨΗΦΟΙ: 0 (0,00%) ΥΠΕΡ: 671.913.191 (99,52%) ΚΑΤΑ: 130.500 (0,02%) ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Θέμα 2ο: Έγκριση, κατ’ άρθρο 108 του ν. 4548/2018, της συνολικής διαχείρισης για τη διαχειριστική χρήση 2019 (1.1.2019 - 31.12.2019) και απαλλαγή των Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών για τη διαχειριστική χρήση 2019, σύμφωνα με το άρθρο 117 του ν. 4548/2018.

  Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε τη συνολική διαχείριση που έλαβε χώρα από τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κατά τη διαχειριστική χρήση 2019 (1.1.2019 - 31.12.2019), κατ’ άρθρο 108 του ν. 4548/2018, καθώς και την απαλλαγή των Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών από κάθε ευθύνη, σύμφωνα με το άρθρο 117 του ν. 4548/2018, για τα πεπραγμένα τους και για τον έλεγχο των Οικονομικών Καταστάσεων αντίστοιχα.

  ΕΓΚΥΡΕΣ ΨΗΦΟΙ: 671.294.074 (99,42%) ΑΠΟΧΕΣ: 3.885.205 (0,58%) ΑΚΥΡΕΣ ΨΗΦΟΙ: 0 (0,00%) ΥΠΕΡ: 663.831.270 (98,32%) ΚΑΤΑ: 7.462.804 (1,11%) ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Θέμα 3ο: Εκλογή Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών για τη διαχειριστική χρήση 2020 (1.1.2020 - 31.12.2020) και έγκριση της αμοιβής τους.

  Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε την εκλογή της ελεγκτικής εταιρείας με την επωνυμία "Deloitte Ανώνυμη Εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών" και με τον διακριτικό τίτλο "Deloitte” (Α.Μ. ΣΟΕΛ: Ε 120) για τη διενέργεια του τακτικού ελέγχου των ατομικών και των ενοποιημένων Οικονομικών Καταστάσεων της Τράπεζας για την περίοδο από 1.1.2020 έως 31.12.2020, καθώς και την αμοιβή της ελεγκτικής εταιρείας για τον έλεγχο των (ατομικών και ενοποιημένων) Οικονομικών Καταστάσεων της Τράπεζας έτους 2020 ποσού Ευρώ 1.519.310 πλέον Φ.Π.Α.

  ΕΓΚΥΡΕΣ ΨΗΦΟΙ: 675.111.516 (99,99%) ΑΠΟΧΕΣ: 67.763 (0,01%) ΑΚΥΡΕΣ ΨΗΦΟΙ: 0 (0,00%) ΥΠΕΡ: 642.508.116 (95,16%) ΚΑΤΑ: 32.603.400 (4,83%) ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Θέμα 4ο: Έγκριση της αμοιβής των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για τη διαχειριστική χρήση 2019 (1.1.2019 - 31.12.2019).

  Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε τις αμοιβές των Μη Εκτελεστικών Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των Μη Εκτελεστικών Ανεξάρτητων Μελών, υπό την ιδιότητά τους αυτή, για τη διαχειριστική χρήση 2019, ποσού συνολικού ύψους Ευρώ 1.101.083,33.

  ΕΓΚΥΡΕΣ ΨΗΦΟΙ: 675.111.516 (99,99%) ΑΠΟΧΕΣ: 67.763 (0,01%) ΑΚΥΡΕΣ ΨΗΦΟΙ: 0 (0,00%) ΥΠΕΡ: 642.524.682 (95,16%) ΚΑΤΑ: 32.586.834 (4,83 %) ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Θέμα 5ο: Έγκριση, σύμφωνα με το άρθρο 109 του ν. 4548/2018, προκαταβολής αμοιβών προς τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για τη διαχειριστική χρήση 2020 (1.1.2020 - 31.12.2020).

  Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε, σύμφωνα με το άρθρο 109 του ν. 4548/2018, την προκαταβολή αμοιβών προς τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, υπό την ιδιότητά τους αυτή, για τη διαχειριστική χρήση 2020 (1.1.2020 - 31.12.2020), ποσού αμοιβών συνολικού ύψους Ευρώ 1.121.625,00 (μεικτό).

  ΕΓΚΥΡΕΣ ΨΗΦΟΙ: 675.094.550 (99,99%) ΑΠΟΧΕΣ: 84.729 (0,01%) ΑΚΥΡΕΣ ΨΗΦΟΙ: 0 (0,00%) ΥΠΕΡ: 642.508.116 (95,16%) ΚΑΤΑ: 32.586.434 (4,83%) ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Θέμα 6ο: Συζήτηση και συμβουλευτική ψηφοφορία επί της Έκθεσης Αποδοχών, σύμφωνα με το άρθρο 112 του ν. 4548/2018.

  Η Γενική Συνέλευση ψήφισε θετικά επί της Έκθεσης Αποδοχών για το έτος 2019, σύμφωνα με το άρθρο 112 του ν. 4548/2018.

  ΕΓΚΥΡΕΣ ΨΗΦΟΙ: 675.111.516 (99,99%) ΑΠΟΧΕΣ: 67.763 (0,01%) ΑΚΥΡΕΣ ΨΗΦΟΙ: 0 (0,00%) ΥΠΕΡ: 642.522.882 (95,16%) ΚΑΤΑ: 32.588.634 (4,83%) ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Θέμα 7ο: Θέσπιση Προγράμματος διάθεσης μετοχών σε Στελέχη της Διοίκησης και του Προσωπικού της Τράπεζας και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών κατά την έννοια του άρθρου 32 του ν. 4308/2014, με τη μορφή δικαιωμάτων προαίρεσης για απόκτηση μετοχών (stock options) με έκδοση νέων μετοχών σύμφωνα με το άρθρο 113 του ν. 4548/2018 και παροχή εξουσιοδότησης στο Διοικητικό Συμβούλιο για τη ρύθμιση των διαδικαστικών θεμάτων και λεπτομερειών.

  Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε τη θέσπιση και την εφαρμογή πενταετούς Προγράμματος Διάθεσης Μετοχών (Stock Options Plan) με τη μορφή χορήγησης δικαιωμάτων προαίρεσης για απόκτηση μετοχών (stock options) με έκδοση νέων μετοχών, σύμφωνα με το άρθρο 113 του ν. 4548/2018, σε Στελέχη της Διοίκησης και του Προσωπικού της Τράπεζας και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών κατά την έννοια του άρθρου 32 του ν. 4308/2014 σύμφωνα με τους κάτωθι όρους. Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε επίσης την ανάθεση στο Διοικητικό Συμβούλιο του καθορισμού των δικαιούχων, των όρων χορήγησης των δικαιωμάτων, καθώς και των λοιπών όρων και των προϋποθέσεων του Προγράμματος, σύμφωνα με το ισχύον ρυθμιστικό και νομοθετικό πλαίσιο και τις πολιτικές της Τράπεζας.

  Σύμφωνα με τους εγκριθέντες από τη Γενική Συνέλευση όρους του Προγράμματος:

  i. Για την ικανοποίηση των δικαιωμάτων προαίρεσης που θα ασκούνται, η Τράπεζα θα προβαίνει σε αντίστοιχη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της και σε έκδοση νέων μετοχών (οι "Νέες Μετοχές").

  ii. Ο μέγιστος αριθμός δικαιωμάτων που μπορεί να εγκριθεί θα είναι 23.155.490 δικαιώματα, καθένα εκ των οποίων θα αντιστοιχεί σε μία Νέα Μετοχή, δηλαδή, σε περίπτωση που ασκηθούν όλα τα δικαιώματα, θα διατεθούν συνολικά έως 23.155.490 Νέες κοινές ονομαστικές Μετοχές της Τράπεζας, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 1,5% του καταβεβλημένου σήμερα μετοχικού της κεφαλαίου.

  iii. Δικαιούχοι είναι Στελέχη της Διοίκησης και του Προσωπικού της Τράπεζας και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών κατά την έννοια του άρθρου 32 του ν. 4308/2014 (οι "Δικαιούχοι"). Οι Δικαιούχοι θα καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της Οδηγίας για τις Κεφαλαιακές Απαιτήσεις IV (Capital Requirements Directive – CRD IV), τις Κατευθυντήριες Γραμμές της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών σχετικά με τις Ορθές Πολιτικές Αποδοχών (EBA Guidelines on Sound Remuneration Policies) και την Απόφαση 158/2019 της Τράπεζας της Ελλάδος, υπό την αίρεση όμως (για όσο διάστημα παραμένουν αυτοί σε ισχύ) των περιορισμών που επιβάλλονται δυνάμει του Νόμου 3864/2010 "Περί ιδρύσεως Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας" αναφορικά με την παροχή οποιουδήποτε είδους πρόσθετων απολαβών (bonus) σε Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και σε Ανώτατα Διευθυντικά Στελέχη.

  iv. Η τιμή διάθεσης κάθε Νέας Μετοχής ισούται με την ονομαστική αξία της μετοχής, ήτοι Ευρώ 0,30.

  ΕΓΚΥΡΕΣ ΨΗΦΟΙ: 844.285.683 (99,99%) ΑΠΟΧΕΣ: 67.763 (0,01%) ΑΚΥΡΕΣ ΨΗΦΟΙ: 0 (0,00%) ΥΠΕΡ: 796.873.633 (94,38%) ΚΑΤΑ: 47.412.050 (5,62%) ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Θέμα 8ο: (α) Ανακοίνωση εκλογής Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου σε αντικατάσταση παραιτηθέντων. (β) Ορισμός Ανεξάρτητων Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. (γ) Ορισμός της σύνθεσης των Επιτροπών του Διοικητικού Συμβουλίου, πλην της Επιτροπής Ελέγχου (για την οποία βλέπε Θέμα 9ο).

  (α) Η Γενική Συνέλευση ενημερώθηκε ότι, σύμφωνα με το άρθρο 82 παρ. 1 του ν. 4548/2018, το Διοικητικό Συμβούλιο στην από 25.6.2020 συνεδρίασή του εξέλεξε τον κ. Δημήτρη Κ. Τσιτσιράγκο και την κυρία Elanor R. Hardwick ως Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, με ημερομηνία ισχύος τις 2.7.2020, σε αντικατάσταση των παραιτηθέντων από 31.12.2019 κ. Δημητρίου Π. Μαντζούνη και από 31.1.2020 κ. Γεώργιου Κ. Αρώνη αντίστοιχα, με θητεία ίση με την υπολειπόμενη περίοδο θητείας των απελθόντων Μελών.

  (β) Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε τον ορισμό του κ. Δημήτρη Κ. Τσιτσιράγκου και της κυρίας Elanor R. Hardwick, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια ανεξαρτησίας, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, ως Μη Εκτελεστικών Ανεξάρτητων Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, με θητεία ίση με το υπόλοιπο της θητείας των υπόλοιπων Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, όπως αυτή ορίστηκε κατά την εκλογή τους με την από 29.6.2018 απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων. Θέμα 8.Β.1 Δημήτρης Κ. Τσιτσιράγκος, Μη Εκτελεστικό Ανεξάρτητο Μέλος ΕΓΚΥΡΕΣ ΨΗΦΟΙ: 675.031.016 (99,98%) ΑΠΟΧΕΣ: 148.263 (0,02%) ΑΚΥΡΕΣ ΨΗΦΟΙ: 0 (0,00%) ΥΠΕΡ: 669.559.692 (99,17%) ΚΑΤΑ: 5.471.324 (0,81%) ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Θέμα 8.Β.2 Elanor R. Hardwick, Μη Εκτελεστικό Ανεξάρτητο Μέλος ΕΓΚΥΡΕΣ ΨΗΦΟΙ: 675.031.016 (99,98%) ΑΠΟΧΕΣ: 148.263 (0,02%) ΑΚΥΡΕΣ ΨΗΦΟΙ: 0 (0,00%) ΥΠΕΡ: 674.981.016 (99,97%) ΚΑΤΑ: 50.000 (0,01%) ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ (γ) Η Γενική Συνέλευση, κατόπιν της τοποθέτησης των δύο νέων Μη Εκτελεστικών Ανεξάρτητων Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, ενέκρινε τη διαμόρφωση της σύνθεσης των Επιτροπών του Διοικητικού Συμβουλίου, πλην της Επιτροπής Ελέγχου (για την οποία βλέπε Θέμα 9ο). Σε περίπτωση παραίτησης ή παύσης (για οποιονδήποτε λόγο) Μέλους ή Μελών από τις κατωτέρω Επιτροπές του Διοικητικού Συμβουλίου, η Γενική Συνέλευση των Μετόχων παρείχε εξουσιοδότηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο, προκειμένου να εκλέξει Μέλη του σε αντικατάσταση των Μελών που εκλείπουν σε οποιαδήποτε από τις κατωτέρω Επιτροπές. Θέμα 8.Γ.1 Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων ΕΓΚΥΡΕΣ ΨΗΦΟΙ: 675.031.016 (99,98%) ΑΠΟΧΕΣ: 148.263 (0,02%) ΑΚΥΡΕΣ ΨΗΦΟΙ: 0 (0,00%) ΥΠΕΡ: 667.633.086 (98,88%) ΚΑΤΑ: 7.397.930 (1,10%) ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Θέμα 8.Γ.2 Επιτροπή Αποδοχών ΕΓΚΥΡΕΣ ΨΗΦΟΙ: 675.031.016 (99,98%) ΑΠΟΧΕΣ: 148.263 (0,02%) ΑΚΥΡΕΣ ΨΗΦΟΙ: 0 (0,00%) ΥΠΕΡ: 667.568.285 (98,87%) ΚΑΤΑ: 7.462.731 (1,11%) ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Θέμα 8.Γ.3 Επιτροπή Εταιρικής Διακυβέρνησης και Ανάδειξης Υποψηφίων ΕΓΚΥΡΕΣ ΨΗΦΟΙ: 675.031.016 (99,98%) ΑΠΟΧΕΣ: 148.263 (0,02%) ΑΚΥΡΕΣ ΨΗΦΟΙ: 0 (0,00%) ΥΠΕΡ: 672.706.397 (99,63%) ΚΑΤΑ: 2.324.619 (0,34%) ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Θέμα 9ο: Ορισμός της σύνθεσης της Επιτροπής Ελέγχου. Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 44 του ν. 4449/2017, τον ορισμό των κάτωθι Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου στην Επιτροπή Ελέγχου αυτού. Θέμα 9.1 Ευθύμιος Ο. Βιδάλης ΕΓΚΥΡΕΣ ΨΗΦΟΙ: 675.031.016 (99,98%) ΑΠΟΧΕΣ: 148.263 (0,02%) ΑΚΥΡΕΣ ΨΗΦΟΙ: 0 (0,00%) ΥΠΕΡ: 654.044.254 (96,87%) ΚΑΤΑ: 20.986.762 (3,11%) ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Θέμα 9.2 Carolyn G. Dittmeier ΕΓΚΥΡΕΣ ΨΗΦΟΙ: 675.031.016 (99,98%) ΑΠΟΧΕΣ: 148.263 (0,02%) ΑΚΥΡΕΣ ΨΗΦΟΙ: 0 (0,00%) ΥΠΕΡ: 674.981.016 (99,97%) ΚΑΤΑ: 50.000 (0,01%) ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Θέμα 9.3 Elanor R. Hardwick ΕΓΚΥΡΕΣ ΨΗΦΟΙ: 675.031.016 (99,98%) ΑΠΟΧΕΣ: 148.263 (0,02%) ΑΚΥΡΕΣ ΨΗΦΟΙ: 0 (0,00%) ΥΠΕΡ: 674.981.016 (99,97%) ΚΑΤΑ: 50.000 (0,01%) ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Θέμα 9.4 Johannes Herman Frederik G. Umbgrove ΕΓΚΥΡΕΣ ΨΗΦΟΙ: 675.031.016 (99,98%) ΑΠΟΧΕΣ: 148.263 (0,02%) ΑΚΥΡΕΣ ΨΗΦΟΙ: 0 (0,00%) ΥΠΕΡ: 653.794.144 (96,83%) ΚΑΤΑ: 21.236.872 (3,15%) ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Θέμα 9.5 Jan A. Vanhevel ΕΓΚΥΡΕΣ ΨΗΦΟΙ: 675.031.016 (99,98%) ΑΠΟΧΕΣ: 148.263 (0,02%) ΑΚΥΡΕΣ ΨΗΦΟΙ: 0 (0,00%) ΥΠΕΡ: 674.981.016 (99,97%) ΚΑΤΑ: 50.000 (0,01%) ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Η Επιτροπή Ελέγχου της Τράπεζας αποτελεί Επιτροπή του Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία απαρτίζεται συνολικά από πέντε (5) Μέλη του, και ειδικότερα από τρία (3) Μη Εκτελεστικά Ανεξάρτητα Μέλη και δύο (2) Μη Εκτελεστικά Μέλη, με θητεία που λήγει στην Τακτική Γενική Συνέλευση του έτους 2022. Τα ανωτέρω πρόσωπα διαθέτουν αποδεδειγμένα υψηλού επιπέδου γνώσεις στον τραπεζικό και εν γένει στον χρηματοοικονομικό τομέα και η συμμετοχή τους στην Επιτροπή Ελέγχου θα διασφαλίσει την ορθή εκτέλεση των εκ του νόμου και εκ του ρυθμιστικού πλαισίου αρμοδιοτήτων της συγκεκριμένης Επιτροπής. Εκ των ανωτέρω Μη Εκτελεστικών Ανεξάρτητων Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου τουλάχιστον ένα διαθέτει επαρκή γνώση και εμπειρία στην ελεγκτική και στη λογιστική. Θέμα 10ο: Παροχή άδειας, σύμφωνα με το άρθρο 98 του ν. 4548/2018, σε Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Διεύθυνσης, καθώς και σε Διευθυντές για τη συμμετοχή τους σε διοικητικά συμβούλια ή στη διεύθυνση εταιρειών που επιδιώκουν όμοιους ή συναφείς σκοπούς με τους σκοπούς της Τράπεζας. Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε την παροχή άδειας στα Mέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και σε λοιπά Στελέχη της Τράπεζας για να συμμετέχουν σε διοικητικά συμβούλια ή/και στη διεύθυνση εταιρειών οι οποίες επιδιώκουν όμοιους ή συναφείς σκοπούς με τους σκοπούς της Τράπεζας, εφόσον οι εταιρείες αυτές δεν έχουν την έδρα τους ή/και δεν δραστηριοποιούνται ουσιωδώς σε χώρες όπου η Τράπεζα έχει ουσιώδη παρουσία. ΕΓΚΥΡΕΣ ΨΗΦΟΙ: 675.031.516 (99,98%) ΑΠΟΧΕΣ: 147.763 (0,02%) ΑΚΥΡΕΣ ΨΗΦΟΙ: 0 (0,00%) ΥΠΕΡ: 640.348.250 (94,84%) ΚΑΤΑ: 34.683.266 (5,14%)

   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ