Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 19-Ιουλ-2020 08:08

  ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Το big deal στις ΗΠΑ και οι επόμενες κινήσεις

  ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Το big deal στις ΗΠΑ και οι επόμενες κινήσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Κινήσεις αγοραπωλησιών στη σκακιέρα της αγοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ξεδιπλώνει το τελευταίο διάστημα ο μεγαλύτερος παίκτης της ελληνικής αγοράς, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Μετά την εξαγορά πάρκων της RF Energy, η εισηγμένη προχώρησε στην πώληση ενός μεγάλου πάρκου στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατοχυρώνοντας μάλιστα σημαντικές υπεραξίες. Την ίδια στιγμή, πάντως, η εταιρεία αναζητεί και νέες ευκαιρίες ανάπτυξης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη μεγάλη αγορά των ΗΠΑ, όπου έχουν ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπιστεί οι επόμενοι στόχοι. Στόχος της εταιρείας, παρά τις μεμονωμένες ευκαιριακές κινήσεις πωλήσεων που ενισχύουν την αξία για τους μετόχους, είναι η σημαντική ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου, όπως κατέδειξε και η αναθεώρηση προς τα επάνω του μεσοπρόθεσμου στόχου για εγκατεστημένη ισχύ.

  Πώληση

  Σε ό,τι αφορά την κίνηση στις ΗΠΑ, η εταιρεία προχώρησε στην πώληση του αιολικού πάρκου "Mountain Air" ισχύος 138 MW, στην πολιτεία του Αϊντάχο, στις ΗΠΑ, στην Innergex Renewable Energy Inc. Η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής αξιοποίησης των επενδυτικών ευκαιριών που παράγουν αξία για τους μετόχους, με έμφαση στην εξασφάλιση αυξημένων αποδόσεων, όπως τόνισε και ο πρόεδρος του ομίλου, Γ. Περιστέρης. Η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε 215 εκατ. δολάρια, για το πάρκο που συνεισέφερε λειτουργικά κέρδη ύψους 17,6 εκατ. δολαρίων πέρυσι. Από την πώληση ο όμιλος θα καταγράψει κέρδος (IFRS) 30 εκατ. δολαρίων, ενώ το συνολικό χρέος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μειώνεται κατά τη συμφωνηθείσα αξία των 215 εκατ. δολαρίων, από τα 747,3 εκατ. ευρώ στα 532,3 εκατ. ευρώ. Με την πώληση το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας στις ΗΠΑ περιορίζεται από τα 651 MW στα 512 MW όση δηλαδή είναι η ισχύς των πάρκων στο Τέξας, Gopher Creek, Bearkat και Fluvanna. Σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα συνεχίσει την εδραιωμένη πορεία ανάπτυξης στην αγορά της καθαρής ενέργειας των ΗΠΑ, στην οποία εισήλθε για πρώτη φορά το 2011, ακολουθώντας τη στρατηγική της ενεργητικής διαχείρισης του χαρτοφυλακίου της.

  Νέος στόχος

  Με την πώληση το συνολικό χαρτοφυλάκιο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανέρχεται σε 1.800 MW έργων σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή σε Ελλάδα, ΗΠΑ και κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Σε αυτήν περιλαμβάνονται τα 607 MW έργων στην Ελλάδα, τα 512 MW στις ΗΠΑ, τα 102 MW στην Πολωνία και τα 30 MW έργων στην Πολωνία. Επιπλέον το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 548 MW έργων υπό κατασκευή: 330 MW στη νότια Εύβοια, 119 MW επίσης στην Εύβοια, 30 MW στη Βοιωτία και 67 MW στην Ευρυτανία.

  Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο ο όμιλος προχώρησε στην εξαγορά ενός πακέτου αιολικών πάρκων ισχύος 270 MW στην Εύβοια από την RF Energy. Συνολικά ο όμιλος έχει δρομολογήσει νέες επενδύσεις ύψους 1,7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, στους τομείς της καθαρής ενέργειας, της αποθήκευσης ενέργειας με αντλησιοταμίευση και της διαχείρισης απορριμμάτων. Η εταιρεία έθεσε νέο στόχο για αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος της κατά 1.000 MW μέσα στην επόμενη πενταετία, μέχρι το 2025 στα 2.800 MW, που θα τη διατηρήσουν στην κορυφή της ελληνικής αγοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο στόχος αυτός τοποθετεί την εταιρεία μεταξύ εκείνων που φιλοδοξούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση του εγχώριου ηλεκτρικού συστήματος, με διπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος των ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά) στα 14,7 GW και μερίδιο στην ακαθάριστη ηλεκτροπαραγωγή από το 32,6% στο 65,7%.

  *Διαβάστε ακόμα:

  - Big deal για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στις ΗΠΑ

  - Πλώρη για εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ 2,8GW βάζει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ