Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Ιουλ-2020 08:07

  Ψήφος εμπιστοσύνης της EBRD στα ελληνικά εταιρικά ομόλογα

  Ψήφος εμπιστοσύνης της EBRD στα ελληνικά εταιρικά ομόλογα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά εταιρικά ομόλογα παρέσχε, για πολλοστή φορά, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η οποία, στην, πρόσφατη ομολογιακή έκδοση ύψους 500 εκατ. ευρώ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επένδυσε το ποσό των 57,5 εκατ. ευρώ.

  Τα έσοδα, όπως ανακοίνωσε η EBRD,  θα χρησιμοποιηθούν για να αναχρηματοδοτήσουν διασφαλισμένα βραχυπρόθεσμα δάνεια με μεγαλύτερες προθεσμίες λήξεων και χαμηλότερο χρηματοδοτικό κόστος, επιτρέποντας τη βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής διάρθρωσης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

  Το νέο πλαίσιο

  Εκτός από τις, έως σήμερα, τοποθετήσεις της EBRD στα ομόλογα ελληνικών εταιρειών, τα βλέμματα είναι στραμμένα και στην αυριανή μέρα, Τετάρτη 8 Ιουλίου, οπότε ο τραπεζικός οργανισμός θα συνεδριάσει για να εγκρίνει τη δεύτερη επέκταση του ελληνικού πλαισίου επενδύσεων σε εταιρικά ομόλογα. Πρόκειται για κεφάλαια έως 200 εκατ. ευρώ που θα επενδύσει η EBRD σε ομόλογα που πρόκειται να εκδώσουν εισηγμένες στο ελληνικό Χρηματιστήριο εταιρείες.

  Όπως αναφέρει η EBRD, με τον τραπεζικό δανεισμό να παραμένει περιορισμένος λόγω του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων (NPEs) και τις προκλήσεις να αναμένεται να είναι αυξημένες μετά την πανδημία COVID-19, με ένα ειδικό πλαίσιο για εταιρικούς πελάτες, η τράπεζα θα είναι σε θέση να συνεισφέρει έγκαιρα, δομημένα και με συνεκτικό τρόπο στην ανάπτυξη της απαραίτητης κρίσιμης μάζας που απαιτείται για την επανεκκίνηση της αγοράς εταιρικών ομολόγων.

  Επιπλέον, η συμμετοχή της EBRD ως μακροπρόθεσμος επενδυτής συμβάλλει στην ενίσχυση της δυναμικής και του ενδιαφέροντος των επενδυτών, σηματοδοτώντας την πιθανή απορρόφηση σειράς ομολογιακών εκδόσεων από την αγορά, ενθαρρύνοντας έτσι την αδιάλειπτη παρουσία εκδοτών και συμμετοχή επενδυτών.

  Το τραπεζικό ίδρυμα ξεκίνησε το πλαίσιο επενδύσεων σε εταιρικά ομόλογα το 2017, έχοντας επιτρέψει, σε συνδυασμό με μόχλευση, τη χρηματοδότηση ομολόγων 760 εκατ. ευρώ.  Ένα δεύτερο σχετικό πλαίσιο εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2018, με αρχικό ύψος 185 εκατ. ευρώ, έχοντας κατορθώσει μέχρι σήμερα να συγκεντρώσει συνολική ρευστότητα 350 εκατ. ευρώ.

  Οι τοποθετήσεις

  H EBRD, που προκρίνει ενεργειακές επενδύσεις με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, δεν είναι η πρώτη φορά που επενδύει στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και θυγατρικές αυτής εταιρείες.

  Το 2019,  τοποθέτησε 18 εκατ. ευρώ στην έκδοση επταετούς πράσινου ομολόγου, ύψους 150 εκατ. ευρώ, της θυγατρικής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ το 2018, συμμετείχε με 15 εκατ. ευρώ στην ομολογιακή έκδοση, ύψους 120 εκατ. ευρώ, του κατασκευαστικού και ενεργειακού ομίλου.

  Έχει συμμετάσχει με 22,5 εκατ. ευρώ και στο ομόλογο ύψους 200 εκατ. ευρώ που είχε εκδώσει η Aegean την άνοιξη του 2019. Η κίνηση εκείνη είχε υπαγορευθεί και από τη στρατηγική της EBRD για τη στήριξη του ελληνικού τουρισμού και της βιώσιμης ανάπτυξης, δεδομένου ότι τμήμα των αντληθέντων κεφαλαίων του ομολόγου χρηματοδοτούν την ανανέωση του στόλου της εισηγμένης με περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον αεροσκάφη.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ