Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Ιουλ-2020 07:54

  Τοξότης (Καλογρίτσα): Σκιές στις οικονομικές καταστάσεις του "αμαρτωλού" 2016

  Τοξότης (Καλογρίτσα): Σκιές στις οικονομικές καταστάσεις του "αμαρτωλού" 2016
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Το περασμένο Σάββατο, ενόσω οι δημοσιευθείσες λεπτομέρειες της δικαστικής αντιδικίας της Τοξότης του Καλογρίτσα και της λιβανέζικης κατασκευαστικής CCC προσέλκυαν το ενδιαφέρον ολοένα και περισσότερων, στο ΓΕΜΗ αναρτήθηκαν οι οικονομικές καταστάσεις της Τοξότης για τη χρήση του 2016. Τις οικονομικές καταστάσεις του 2016 είχε εγκρίνει η γενική συνέλευση της Τοξότης τον Σεπτέμβριο του 2017 και η δημοσίευσή τους το Σάββατο προκάλεσε εύλογες απορίες.

  Η κίνηση αυτή, υπήρξε, κατά ορισμένες ερμηνείες, απαραίτητη προκειμένου η εταιρεία να κλείσει ένα, διαδικαστικού χαρακτήρα αλλά ουσιαστικής σημασίας, μέτωπο, της απειλής της ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της, καθώς δεν είχε δημοσιοποιήσει για τρεις συνεχείς χρήσεις οικονομικές καταστάσεις.

  Νωρίτερα, τον Ιούνιο, η Τοξότης είχε κλείσει ένα ακόμη μέτωπο ακόμη πιο σημαντικό. Αυτό που σχετίζεται με την αίτηση που κατέθεσε, αρχές της χρονιάς, η εταιρεία Ιντερμπετόν, ζητώντας την πτώχευσή της Τοξότης. Η Ιντερμπετόν απέσυρε την αίτηση πτώχευσης με αποτέλεσμα η Τοξότης, να μην απειλείται πια με πτώχευση, εξέλιξη που παραμένει άγνωστη για τους περισσότερους με αποτέλεσμα η εταιρεία του Χρ. Καλογρίτσα να θεωρείται πτωχευμένη.

  Σκιές στην ακτινογραφία των μεγεθών του 2016

  Κι ενώ η δημοσιοποίηση των μεγεθών του 2016, όπως και η απόσυρση της αίτησης πτώχευσης της Ιντερμπετόν, θέτουν, ως ένα βαθμό, εκτός κινδύνου την επιχειρησιακή συνέχεια της Τοξότης, οι οικονομικές καταστάσεις του 2016 αποκαλύπτουν σειρά γεγονότων που εγείρουν σημαντικά ερωτήματα. Η αποκρυπτογράφηση των οικονομικών καταστάσεων, φανερώνει μία σειρά κινήσεων που οδήγησαν σε αύξηση του δανεισμού της εταιρείας το 2016, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε και για την αγορά από την Τοξότης μετοχών που αφορούν συνδεδεμένες με αυτήν εταιρείες (ΜΙΚΗ, Ομάδα Κατασκευών).

  Τι προκύπτει από την ακτινογραφία των μεγεθών του 2016;

  -Η Τοξότης παρότι, έναντι του 2015, εμφανίζει αυξημένο κατά 27% κύκλο εργασιών, σε περίπου 45 εκατ. ευρώ, παρουσιάζει ζημιές προ φορών 1,2 εκατ. ευρώ από κέρδη 1,3 εκατ. ευρώ.

  -Το 2016 ο Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, υιός του ιδρυτή της Τοξότης, Χρ. Καλογρίτσα, πούλησε (στην Τοξότης) το 11,76% της εταιρείας ΜΙΚΗ Κατασκευαστική έναντι 9 εκατ. ευρώ. Πούλησε ακόμη, στην Τοξότης μετοχές στην εταιρεία Ομάδα Κατασκευών έναντι τιμήματος 3,4 εκατ. ευρώ, με την Τοξότης να αυξάνει στην Ομάδα Κατασκευών το ποσοστό της στο 16,5%. Οι δύο αυτές αγορές, που έγιναν το 2016 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κι ενώ "έτρεχε" ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, "είναι στο πλαίσιο της υλοποίησης της στρατηγικής της εταιρείας για ενίσχυση της κατασκευαστικής δραστηριότητας", όπως αναφέρουν οι οικονομικές καταστάσεις του 2016. Εκτός όμως, του ότι οι συναλλαγές που πραγματοποίησε ο Ι.Β.Καλογρίτσας αφορούν εταιρείες συμφερόντων της οικογένειάς του, η αξία αποτίμησης της ΜΙΚΗ, που ανέρχεται σε 76,6 εκατ. ευρώ, είναι 11,74 φορές μεγαλύτερη, σε σύγκριση με τα ίδια κεφάλαιά της ύψους 6,25 εκατ. ευρώ στις 31/12/2016. Τέτοιου είδους πολλαπλάσιας αξίας απόκλιση προς τα πάνω της αποτίμησης μίας εταιρείας, σε σχέση με τα ίδια κεφάλαια, είναι ασυνήθιστη ακόμη και για ομίλους υψηλής κεφαλαιοποίησης – "διαμάντια" του Χ.Α. Για την Ομάδα Κατασκευών (για την οποία ο Ι.Β.Καλογρίτσας, εισέπραξε 3,4 εκατ. ευρώ πωλώντας τη συμμετοχή του) οι ορκωτοί αναφέρουν ότι έχουν καταστεί απαιτητά τραπεζικά δάνεια, ενώ οι καταστάσεις του 2016 συντάχθηκαν βάσει της αρχής της συνέχισης της δραστηριότητας (going concern). Είναι δηλαδή, με βάση τα οικονομικά στοιχεία του 2016, μία προβληματική εταιρεία.

  - Η αγορά του 11,76% της ΜΙΚΗ έγινε με λήψη δανείου που ενέκρινε το δ.σ. της εταιρείας τον Μάιο του 2016, με την Τοξότης να εξασφαλίζει την ίδια χρονιά δανεισμό 12,4 εκατ. ευρώ. Κατά την ίδια χρήση,  για ομολογιακό δανεισμό 30,5 εκατ. ευρώ και για μακροπρόθεσμα δάνεια 9,5 εκατ. ευρώ, εγγράφθηκαν προσημειώσεις σε ακίνητα της εταιρείας, εκχωρήθηκαν συμβάσεις έργων, αλλά και μετοχές της Attica Bank. Συνολικά, το 2016 τα ομολογιακά δάνεια αυξήθηκαν σε 30,2 εκατ. ευρώ από 11 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων ενισχύθηκε σε 84,6 εκατ. ευρώ από 57,4 εκατ. το 2015. Η κατάσταση ταμειακών ροών του 2016 φανερώνει ότι η Τοξότης έχει αρνητικές λειτουργικές και επενδυτικές ροές, δηλαδή η εξασφάλιση δανεισμού είναι μονόδρομος για να συνεχίσει η εταιρεία τη δραστηριότητά της.

  - Σε σχέση με τις μετοχές της Τράπεζας Αττικής που κατέχει (ως μέρος του χαρτοφυλακίου επενδύσεών της) και αντιστοιχούν σε περίπου 2% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, στα θέματα έμφασης, σημειώνεται πως η διοίκηση της Τοξότης έκρινε ότι οι μετοχές που κατείχε την 31η Δεκεμβρίου 2016, δεν έχουν υποστεί απομείωση, ενώ η μείωση της αξίας που προκύπτει με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία, "έχει προσωρινό και όχι μόνιμο χαρακτήρα". Ωστόσο, και οι οικονομικές καταστάσεις του 2015 αναφέρουν ότι "δεν τεκμηριώνεται απομείωση μόνιμου χαρακτήρα" για τη συμμετοχή στην τράπεζα Αττικής. Ως εκ τούτου, ο προσωρινός αυτός χαρακτήρας της απομείωσης μοιάζει να είχε αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά.

  -Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι οικονομικές καταστάσεις του 2015, οι πληρωμές για απόκτηση παγίων στοιχείων ανέρχονται σε περίπου 16 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το μέγεθος αυτό, φαίνεται ότι έχει αναμορφωθεί στις οικονομικές καταστάσεις του 2016: μειώνεται σε μόλις 1,9 εκατ. ευρώ, καθώς τα υπόλοιπα 14,2 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ