Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 05-Ιουλ-2020 08:13

  Η ψήφος εμπιστοσύνης των αγορών στη ΓΕΚ Τέρνα

  Η ψήφος εμπιστοσύνης των αγορών στη ΓΕΚ Τέρνα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Όταν η πανδημική κρίση είχε κορυφωθεί, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του κατασκευαστικού και ενεργειακού ομίλου ΓΕΚ Τέρνα, Γιώργος Περιστέρης, σε μήνυμά του προς τους εργαζόμενους είχε σημειώσει ότι "μόλις η κρίση δημόσιας υγείας ξεπεραστεί, θα κληθούμε όλοι μας, Πολιτεία, επιχειρήσεις κι εργαζόμενοι, να υπερβάλλουμε εαυτούς ώστε με έντονη και διαρκή προσπάθεια, ακόμα μεγαλύτερη από ό,τι συνήθως, να περιορίσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης. Είναι υποχρέωση όλων μας να προετοιμαζόμαστε από τώρα για μια δυναμική επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, η οποία μόλις πρόσφατα άρχισε να συνέρχεται από τις οδυνηρές επιπτώσεις της πολυετούς κρίσης. Χρειάζεται εγρήγορση, προετοιμασία κι ετοιμότητα από όλους". Όπως αποδείχτηκε στην πορεία, ο ισχυρός άνδρας του εγχώριου κατασκευαστικού κλάδου εννοούσε κάθε λέξη από όσα έλεγε τότε. Η εισηγμένη, μετά τη θέση υπό έλεγχο της πανδημίας και παρότι η εγχώρια και διεθνής οικονομία παραμένουν εύθραυστες, έχοντας, ήδη, δεχτεί σημαντικά πλήγματα εξαιτίας του κορονοϊού, προχώρησε στην έκδοση επταετούς ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ.

  Ψήφος εμπιστοσύνης

  Η επταετής ομολογιακή έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 1,4 φορές, με την εισηγμένη να συγκεντρώνει προσφορές για κεφάλαια ύψους 700 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό στέφθηκε με επιτυχία το μεγαλύτερο σε ύψος ομόλογο στην ιστορία της αγοράς τίτλων σταθερού εισοδήματος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με το επιτόκιο να προσδιορίζεται σε 2,75%. Αυτό στη χειρότερη, ίσως, συγκυρία της παγκόσμιας και εγχώριας οικονομίας που επισκιάζεται από την αβεβαιότητα της Covid-19. Κατά τους αναλυτές, η υπερκάλυψη του ομολόγου συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στους βασικούς μετόχους του ομίλου, την ολλανδική Reggeborgh Invest (30,26%) και τον Γιώργο Περιστέρη (15,98%), οι οποίοι διαθέτουν σχέδια ανάπτυξης μέσω μεγάλων επενδύσεων, ενώ η ομολογιακή έκδοση επιτρέπει και την αναδιάρθρωση του δανεισμού. Πριν ξεσπάσει ο κορονοϊός, η ΓΕΚ Τέρνα είχε κάνει γνωστή την επέκταση του επενδυτικού της προγράμματος κατά 550 εκατ. ευρώ μόνο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ενώ το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα της εισηγμένης σε υποδομές, ενέργεια και περιβάλλον αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ.

  Επιπρόσθετα, ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ αντιστοιχεί στο έργο της κατασκευής του ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος με καζίνο στο Ελληνικό, για το οποίο, η προσφορά που υπέβαλε η ΓΕΚ Τέρνα κοινοπρακτικά με την αμερικανική Mohegan έχει γίνει δεκτή. Προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει, σε δικαστικό επίπεδο, το τοπίο. Κεφάλαια 1,7 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε επενδύσεις στους τομείς της καθαρής ενέργειας, της αποθήκευσης ενέργειας, του περιβάλλοντος και της διαχείρισης απορριμμάτων, με τα τελευταία να υλοποιούνται από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Στην πρώτη γραμμή των ενεργειακών έργων βρίσκονται η μονάδα φυσικού αερίου στην Κομοτηνή, ισχύος 600 MW, που αποτελεί επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ.

  Επίσης, η ολοκλήρωση των απαιτούμενων νομοθετικών ρυθμίσεων θα επιτρέψει στην εταιρεία να προχωρήσει στην υλοποίηση των έργων αποθήκευσης καθαρής ενέργειας, όπως ο υβριδικός σταθμός Αμαρίου στην Κρήτη και το έργο αντλησοταμίευσης στην Αμφιλοχία, συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ.

  Κεφάλαια ύψους 1,3 δισ. ευρώ αναμένεται να κατευθυνθούν σε έργα υποδομών, όπως το έργο της κατασκευής του αεροδρομίου στο Καστέλι (480 εκατ. ευρώ) και τη Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για τη διαχείριση απορριμμάτων Πελοποννήσου της οποίας το ύψος είναι περίπου 150 εκατ. ευρώ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ