Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 04-Ιουλ-2020 08:16

  Ισχυρό το ενδιαφέρον επενδυτών για το project Galaxy της Alpha Bank

  Ισχυρό το ενδιαφέρον επενδυτών για το project Galaxy της Alpha Bank
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

   

  Μη δεσμευτικές προσφορές για την τιτλοποίηση Galaxy και την πώληση της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων Cepal, έλαβε χθες η Alpha Bank, "πιάνοντας το νήμα" του στρατηγικού σχεδιασμού της για τη δραστική μείωση των NPLs, από το σημείο που το είχε διακόψει, στις αρχές Μαρτίου, το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού και το lockdown στην Οικονομία.

  Όπως αναφέρουν πηγές από την Τράπεζα, η Αlpha Bank δρομολογεί με ταχείς ρυθμούς το στρατηγικό της σχέδιο για την αντιμετώπιση της κληρονομιάς των κόκκινων δανείων που άφησε η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας και ο ρυθμός προόδου είναι τέτοιος που επιτρέπει την επίτευξη του στόχου ολοκλήρωσης τoυ Project Galaxy εντός του 2020, παρά τις καθυστερήσεις που προκάλεσε η κρίση του κορωνοϊού.

  Στελέχη της Τράπεζας εμφανίζονται πολύ ικανοποιημένα από τον αριθμό και την ποιότητα των μη δεσμευτικών προσφορών που κατατέθηκαν χθες, κάνοντας λόγο για "ευχάριστο πονοκέφαλο". Όπως αναφέρουν, το πολύ θετικό μήνυμα από τη διαδικασία είναι ότι η ποιότητα των επενδυτών είναι τέτοια που δημιουργεί αισιοδοξία για το ότι η Cepal θα μεταβιβαστεί σε ισχυρό σχήμα, δημιουργώντας συνθήκες ανάπτυξης, ασφάλειας και ικανοποίησης και στους εργαζομένους της νέας εταιρίας.

  Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινώσει η διοικητική ομάδα της Alpha Bank, τόσο η διαδικασία του carve-out και συγκρότησης της Νέας Cepal, όσο και η λήψη των δεσμευτικών προσφορών για το προς τιτλοποίηση χαρτοφυλάκιο Galaxy (το οποίο θα φτάσει έως τα 10,6 δισ. ευρώ) σχεδιάζεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2020.

   

  Πώς προχωρούν οι διαδικασίες για την Cepal

   

  H διαδικασία τιτλοποίησης του Galaxy και πώλησης της Cepal που βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο σημείο, έρχονται μετά την ολοκλήρωση της πώλησης του χαρτοφυλακίου Neptune, την δρομολόγηση απόκτησης του 100% της Cepal από την Alpha Bank και την τοποθέτηση της νέας διοικητικής ομάδας στην Cepal.

  H Alpha Bank έχει ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες για την απόκτηση του 100% της Cepal με εξαγορά του ποσοστού 60% που ελέγχει η Centerbridge, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία ενοποίησης των διευθύνσεων διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων της Alpha Bank με την υφιστάμενη δραστηριότητα της Cepal.

  Στο πλαίσιο του Project Galaxy, η Alpha Bank θα διαθέσει στη συνέχεια προς πώληση σε διεθνείς επενδυτές έως το 100% των μετοχών της Cepal με στόχο να δημιουργηθεί η ισχυρότερη, με όρους χαρτοφυλακίου υπό διαχείριση και προοπτικών, ανεξάρτητη εταιρία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην ελληνική αγορά. Ταυτοχρόνως, η Cepal θα συνεχίσει να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες διαχείρισης στους πελάτες της και να διευρύνει τις δραστηριότητές της.

  Ήδη, από την 1η Ιουλίου τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Cepal ανέλαβε ο κ. Θεόδωρος Αθανασόπουλος, Εντεταλμένος Γενικός Διευθυντής Καθυστερήσεων Επιχειρήσεων της Alpha Bank, στη θέση του ιδρυτή της εταιρείας κ. R. Langstaff. Παράλληλα, έχει συγκροτηθεί ειδική ομάδα έργου (Carve-Out Committee) με τη συμμετοχή στελεχών της Alpha Bank και της Cepal, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα σημαντικά πλεονεκτήματα που διαθέτουν και οι δύο οργανισμοί θα συνδυαστούν με τον καλύτερο και πλέον παραγωγικό τρόπο.

  Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενοποίησης, τους προσεχείς μήνες, Εκτελεστικός Πρόεδρος της Νέας Cepal θα αναλάβει ο κ. Αρτέμιος Θεοδωρίδης, Γενικός Διευθυντής Καθυστερήσεων και Διαχείρισης Διαθεσίμων της Τράπεζας.

  Επιτυχημένο deal η πώληση του χαρτοφυλακίου Neptune

  Πηγές της Alpha Bank επισημαίνουν ότι παράλληλα με την πρόοδο του σχεδίου Galaxy, η Τράπεζα κατάφερε να κλείσει τις προηγούμενες ημέρες και μια πολύ επιτυχημένη συμφωνία για το χαρτοφυλάκιο Neptune, δείχνοντας ευελιξία κατά τη διάρκεια της έξαρσης του κορωνοιού και αξιοποιώντας την βαθιά της εμπειρία σε σύνθετες συναλλαγές.

  Συγκεκριμένα, προέβη στη σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας με την εταιρία Poseidon Financial Investor DAC, η οποία χρηματοδοτείται από επενδυτικά κεφάλαια υπό τη διαχείριση εταιριών συνδεδεμένων με τη Fortress Investment Group LLC, για την πώληση του χαρτοφυλακίου Neptune, μη εξυπηρετούμενων δανείων ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξασφαλισμένων κυρίως με ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, συνολικής λογιστικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ (με ημερομηνία αναφοράς την 30ή Ιουνίου 2019).

  Το συνολικό τίμημα για το χαρτοφυλάκιο Neptune ανήλθε σε 268 εκατ. ευρώ, δηλαδή 24% περίπου επί της συνολικής λογιστικής αξίας, ενώ δύναται να αυξηθεί περαιτέρω μέσω μεταβλητού τιμήματος (earnout) κατά 70 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό έως 30% επί της λογιστικής αξίας.

  Σε σχέση με πρόσφατες αντίστοιχες συναλλαγές, η Alpha Bank κινήθηκε στρατηγικά επιλέγοντας να διασφαλίσει με τον βέλτιστο τρόπο τα συμφέροντά της. Προς τούτο, εξασφάλισε τη λήψη εγγυητικής επιστολής τράπεζας του εξωτερικού (NatWest) με investment grade πιστοληπτική διαβάθμιση για την κάλυψη των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία. Παράλληλα, πέραν του ότι αποδέχθηκε μέρος του τιμήματος (έως 20%) να είναι μεταβλητό, προκειμένου να επωφεληθεί από τυχόν υπεραξίες που θα προκύψουν από τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου, διασφάλισε και ότι η μεταβατική διαχείριση του χαρτοφυλακίου θα γίνει από την Cepal, με σκοπό τη μεγιστοποίηση των προσόδων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ