14:13 08/09
Mega deal 17 δισ. δολ. μεταξύ SpaceX και EchoStar
Το deal αφορά στην αγορά φάσματος και είναι μεταξύ μεγαλύτερων συμφωνιών φέτος.
Του Φάνη Γαβρινιώτη
Πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με επιχειρηματικό Όμιλο από το εξωτερικό, ο οποίος ενδιαφέρεται να αναλάβει ρόλο στρατηγικού επενδυτή, βρίσκεται η κατασκευαστική εταιρεία Προοδευτική. Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, οι συζητήσεις ανάμεσα στη διοίκηση της εισηγμένης και τους εκπροσώπους του ξένου Ομίλου βρίσκονται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο, με αρκετές πιθανότητες να καταλήξουν σε συμφωνία το προσεχές χρονικό διάστημα.
Πάντως, στην περίπτωση που τελικά οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν οδηγήσουν σε οριστική συμφωνία, οι επικεφαλής της Προοδευτικής έχουν και εναλλακτική λύση που προέρχεται από το εσωτερικό. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχει ενδιαφέρον για την απόκτηση συμμετοχής στην εισηγμένη και από Έλληνα επενδυτή που δεν προέρχεται από τον κλάδο των κατασκευών.
Ανεξάρτητα από το ποιος θα αναλάβει τελικά στρατηγικός επενδυτής στην Προοδευτική, στόχος του προέδρου της Κωνσταντίνου Κούτλα που διεξάγει τις σχετικές συζητήσεις, είναι αυτές να ολοκληρωθούν εντός του Αυγούστου ή το αργότερο τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται πως το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας έχει συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση στις 27 Αυγούστου 2007 με θέμα την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή.
Αύξηση για παλαιούς και νέους μετόχους
Η απόφαση για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, πάντως, θεωρείται απίθανο να ληφθεί τη συγκεκριμένη ημερομηνία, καθώς δεν αναμένεται να συγκεντρωθεί το απαραίτητο ποσοστό απαρτίας. Επιπλέον, δεν είναι σίγουρο εάν στη συνέλευση της 27ης Αυγούστου ανακοινωθεί το όνομα του στρατηγικού επενδυτή, μιας και οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν είναι βέβαιο πως μέχρι τότε θα έχουν θετική κατάληξη. Η αβεβαιότητα για το τι μέλει γενέσθαι διακρίνεται ξεκάθαρα και στην πρόσκληση της συνέλευσης στο σημείο που αφορά το στρατηγικό επενδυτή.
Σε αντίθεση με το τμήμα της αύξησης κεφαλαίου που αφορά τους υφιστάμενους μετόχους και είναι συγκεκριμένη (προτείνεται η έκδοση 22.119.250 νέων μετοχών υπέρ των παλαιών μετόχων με τιμή διάθεσης 0,60 ευρώ η μία και σε αναλογία μιας νέας για κάθε μία παλαιά μετοχή, με σκοπό την άντληση 13,27 εκατ. ευρώ), η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα κληθεί να καλύψει ο στρατηγικός επενδυτής δεν έχει καθοριστεί με σαφήνεια: Προτείνεται να γίνει είτε με καταβολή μετρητών ή με εισφορά σε είδος, ή με συνδυασμό των δύο, ενώ το προτεινόμενο ποσό έχει ένα ιδιαίτερα μεγάλο εύρος που ξεκινά από τα 5 εκατ. ευρώ και καταλήγει στα 30 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, στη σχετική έκθεσή του το διοικητικό συμβούλιο της Προοδευτικής επισημαίνει πως σε περίπτωση που η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που αφορά το στρατηγικό επενδυτή δεν καλυφθεί πλήρως, τότε θα αναζητηθούν νέοι επενδυτές για να αναλάβουν το υπόλοιπο τμήμα της αύξησης.
Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, πως από το αντληθέν ποσό τα 3,5 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την επαναγορά του 1,74% της συμμετοχής της Προοδευτικής στην εταιρεία Γέφυρα ΑΕ (Γέφυρα Ρίου – Αντίρριου), ενώ το υπόλοιπο μέρος για τη μείωση υποχρεώσεων και την ενίσχυση της ρευστότητας της επιχείρησης.