Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Ιουν-2020 13:08

  Π. Μυλωνάς: Τα κονδύλια για τις επιχειρήσεις πρέπει να δοθούν εκεί που υπάρχει ανάγκη

  Π. Μυλωνάς: Τα κονδύλια για τις επιχειρήσεις πρέπει να δοθούν εκεί που υπάρχει ανάγκη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Ύφεση 7,5% του ΑΕΠ το 2020, με εντονότερη συρρίκνωση στο β΄ τρίμηνο του έτους, προέβλεψε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, απευθυνόμενος στους μετόχους της Τράπεζας κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης που πραγματοποιείται διαδικτυακά. 

  Όπως είπε ο CEO της ΕΤΕ, η φάση μετά την κρίση του κορονοϊού στην οποία εισέρχεται τώρα η Οικονομία θα είναι πιο απαιτητική και θα την δοκιμάσει σε ένα νέο λειτουργικό μοντέλο. Όπως είπε, η κρίση αναμένεται να επιφέρει ετήσια μείωση στον κύκλο εργασιών των ελληνικών επιχειρήσεων κατά 25% το 2020, ενώ το συνολικό έλλειμμα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων θα ανέλθει σε 10 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα αυτό θα καλυφθεί κυρίως μέσω των προγραμμάτων στήριξης των επιχειρήσεων της κυβέρνησης (ΤΕΠΙΧ, εγγυοδοτικό) και επιπρόσθετων χρηματοδοτήσεων από τις τράπεζες.

  Στο πλαίσιο αυτό, η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει σε εκταμιεύσεις νέων δανείων περίπου 4 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του έτους, χωρίς να περιλαμβάνονται επιπλέον οι ανανεώσεις ορίων.

  Ο CEO της Εθνικής Τράπεζας τόνισε ότι "παραμένει ρίσκο τα κονδύλια να χρησιμοποιηθούν σωστά και να κατευθυνθούν στις επιχειρήσεις που τα έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι για να δημιουργήσουν μαξιλάρια. Πρέπει να επιβραβευθεί όποιος στοχεύει καλύτερα, όχι όποιος ξοδεύει καλύτερα".

  Μέσω του ΤΕΠΙΧ, το οποίο στοχεύει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η Εθνική Τράπεζα εκταμίευσε δάνεια για περίπου 2.500 ΜμΕ, με τις εκταμιεύσεις να αντιστοιχούν στο 24% των συνολικών εκταμιεύσεων μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Με το πρόγραμμα εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, για κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις  με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, η Εθνική αναμένεται να εκταμιεύσει δάνεια άνω των 800 εκατ. ευρώ.

  Σημειώνεται ότι το 2019 οι νέες εκταμιεύσεις δανείων της ΕΤΕ ανήλθαν σε 3,3 δισ. ευρώ (4,4 δισ. συμπεριλαμβανομένου του φετινού α΄ τριμήνου), με την Τράπεζα να έχει 40% μερίδιο αγοράς στην καθαρή αύξηση των εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων το 2019.

  Στο σκέλος της ανακούφισης των πελατών της με αναστολές πληρωμών δανείων, η Τράπεζα έχει προχωρήσει σε διευθετήσεις δανείων με πάγωμα πληρωμής δόσεων περίπου 4 δισ. ευρώ (από αυτά 1,5 δισ. στεγαστικά 28.000 πελατών και τα υπόλοιπα επιχειρηματικών δανείων 2.000 επιχειρήσεων).

  Οι προτεραιότητες

  Ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε στις νέες προτεραιότητες της ΕΤΕ μετά την κρίση. Αυτές συνίστανται σε:

  - Εξυγίανση του ισολογισμού με περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η Τράπεζα θα ξεκινήσει την προσέγγιση επενδυτών για την τιτλοποίηση Frontier, μη εξυπηρετούμενων δανείων άνω των 6 δισ. ευρώ, στις αρχές του β΄ εξαμήνου 2020. Με την τιτλοποίηση αυτή, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα υποχωρήσει χαμηλότερα του 15%. 

  Το 2019 η ΕΤΕ μείωσε τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της κατά 5,3 δισ. ευρώ (- 32%, από τα 15 δισ. στο τέλος του 2018 στα 10 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο 2020). Το 2019 ολοκλήρωσε 6 συναλλαγές πωλήσεων χαρτοφυλακίων NPLs, ύψους 3,8 δισ. ευρώ και πέτυχε εξαιρετικές επιδόσεις στις ρυθμίσεις στεγαστικών, κυρίως, δανείων (όπως αναφέρθηκε, με το πρόγραμμα "Διαχωρίζω και Διευθετώ" η Τράπεζα έχει ρυθμίσει πάνω από 22.000 στεγαστικά δάνεια, συνολικού υπολοίπου άνω του 1,3 δισ. ευρώ). Όπως επισημάνθηκε, η τελευταία συναλλαγή πώλησης χαρτοφυλακίου (Icon, NPLs περίπου 1 δισ. ευρώ) πραγματοποιήθηκε εν μέσω της πανδημικής κρίσης, χωρίς κεφαλαιακή επιβάρυνση για την Τράπεζα.

  Μεσοπρόθεσμος στόχος της ΕΤΕ είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κάτω του 5% και απόδοση ιδίων κεφαλαίων άνω του 10%.

  - Επιτάχυνση των ψηφιακών υπηρεσιών και επανεξέταση του λειτουργικού μοντέλου των καταστημάτων. Σήμερα άνω του 60% των συναλλαγών της Τράπεζας διενεργείται ηλεκτρονικά. Στην κρίση του κορονοϊού, η Τράπεζα είχε αύξηση 50% στους ενεργούς χρήστες ψηφιακών καναλιών, οι οποίοι ανέρχονται πλέον σε 1,4 εκατομμύρια. 

  - Υιοθέτηση νέου λειτουργικού μοντέλου με επιλογή εξ αποστάσεως εργασίας και παροχή ευελιξίας. Σημειώνεται ότι ακόμη και σήμερα, περισσότερο του 50% των ανθρώπων της Τράπεζας εργάζονται εξ αποστάσεως.

  - Αξιοποίηση ευκαιριών από διαρθρωτικές αλλαγές στην Οικονομία και στις εταιρείες.

  - Ενίσχυση του προγράμματος μετασχηματισμού που έχει ξεκινήσει να υλοποιείται την τελευταία διετία, δίνοντας σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην Τράπεζα.

  Το πρόγραμμα μετασχηματισμού έφερε το 2019 στην Εθνική Τράπεζα αύξηση 7% στα καθαρά επιτοκιακά έσοδα και έσοδα προμηθειών, 11% περιστολή λειτουργικών εξόδων, 15% μείωση του αριθμού εργαζομένων στην Ελλάδα (από τα μέσα του 2018) και αύξηση πάνω από 7 φορές στα κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες (500 εκατ. ευρώ από 65 εκατ. ευρώ το 2018).

  Ο κ. Μυλωνάς εκτίμησε ως την μεγαλύτερη αλλαγή  που θα επιφέρει μακροπρόθεσμα τη μεγαλύτερη βελτίωση για την Εθνική Τράπεζα, την υπογραφή, τον Μάιο 2020, μεταξύ διοίκησης και συλλόγου εργαζομένων, του νέου συστήματος αξιολόγησης του ανθρώπινου δυναμικού. "Το νέο σύστημα ξεκινά από τον απλό υπάλληλο και φτάνει μέχρι τον διευθύνοντα σύμβουλο και τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής. Στοχεύει να αναδείξει τις δεξιότητες του προσωπικού και να εξελίξει την πορεία του στον οργανισμό, ετοιμάζοντας τη νέα διοίκηση της Τράπεζας. Προχωρούμε σε εκτεταμένη εκπαίδευση όλων των στελεχών για το πώς θα αξιολογούν και πώς θα αξιολογούνται", είπε ο κ. Μυλωνάς.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ