Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 28-Ιουν-2020 08:08

  Μετά την Ευρωκλινική, η Global Finance ετοιμάζεται για έξοδο και από την ICAP

  Μετά την Ευρωκλινική, η Global Finance ετοιμάζεται για έξοδο και από την ICAP
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Μετά το deal για την Ευρωκλινική Αθηνών, στο χαρτοφυλάκιο του South Eastern Europe Fund (SEEF), του fund στο οποίο επενδυτικός σύμβουλος είναι η Global Finance, έχει απομείνει ένα όνομα. Αυτό της ICAP, από τους μεγαλύτερους παρόχους B2B υπηρεσιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που μέσω 16 εταιρειών προσφέρει υπηρεσίες σε τέσσερις μεγάλες νκατηγορίες: Credit Risk Services, Marketing and Sales Solutions, Management Consulting και People & Employment Solutions.

  Η Global Finance απέκτησε την ICAP πίσω στο 2007 και κατά διαστήματα έχει διερευνήσει τις επιλογές της με στόχο να προχωρήσει σε αποεπένδυση από την εταιρεία. Κάτι τέτοιο για διάφορους λόγους δεν προχώρησε, ωστόσο φαίνεται πως ήλθε η ώρα το South Eastern Europe Fund (SEEF), το τελευταίο private equity fund που συστήθηκε από την Global Finance προ 14ετίας, να ολοκληρώσει τον κύκλο του.

  Έτσι μετά την πώληση της συμμετοχής στις Green Group, EuroIns Insurance Group (EIG), Χρυσή Ευκαιρία, Ανδρομέδα και άλλων εταιρειών του SEEF, με πιο πρόσφατη την Ευρωκλινική Αθηνών, οι επιλογές για την ICAP παραμένουν ανοικτές. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Global Finance είχε εισέλθει σε συζητήσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές, ήδη πριν την εκδήλωση της πανδημίας του COVID-19, ενώ παραμένει ανοικτή και σε νέες προτάσεις. Σημειώνεται πως πέραν του SEEF, στο μετοχικό κεφάλαιο της ICAP συμμετέχει και ο όμιλος Coface, ένας εκ των μεγαλύτερους παγκοσμίως ομίλους ασφάλισης πιστώσεων. Με βάση, δε, τα τελευταία δημοσιοποιημένα οικονομικά στοιχεία (2018), ο Ομιλος ICAP, με παρουσία σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία και Κύπρο, πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 7,1 εκατ.ευρώ και προ φόρων κέρδη 3 εκατ.ευρώ.

  Εφόσον δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να περάσει σε ένα νέο στάδιο η ICAP, με τη σειρά της η Global Finance, μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες παροχής συμβουλευτικών επενδυτικών υπηρεσιών στον χώρο των επιχειρηματικών συμμετοχών στην ΝΑ Ευρώπη, θα ολοκληρώσει σταδιακά (wind down) τις δραστηριότητές της. Σημειώνεται πως η Global Finance, η εμβληματική εταιρεία παροχής συμβουλευτικών επενδυτικών υπηρεσιών στο χώρο των επιχειρηματικών συμμετοχών στην Ελλάδα που ίδρυσε πριν από 25 χρόνια ο Άγγελος Πλακόπητας, έχει μέχρι σήμερα συμβουλεύσει οκτώ funds, τα οποία έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 70 επενδύσεις συνολικών κεφαλαίων άνω των 850 εκατομμυρίων ευρώ.

  Τα τελευταία χρόνια το SEEF έχει προχωρήσει στην πώληση της ρουμανικής εταιρείας διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης Green Group, της γνωστής εταιρείας ιχθυοκαλλιέργειας Ανδρομέδα, της ρουμανικής εταιρείας λογισμικού TotalSoft και της βουλγαρικής ασφαλιστικής Euroins Insurance Group. Τον περασμένο Απρίλιο πραγματοποιήθηκε και το financial closing της συναλλαγής για τη μεταβίβαση της Ευρωκλινικής Αθηνών σε ομάδα επενδυτών του στην οποία συμμετέχει η διοικητική ομάδα της εταιρείας (management buyout), διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, με μεγαλύτερο μέτοχο το fund LPE II LP, το οποίο διαχειρίζεται η ΒΜΟ Private Equity, εταιρεία της ΒΜΟ Global Asset Management.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ