Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Ιουν-2020 08:09

  Το "δόγμα" Τσαμάζ για τον ΟΤΕ της επόμενης 10ετίας

  Το "δόγμα" Τσαμάζ για τον ΟΤΕ της επόμενης 10ετίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Σε μια πλήρη μηνυμάτων ομιλία στο πλαίσιο της 68ης τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Ομίλου ΟΤΕ, ο επικεφαλής του Οργανισμού, Μιχάλης Τσαμάζ, δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρος για το στόχο της επόμενης 10ετίας: "Έχουμε ένα ξεκάθαρο όραμα για την επόμενη δεκαετία, να μετατρέψουμε τον ΟΤΕ στον τηλεπικοινωνιακό πάροχο του μέλλοντος. Και έχουμε ξεκάθαρη στρατηγική για να το πετύχουμε".

  Η εξαγγελία αυτή αποκτά διαφορετική βαρύτητα για ένα πολύ σημαντικό λόγο. Διατυπώνεται από τον μάνατζερ που πριν από 10 χρόνια δεσμεύτηκε πως θα αλλάξει την εικόνα του ΟΤΕ και τα κατάφερε. Όταν ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου, το 2010, ο Οργανισμός έχανε πελάτες σταθερής με ανησυχητικό ρυθμό, ενώ και τα έσοδα κινητής είχαν πτωτική τάση. Με καθαρό δανεισμό άνω των 4 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούσε σε 2,5 φορές την κερδοφορία EBITDA του Ομίλου, δεν διέθετε τους πόρους για να αναστρέψει την πορεία του. Και όλα αυτά σε μια χρονική περίοδο που η ελληνική οικονομία έμπαινε στη χειρότερη κρίση της ιστορίας της.

  Με τον Μιχάλη Τσαμάζ στο τιμόνι, ο ΟΤΕ υιοθέτησε μια ξεκάθαρη στρατηγική μετασχηματισμού,  εξυγίανε τα οικονομικά του, μείωσε θεαματικά το δανεισμό του, δημιούργησε νέες πηγές εσόδων και, το κυριότερο, βελτίωσε θεαματικά προς το καλύτερο την εικόνα του Ομίλου. Το κυριότερο: υλοποιήθηκαν επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς, σχεδόν 5 δισ. ευρώ μόνο στην Ελλάδα την περασμένη δεκαετία, καθιστώντας τον ΟΤΕ το μεγαλύτερο επενδυτή σε νέες τεχνολογίες και υποδομές.

  "Χάρη στον μετασχηματισμό που ξεκίνησε το 2010, ο Όμιλος ΟΤΕ είναι σήμερα μια μοντέρνα εταιρεία που εστιάζει στη Βιώσιμη Ανάπτυξη και εφαρμόζει τις αρχές της σε όλες τις λειτουργίες της. Είναι ο ηγέτης σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία, ευρυζωνικότητα, ICT και συνδρομητική τηλεόραση", ανέφερε ο Μ. Τσαμάζ κατά την ομιλία του στη Γ.Σ. των μετόχων που μεταδόθηκε διαδικτυακά.

  Η εκτίμηση για το 2020 και οι τρεις πυλώνες

  Ο επικεφαλής του Ομίλου επανέλαβε πως το 2020 θα είναι δύσκολο, λόγω της κρίσης του COVID-19 που ανέτρεψε την αναπτυξιακή πορεία του ΟΤΕ κατά τους πρώτους μήνες της χρονιάς. Ο κ. Τσαμάζ χαρακτήρισε βέβαιο πως οι συνέπειες της πανδημίας θα επηρεάσουν τα έσοδά του Ομίλου το 2020 και ως προτεραιότητα έχει τεθεί να διατηρηθεί η κερδοφορία και οι ταμειακές ροές. Παράλληλα, αν και αναμένονται καθυστερήσεις, η διοίκηση έχει διατηρήσει αμετάβλητα τα επενδυτικά σχέδια για δίκτυα 5G και Fiber to the Home, αλλά και για τα νέα εγχειρήματα του Ομίλου, όπως το online gaming και οι ηλεκτρονικές πληρωμές.

  Σε ότι αφορά τη στρατηγική για τον ΟΤΕ της επόμενης 10ετίας, ο κ. Τσαμάζ αναφέρθηκε σε τρεις πυλώνες που θα υποστηρίξουν αυτό το πλάνο. Όπως ανέφερε:

  * Οι πελάτες είναι ο πρώτος πυλώνας της στρατηγικής μας. Επιδιώκουμε να αναπτύσσουμε και να διαθέτουμε προϊόντα και υπηρεσίες που ικανοποιούν τις ψηφιακές τους ανάγκες, για το σήμερα και το αύριο, ενώ παράλληλα ψηφιοποιούμε και όλα τα σημεία επαφής μαζί τους.

  * Οι υποδομές είναι ο δεύτερος πυλώνας. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε και να δημιουργούμε τα δίκτυα που θα κάνουν τις τηλεπικοινωνίες ολοένα και πιο γρήγορες, απρόσκοπτες και αξιόπιστες και θα φέρνουν στους πελάτες μας το περιεχόμενο που επιθυμούν. Τα δίκτυα Fiber to the Home και 5Gείναι ζωτικής σημασίας και πρώτης προτεραιότητας σε αυτή την κατεύθυνση.

  * Ο τρίτος και τελευταίος πυλώνας, είναι οι λειτουργίες. Ερευνούμε σχολαστικά κάθε πτυχή του οργανισμού, ώστε να δούμε πώς μπορούμε να λειτουργούμε καλύτερα, γρηγορότερα και αποδοτικότερα. Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδιάζουμε να μετασχηματίσουμε τις βασικές λειτουργίες που έρχονται σε επαφή με τον πελάτη - τεχνικούς πεδίου, εξυπηρέτηση πελατών και καταστήματα λιανικής - σε ξεχωριστές, ιδιόκτητες εταιρείες, εντός της οικογένειας του Ομίλου ΟΤΕ. Θα έχουν την αυτονομία και την ευελιξία που χρειάζονται για να ενισχύσουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημά τους, αλλά και για να αναζητήσουν νέες πηγές εσόδων.

  Ως γνωστόν, πρόσφατα το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας προχώρησε σε ένα σημαντικό βήμα για το μετασχηματισμό αυτών των λειτουργιών, εγκρίνοντας την έναρξη της διαδικασίας απόσχισης των κλάδων. Όπως έγραψε το Capital.gr., το σχέδιο με την ονομασία "Future Telco” περιλαμβάνει τον μετασχηματισμό των βασικών δραστηριοτήτων του ΟΤΕ που έρχονται σε επαφή με τους πελάτες, ήτοι τους τεχνικούς πεδίου, την εξυπηρέτηση πελατών και τα καταστήματα λιανικής, για τις οποίες θα δημιουργηθούν τρεις ξεχωριστές θυγατρικές εταιρείες, εντός του Ομίλου ΟΤΕ.

  Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης συζητήθηκαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και οι μέτοχοι ενέκριναν κατά πλειοψηφία τις ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις της ΟΤΕ Α.Ε. της εταιρικής χρήσης 2019 με τις σχετικές Εκθέσεις του ΔΣ και των Ελεγκτών, καθώς και τη διανομή μερίσματος 0,55 ευρώ ανά μετοχή. Ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος θα είναι η 9η Ιουλίου 2020 και record date η 10η Ιουλίου 2020. Η ημερομηνία έναρξης καταβολής του μερίσματος θα είναι η Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020.

  nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμη: Ξεκινά ο μετασχηματισμός του ΟΤΕ - Το πλάνο των τριών θυγατρικών

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ