Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Ιουν-2020 18:55

  Σε διπλασιασμό ισολογισμού μέχρι το 2022 στοχεύει η Attica Bank

  Σε διπλασιασμό ισολογισμού μέχρι το 2022 στοχεύει η Attica Bank
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα 

  Ο διπλασιασμός του ισολογισμού μέχρι το 2022, η ταχεία απομάκρυνση όλων των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και η πλήρης ψηφιοποίηση των λειτουργιών της Τράπεζας, αποτελούν τους άξονες της στρατηγικής της Attica Bank, όπως ανέφερε σήμερα στη γενική συνέλευση (μέσω τηλεδιάσκεψης) των μετόχων ο Πρόεδρος της Τράπεζας, Κώστας Μητρόπουλος.  

  Έχοντας ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο αλλαγών, οι οποίες άρχισαν από τον Σεπτέμβριο του 2016, η Attica Bank ακολουθεί από το τέλος του 2019 μια αναθεωρημένη – λόγω κορονοϊού – στρατηγική, εφαρμόζοντας ένα τριετές επιχειρηματικό σχέδιο που στοχεύει στη μεγέθυνσή της, στην πλήρη εξυγίανσή της και στην ανάδειξή της σε ευέλικτη και ανταγωνιστική τράπεζα. 

  Ο κ. Μητρόπουλος παρουσίασε τους κύριους στρατηγικούς τομείς, στους οποίους θα εστιάσει η τράπεζα, οι οποίοι είναι το περιβάλλον, η ενέργεια και οι υποδομές, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες. 
  Παράλληλα, επισήμανε ότι οι οργανωτικές αλλαγές και η αναβάθμιση των υποδομών της Τράπεζας, παραμένουν η μέγιστη προτεραιότητα, αφού η Τράπεζα επιθυμεί να καταστεί η πιο "παλιά" μοντέρνα τράπεζα στη συνείδηση του συναλλακτικού κοινού.

  "Από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης του κορονοϊού και σε συνέχεια των πρόσφατων μέτρων που ανακοίνωσε η Ελληνική Κυβέρνηση, η Τράπεζα επαναπροσδιόρισε τις λειτουργικές διαδικασίες της και προσάρμοσε τον προϋπολογισμό του 2020", ανέφερε ο Πρόεδρος της τράπεζας.  "Αναμένουμε να υπάρξει σταδιακή αποκατάσταση στην αγορά το τρίτο τρίμηνο του 2020 και ανάκαμψη από εκείνο το σημείο και πέρα. Απέναντι στις νέες προοπτικές που θα δημιουργηθούν, μετά το πέρας της κρίσης του κορονοϊού και των μέτρων αντιμετώπισής του, η Attica Bank σχεδιάζει να τοποθετηθεί δυναμικά", επεσήμανε ο κ. Μητρόπουλος. Όπως πρόσθεσε, η Attica Bank παραμένει προσηλωμένη στους πελάτες, τους μετόχους και τους εργαζομένους της και φιλοδοξεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών. "Σ’ αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, ταχύτητα, ευελιξία, προσαρμοστικότητα και αποτελεσματικότητα αναδεικνύονται  ως οι νέες μας αξίες" κατέληξε ο Πρόεδρος της Attica Bank. 

  Θ. Πανταλάκης: Πλήρης η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των καταθετών   

  Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας κ. Θεόδωρος Πανταλάκης αναφέρθηκε αρχικά στον νέο τρόπο λειτουργίας που υιοθέτησε η τράπεζα λόγω κορονοϊού, εφαρμόζοντας τηλε- εργασία σε μεγάλο ποσοστό εργαζομένων και διοίκησης, αναβαθμίζοντας τις τεχνολογικές υποδομές της και λαμβάνοντας όλα τα προληπτικά μέτρα διασφάλισης της υγείας υπαλλήλων και πελατών της. 

  Σχετικά με τις εξελίξεις στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα το 2019 ο κ. Πανταλάκης επεσήμανε ότι χαρακτηρίστηκε από περιορισμένη λειτουργική κερδοφορία και πιστωτική επέκταση, αύξηση καταθέσεων και περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων  (MEΑ). Το ακόμη υψηλό απόθεμα των ΜΕΑ (ύψους € 67,5 δισ. και 42% ως ποσοστό των συνολικών χορηγήσεων την 31η Δεκεμβρίου 2019), καθώς και η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση (DTA) συνολικού ύψους € 22 δισ. (αντιστοιχεί σε περίπου 81% των συνολικών ιδίων κεφαλαίων την 31η Δεκεμβρίου 2019), αποτελούν κύριες προκλήσεις για το τραπεζικό σύστημα. 

  Σχετικά με τις επιδόσεις της Attica Bank ο κ. Πανταλάκης ανέφερε ότι η ρευστότητά της ενισχύθηκε σημαντικά πέρυσι, με τα υπόλοιπα καταθέσεων στα 2,6 δις. από 2,3 δις το 2018 αυξημένα κατά 14%, ποσοστό τριπλάσιο της αύξησης καταθέσεων συνολικά του κλάδου, το οποίο διαμορφώθηκε σε 4,6%. Οι καταθέσεις ιδιωτών με αύξηση 22,4% και η πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά repo επέφεραν τον μηδενισμό της χρηματοδότησης από τον ELA τον Μάρτιο του 2019. Σύμφωνα με τον κ. Πανταλάκη, η συνεχής αύξηση των καταθέσεων και η βελτίωση της ρευστότητας αντανακλούν την πλήρη ανάκτηση της εμπιστοσύνης του καταθετικού κοινού στην Attica Bank.

  Αναλύοντας τη στρατηγική της Attica Bank μέχρι το 2023 ο κ. Πανταλάκης ανέφερε ότι συνοψίζεται στα ακόλουθα σημεία: 

   

  • - Στον διπλασιασμό του ενεργητικού της Τράπεζας μέσω της αύξησης των χορηγήσεων, οι οποίες για το 2020 έχουν προϋπολογιστεί σε 336 εκατ. ευρώ 
  • - Στην περαιτέρω ενίσχυση της καταθετικής της  βάσης
  • - Στην διεύρυνση των υφιστάμενων πηγών εσόδων. 
  • - Στην πλήρη εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της, και
  • - Στον ψηφιακό μετασχηματισμό της

   

  Σύμφωνα με τον κ. Πανταλάκη,  οι ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας και η σημαντική και στοχευμένη ανάπτυξη των νέων χρηματοδοτήσεων, σε συνδυασμό με την συγκρατημένη διαχείριση της βάσης κόστους, θα οδηγήσουν σε ισχυρή απόδοση κεφαλαίων για τους μετόχους.

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Στο ΤΜΕΔΕ το σύνολο των μετοχών της Attica Properties

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ