Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Ιουν-2020 09:03

  ΔΕΗ: Επενδυτική εμπιστοσύνη με χρηματοδοτήσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ

  ΔΕΗ: Επενδυτική εμπιστοσύνη με χρηματοδοτήσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μέσα στις αντίξοες και αβέβαιες οικονομικές συνθήκες που έχει προκαλέσει η κρίση της πανδημίας, η διοίκηση της ΔΕΗ χάρη στο turnaround της εταιρείας εξασφάλισε τρεις διαφορετικές χρηματοδοτήσεις προσφέροντας της ενίσχυση της ρευστότητας σε επίπεδα άνω των 300 εκατ. ευρώ.

  Έλαβε σήμα επενδυτικής εμπιστοσύνης στοιχείο που είχε χαθεί τα προηγούμενα πέντε χρόνια εξαιτίας της πτωτικής τροχιάς που ακολουθούσαν τα οικονομικά της μεγέθη.

  Αναλυτικά και σύμφωνα με πληροφορίες, το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε χθες κατά τη συνεδρίαση του:

  1. Την προσφορά του διεθνούς ισχυρού χρηματοοικονομικού οίκου JP Morgan για την τιτλοποίηση απαιτήσεων της εταιρείας για διάστημα μικρότερου των 60 ημερών.

  Η έκδοση των ομολογιών θα γίνει από εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) που συστήνει η ΔΕΗ και σε αυτήν θα μεταβιβάσει ληξιπρόθεσμες και μη απαιτήσεις ύψους 260 εκατ. ευρώ πελατών της στη χαμηλή και μέση τάση. Η JP Morgan θα χρηματοδοτήσει με ποσό 200 έως 250 εκατ. ευρώ την εταιρεία και το περιθώριο του επιτοκίου θα είναι 3,5%, ενώ με βάση το αρνητικό κόστος του χρήματος το τελικό επιτόκιο θα είναι στο 3,15%.

  Τα μισά από τα έσοδα που θα βάλει στο ταμείο της η ΔΕΗ θα τα διαθέσει για την ισόποση μείωση των υπολοίπων κοινοπρακτικών δανείων με ελληνικές τράπεζες.

  Η κίνηση αυτή της εταιρείας της δίνει τη δυνατότητα περιορισμού του ακριβού δανεισμού της με χαμηλότερο κόστος, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς.

  2. Τη συμφωνία με τις συστημικές τράπεζες για μετάθεση πληρωμών δόσεων συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ του κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου 1 δισ. ευρώ στη λήξη του, το 2023.

  Η ΔΕΗ ήλθε σε συνεννόηση με την Εθνική Τράπεζα, την Alpha, τη Eurobank και την Πειραιώς ώστε οι δύο δόσεις, 25 εκατ. ευρώ η κάθε μία, που ήταν να πληρωθούν στις 30 Ιουνίου και στις 31 Δεκεμβρίου του 2020 να μετατεθούν για τη λήξη του ομολογιακού στις 17 Οκτωβρίου του 2023.

  Με τον τρόπο αυτό η εταιρεία διατηρεί πολύτιμη ρευστότητα, ενώ ταυτόχρονα, φανερώνεται και η εμπιστοσύνη που επιδεικνύει πια το τραπεζικό σύστημα στη δημόσια επιχείρηση.

  3. Την έγκριση της πρότασης της Optima Bank για ομολογιακό δάνειο 15 εκατ. ευρώ.

  Η Optima Bank, σύμφωνα με πληροφορίες, πρότεινε στη ΔΕΗ ομολογιακό δάνειο ύψους 15 εκατ. ευρώ και τριετούς διάρκειας.

  Το επιτόκιο θα είναι κυμαινόμενο (εξαμηνιαίο Euribor) το οποίο θα είναι σε μηδενικές τιμές και πλέον περιθωρίου 4,5%. Στα ατού της χρηματοδότησης είναι η δυνατότητα που έχει η δημόσια εταιρεία να το αποπληρώσει ακόμη στη διάρκεια του δανείου.

  Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι η ΔΕΗ με τη χρηματοδότηση αυτή αποκτά και μία πηγή ρευστότητας με ευνοϊκούς όρους και πλέον σε συνδυασμό με τις άλλες δύο προαναφερόμενες επιλογές καθώς και της γραμμής χρηματοδότησης ύψους 160 εκατ. ευρώ της EBRD που ανακοινώθηκε στις αρχές του μήνα, η εταιρία ενισχύει σημαντικά τη ρευστότητα της στις δύσκολες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία.   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ