Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Ιουν-2020 08:07

  Θωρακίζεται κεφαλαιακά η Lamda Development

  Θωρακίζεται κεφαλαιακά η Lamda Development
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Θωρακίζεται κεφαλαιακά η Lamda Development ενόψει της έναρξης υλοποίησης της πρώτης φάσης της επένδυσης στο Ελληνικό, η οποία υπολογίζεται ότι απαιτεί κεφάλαια της τάξεως των 2 δισ. ευρώ. Η εισηγμένη έκανε γνωστό, χθες, ότι θα προχωρήσει στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου, μέσω δημόσιας προσφοράς, έως 320 εκατ. ευρώ, με ελάχιστο ποσό τα  270 εκατ. ευρώ.

  Η κίνηση αυτή της εισηγμένης εταιρείας, που καθυστέρησε λόγω του lockdown, συμπληρώνει το χρηματοδοτικό ψηφιδωτό που αφορά την πρώτη φάση, πενταετούς διάρκειας, της Μητροπολιτικής Παρέμβασης στο Ελληνικό. Ήδη, οι εργασίες κατεδάφισης ύψους 3 εκατ. ευρώ που θα χρηματοδοτήσει η Lamda Development και θα υλοποιήσει η Intrakat βρίσκονται στη γραμμή εκκίνησης.

  Η εισηγμένη τοποθετεί την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών για το Ελληνικό τον Οκτώβριο, οπότε και θα καταβληθούν 300 εκατ. ευρώ, δηλαδή η πρώτη δόση του συνολικού τιμήματος 915 εκατ. ευρώ έναντι του οποίου παραχωρήθηκε το ακίνητο των 6,2 χιλ. Στρεμμάτων.

  Έχει αντλήσει ακόμη 600 εκατ. ευρώ μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, ενώ έχει εξασφαλίσει 850 εκατ. ευρώ μέσω τραπεζικού δανεισμού, με το ποσό να εκταμιεύεται συναρτήσει της προόδου του έργου. Έχει ακόμη προϋπολογίσει ότι στην πρώτη πενταετία ανάπτυξης του project θα έχει έσοδα 400 εκατ. ευρώ από πωλήσεις κατοικιών.

  Η πρώτη φάση του έργου

  Κατά την πρώτη φάση, διάρκειας πέντε ετών, οι αναπτύξεις που θα πραγματοποιηθούν αποσκοπούν να θέσουν το έργο στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Αυτό σημαίνει ότι θα δοθεί έμφαση στην αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου, ενώ από τις συνολικά 10.000 κατοικίες που θα κατασκευαστούν και θα πωληθούν σε βάθος 25 ετών, την πρώτη πενταετία θα διατεθούν, καταρχήν, 800 συνολικά οικιστικές μονάδες, πολλές από τις οποίες θα βρίσκονται στην παραλία και αναμένεται να συγκεντρώσουν ισχυρή ζήτηση.

  Σήμερα, η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο των κατοικιών στα Νότια προάστια και πέριξ του Ελληνικού αγγίζει τις 8.000 ευρώ. Ωστόσο, η Lamda έχει ορίσει στο business plan της ως ελάχιστη τιμή το ποσό των 3.500-4.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, εξαιρουμένων των κατοικιών που θα αναπτυχθούν στο παραλιακό μέτωπο.

  Κατά την πρώτη πενταετία, το οικιστικό κομμάτι, που αντιστοιχεί σε 1 εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα, θα αντιπροσωπεύει το 43% των εσόδων, με τη συνεισφορά των δύο εμπορικών κέντρων που θα αναπτυχθούν και του σχεδιαζόμενου ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος με καζίνο (IRC) να τοποθετείται σε 35% και 10%, αντίστοιχα. Υπολογίζεται ότι στην πρώτη φάση θα υπάρχουν συνολικά έσοδα 1,2 δισ. ευρώ.

  dimitris.delevegos@capital.gr 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ