Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Ιουν-2020 07:35

  Ποια είναι η doValue Greece που διαχειρίζεται το 41% των NPLs εκτός τραπεζών

  Ποια είναι η doValue Greece που διαχειρίζεται το 41% των NPLs εκτός τραπεζών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα
   
  Ένας "γίγαντας" στην ελληνική αγορά διαχείρισης κόκκινων δανείων, δημιουργείται μετά την εξαγορά της Eurobank Financial Planning Services (FPS) από την ιταλική doValue και την μετονομασία της σε doValue Greece, η οποία ανακοινώθηκε χθες.

  Η νέα εταιρεία ξεκινά με σημαντική "προίκα" από την FPS, η οποία έχει τη μερίδα της λέοντος στις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων εκτός τραπεζικού συστήματος, καθώς και μεγάλη συμμετοχή στα μέτρα στήριξης δανειοληπτών εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού.

  Όπως αναφέρει στο Capital.gr o Διευθύνων Σύμβουλος της doValue Greece (και πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank FPS), Αναστάσιος Πανούσης, προκειμένου να στηρίξει τους πελάτες της, η FPS προχώρησε το τελευταίο διάστημα σε αναστολές πληρωμών σε 70.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, συνολικού ύψους άνω των 3,7 δις. ευρώ. 

  Ανεξαρτήτως των παραπάνω αναστολών λόγω της κρίσης του κορονοϊού, η FPS έχει ρυθμίσει το τελευταίο δωδεκάμηνο περίπου 50.000 δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων, προβαίνοντας σε ρυθμίσεις ύψους 2 δις. ευρώ, εκ των οποίων πολλές και με άφεση χρέους.

  Όπως αναφέρει ο κ. Πανούσης, η FPS κατέχει μερίδιο 41% στη διαχείριση χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Υπενθυμίζεται ότι η ΤτΕ ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι  το πρώτο τρίμηνο του 2020, το ποσό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) που διαχειρίζονται οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ) αυξήθηκε κατά 31% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019. Τα δάνεια που μεταβιβάστηκαν σε διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και που η διαχείρισή τους γίνεται από τις ΕΔΑΔΠ αυξήθηκαν σε περίπου 30,8 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο από 23,5 δισ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο του 2019, όταν τα ελληνικά NPEs έφταναν συνολικά τα 68,5 δισ. ευρώ.

  Πώς θα κινηθεί η doValue Greece

  Η Eurobank FPS ιδρύθηκε το 2006, ως θυγατρική του Ομίλου Eurobank, και από τον Μάρτιο του 2017 έχει λάβει άδεια Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος, από την οποία και εποπτεύεται. Σε διαρκή αναπτυξιακή πορεία, έχει αναδειχθεί στη μεγαλύτερη, σε συνολικό ύψος δανείων υπό διαχείριση, εταιρεία του κλάδου στην Ελλάδα, εξασφαλίζοντας συμβάσεις διαχείρισης με διεθνείς επενδυτές και παρέχοντας ένα πλήρες φάσμα υπηρεσιών, συμβουλευτικών (Advisory, Due Diligence, Underwriting), διαχείριση δανείων (Debt Servicing) και διαχείριση ακινήτων (REO).

  Η doValue είναι η κορυφαία εταιρεία διαχείρισης (servicer) στη Νότια Ευρώπη, με δραστηριότητα στους τομείς της διαχείρισης δανείων και ακίνητης περιουσίας, που προέρχονται κυρίως από μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, για λογαριασμό τραπεζών και επενδυτών. Με την ενσωμάτωση της doValue Greece στον όμιλο, σήμερα διαχειρίζεται περισσότερα από 162 δισ. ευρώ σε δάνεια και ακίνητα.

  Όπως τονίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της doValue Greece, Α. Πανούσης, στόχος της νέας εταιρείας είναι να αποτελέσει πρότυπο στη διαχείριση δανείων και ακινήτων. "Εισάγουμε και αξιοποιούμε τις βέλτιστες πρακτικές και δημιουργούμε νέες προοπτικές σταθερά προσανατολισμένοι στο αποτέλεσμα. Διαθέτουμε το αναγκαίο μέγεθος, ισχυρούς μετόχους, τεχνογνωσία και προπάντων το ανθρώπινο δυναμικό μας, όλες δηλαδή τις προϋποθέσεις που συνδιαμορφώνουν την αγορά. Θέτουμε υψηλούς στόχους, ενισχύουμε τις ορθές συμπεριφορές και ανταμείβουμε τις εξαιρετικές επιδόσεις, συνθέτοντας το DNA της doValue", λέει ο κ. Πανούσης.

  Η Eurobank και η doValue έχουν συνάψει στρατηγική συμφωνία διάρκειας 14 ετών, με βάση την οποία η Τράπεζα αναθέτει στην doValue Greece τη διαχείριση του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, καθώς  και τη διαχείριση όλων των δανείων της Τράπεζας σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών. Επιπλέον των χαρτοφυλακίων της Eurobank, η doValue Greece θα συνεχίσει να διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο Pillar, το οποίο αποτέλεσε την πρώτη συναλλαγή Significant Risk Transfer (SRΤ) στην Ελλάδα, το χαρτοφυλάκιο Cairo, το οποίο μέχρι στιγμής αποτελεί τη μεγαλύτερη συναλλαγή τιτλοποίησης στην Ελλάδα και από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, καθώς και άλλα χαρτοφυλάκια τρίτων επενδυτών. Από το σύνολο των 7 υπό διαχείριση χαρτοφυλακίων που ξεπερνάει σε αξία τα 26 δισ. ευρώ, περίπου το 40% αφορά στη Eurobank ενώ το υπόλοιπο 60% αφορά σε άλλους διεθνείς επενδυτές.

  Σημειώνεται ότι η doValue Greece απασχολεί περίπου 1.000 εργαζομένους συνολικά, από τους οποίους οι 400 περίπου μετακινήθηκαν οικειοθελώς από τη Eurobank.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ