Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Ιουν-2020 08:48

  ΔΕΠΑ Εμπορίας: Θέσεις μάχης για τους 6 μεγάλους της ελληνικής αγοράς ενέργειας

  ΔΕΠΑ Εμπορίας: Θέσεις μάχης για τους 6 μεγάλους της ελληνικής αγοράς ενέργειας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ως η μητέρα των μαχών… έχει χαρακτηριστεί από πολλούς η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

  Κι αυτό καθώς πρόκειται για το τελευταίο κρατικό μονοπώλιο, με assets, που όποιος τα αποκτήσει θα του δώσουν την πρωτιά στην αγορά του φυσικού αερίου.

  Επίσης για πρώτη φορά οι έξι μεγάλοι ενεργειακοί παίκτες θα κονταροχτυπηθούν για τη διεκδίκηση δημόσιας επιχείρησης. Η Mytilineos, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η κοινοπραξία των ΕΛ.ΠΕ και Edison (ήδη δραστηριοποιούνται μέσω της Elpedison στην αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου), το σχήμα Motor Oil – ΔΕΗ και ο όμιλος Κοπελούζου που προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ έχουν κάθε λόγο να διεκδικούν τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

  Εκτός της Mytilineos, η οποία ήδη έχει ηγετικό μερίδιο 45% στις εισαγωγές αερίου έναντι 30% της ΔΕΠΑ (στοιχεία Μαρτίου) και 49% στο LNG, οι υπόλοιποι ελληνικοί ενεργειακοί όμιλοι αποσκοπούν στους τζίρους της χονδρεμπορίας της δημόσιας επιχείρησης. Η επόμενη δεκαετία είναι του φυσικού αερίου, το οποίο θα είναι το κυρίαρχο καύσιμο στη μετάβαση προς τις καθαρότερες μορφές ενέργειας.

  Επίσης οι Έλληνες "παίκτες" θέλουν να δυναμώσουν και τις θέσεις τους στη λιανική αγορά φυσικού αερίου. Το χαρτοφυλάκιο των 350.000 καταναλωτών της "Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρία Ενέργειας" - θυγατρικής της ΔΕΠΑ Εμπορίας θα στείλει το νέο ιδιοκτήτη στην κορυφή της σχετικής αγοράς.

  Η ΔΕΠΑ Εμπορίας με πωλήσεις της τάξης των 950 εκ. ευρώ συγκεντρώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον, ασχέτως με το αν στελέχη των διεκδικητών κρατούν τον πήχη χαμηλά.

  Η απολιγνιτοποίηση θα δώσει μεγάλο χώρο στην ηλεκτροπαραγωγή με καύσιμο το φυσικό αέριο, ενώ οι νέοι αγωγοί TAP και IGB, το FSRU Αλεξανδρούπολης και η Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου της Ν. Καβάλας θα προσφέρουν εναλλακτικές πηγές με ανταγωνιστικό κόστος καύσιμο.

  Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στη ΔΕΠΑ Εμπορίας έχουν μεταφερθεί τα δικαιώματα στον IGB αλλά και το μερίδιο στο FSRU, οπότε ο νέος ιδιοκτήτης θα έχει απευθείας πρόσβαση στις νέες προμήθειες.

  Επιπλέον, οι συμβάσεις της ΔΕΠΑ με τη Gazprom και τη Sonatrach αποτελούν ισχυρό κίνητρο προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων.

  Πέρα, όμως, από τους Έλληνες παίκτες που θα δώσουν τη μητέρα… των μαχών αντίστοιχες θέσεις παίρνουν και οι δύο ξένοι διεκδικητές που πέρασαν στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ.

  Η Shell, η οποία είχε πριν τη διάσπαση της ΔΕΠΑ τα μειοψηφικά πακέτα μετοχών και το μάνατζμεντ στις θυγατρικές της ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής και γνωρίζει πολύ καλά τα δυνατά και αδύνατα σημεία της δημόσιας επιχείρησης αερίου.

  Η δεύτερη ξένη εταιρεία είναι η MET Group με έδρα την Ελβετία και ισχυρή παρουσία σε αγορές λιανικής της Ευρώπης και συγκεκριμένα στην Ιταλία, την Κροατία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Ισπανία. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ