Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 14-Ιουν-2020 08:12

  Μεγάλοι παίκτες στην μάχη για τη διεκδίκηση έργων οδοφωτισμού

  Μεγάλοι παίκτες στην μάχη για τη διεκδίκηση έργων οδοφωτισμού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Ισχυρούς παίκτες της αγοράς προσέλκυσε η δεύτερη φάση του διαγωνισμού για το έργο, της τάξεως των 8 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), που αφορά την αναβάθμιση του οδοφωτισμού στο Εθνικό και Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο της Περιφέρειας Ηπείρου. Η συγκεκριμένη αγορά, που είναι αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, είναι αναδυόμενη σε εγχώριο και παγκόσμιο επίπεδο, ενώ όσα έργα προωθούνται ως Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) προσελκύουν ισχυρό ενδιαφέρον από μεγάλους εγχώριους και ξένους ομίλους. 

  Το έργο της Ηπείρου προσέλκυσε, αρχικά, έξι ενδιαφερόμενους, με τρία σχήματα να περνούν στη δεύτερη φάση που περιλαμβάνει τον ανταγωνιστικό διάλογο και τη διαμόρφωση των χαρακτηριστικών του έργου. Πρόκειται για τις κοινοπραξίες της ΤΕΡΝΑ με την Fotagonled, της Μυτιληναίος με τη γαλλική Engie και της Intrakat με την Omexom, που αποτελεί το βραχίονα της γαλλικής ενεργειακής Vinci Energies.

  Όπως πληροφορείται το Capital.gr, αρχές Ιανουαρίου, στο περιθώριο του ελληνογαλλικού φόρουμ που διοργάνωσε στο Παρίσι το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στελέχη γαλλικών ομίλων εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή σε διαγωνισμούς των έργων οδοφωτισμού.

  Η επόμενη φάση περιλαμβάνει την πραγματοποίηση του ανταγωνιστικού διαλόγου, διαδικασία που θα διαδεχτεί την υποβολή δεσμευτικών προσφορών, μέσα στο 2021. Το αντικείμενο του έργου αφορά στον σχεδιασμό, χρηματοδότηση, προμήθεια/εγκατάσταση και αναβάθμιση υφιστάμενου δικτύου με 8.500 φωτιστικά σήματα, όπως και στη συντήρηση, λειτουργία και διαχείρισή του. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 16 έτη.

  Νέος διαγωνισμός

  Εξίσου ισχυρό ενδιαφέρον αναμένεται να προσελκύσει ο διαγωνισμός, προϋπολογισμού 14,85 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που είναι προϋπολογισμού 14,85 εκατ. ευρώ και θα υλοποιηθεί ως Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Πριν από μερικές ημέρες, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε τη διακήρυξη του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού και πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. 

  Το έργο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που αποσκοπεί στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος κατά 70%, έχει ως αντικείμενο την αντικατάσταση 15.000 φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων, την εφαρμογή συστημάτων απομακρυσμένου ελέγχου και τηλεμετρίας και τη λειτουργία και συντήρηση του δικτύου οδοφωτισμού. Περιλαμβάνεται ακόμη η αποκατάσταση των βλαβών και η επισκευή του ηλεκτρολογικού δικτύου στο σύνολο του. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 12 χρόνια.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ