Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Ιουν-2020 11:58

  Κ. Μιχαηλίδης: "Απολύτως κρίσιμος ο ρόλος των τραπεζών στο νέο περιβάλλον"

  Κ. Μιχαηλίδης: "Απολύτως κρίσιμος ο ρόλος των τραπεζών στο νέο περιβάλλον"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Το τραπεζικό σύστημα κατέδειξε μέσα στην κρίση πόσο ικανό είναι να ανταποκριθεί σε εξελίξεις απρόβλεπτες, να παραμείνει δίπλα στους πελάτες του και να μετασχηματίζεται αναβαθμίζοντας τις δομές και τις υπηρεσίες του. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Κώστας Μιχαηλίδης, μιλώντας το πρωί, στο Delphi Economic Forum, για την κρίση και τις τράπεζες, το ρόλο της ηγεσίας και την επόμενη ημέρα της οικονομίας.

  "Η κρίση υπήρξε μία σκληρή και μεγάλη όμως  πρόκληση, την οποία μετατρέψαμε σε ευκαιρία, επιταχύνοντας θεαματικά τη μετάβαση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος στη ψηφιακή εποχή, στις συναλλαγές με τους πελάτες μας αλλά και στον τρόπο λειτουργίας και λήψης των αποφάσεων", ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΤΕ.

  Όπως είπε, στην Εθνική Τράπεζα, έχοντας ξεκινήσει ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και μετασχηματισμού της τράπεζας κατά τα τελευταία δύο χρόνια, η κρίση της πανδημίας αντιμετωπίστηκε με την Τράπεζα καλά θωρακισμένη. "Διαφυλάξαμε την ακεραιότητα των λειτουργιών μας, την ασφάλεια των ανθρώπων μας, κινηθήκαμε με ταχύτητα και αίσθημα ευθύνης  στους πελάτες μας. Η πανδημία ήταν ένα πραγματικό stress test για τις τράπεζες και σας διαβεβαιώνω ότι η Εθνική το πέρασε με απόλυτη επιτυχία", υπογράμμισε ο κ. Μιχαηλίδης, προσθέτοντας ότι η Τράπεζα κινείται με την ίδια ευθύνη και αποφασιστικότητα και στη συνέχεια, με γνώμονα τις ανάγκες των πελατών της και την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας.  

  "Η κρίση της πανδημίας αποτέλεσε την αφορμή να επανεκτιμήσουμε βασικές αξίες στις κοινωνικές μας σχέσεις, αλλά και να επαναξιολογήσουμε ταυτόχρονα τις προτεραιότητες στην οικονομία της επόμενης ημέρας. Θα πρέπει τώρα να ξεχάσουμε τις παλαιές συνταγές και να ανταποκριθούμε στις καινούργιες προκλήσεις. Αυτό είναι το νέο μας στοίχημα. Να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τον υψηλό βαθμό ενότητας και αλληλεγγύης που επιδεικνύει μετά από αυτήν την κρίση η Ευρώπη. Τον πακτωλό ρευστότητας από την ΕΚΤ και το μεγάλο πακέτο των 750 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι επιτυχία μεγάλη της Ελλάδας ότι κερδίσαμε ένα πολύ σημαντικό ποσοστό κεφαλαίων για την ανάπτυξη της οικονομίας μας. Είναι ευκαιρία τεράστια να πολλαπλασιάσουμε τις άμεσες επενδύσεις στον τόπο μας και να οικοδομήσουμε ένα υγιές, περισσότερο παραγωγικό και ανταγωνιστικό οικονομικό μοντέλο", τόνισε ο πρόεδρος της ΕΤΕ.

  Όπως είπε, σε αυτή την κατεύθυνση ο ρόλος των εγχώριων τραπεζών θα είναι απολύτως κρίσιμος και αποφασιστικός για το μέλλον της χώρας. "Εάν δεν μετασχηματιστούμε σήμερα για να χρηματοδοτήσουμε επαρκώς την ανάπτυξη, τις επιχειρήσεις, τους νέους κλάδους και την καινοτομία αύριο, δεν θα καταφέρουμε να επιβιώσουμε. Εμείς έτσι σκεφτόμαστε και έτσι λειτουργούμε στην Εθνική Τράπεζα".

  Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας δήλωσε αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι βρισκόμαστε στην αρχή μίας μεγάλης αλλαγής, αρκεί να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος.

  "Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα  αξιών, που θα πρέπει στο εξής να ακολουθήσουμε ως κοινωνία και κράτος με συνέπεια. Ταυτίζεται αναπόφευκτα με το ρόλο της ηγεσίας και τις ευθύνες που θα πρέπει να αναλάβουμε όλοι μας. Η πολιτεία, οι τράπεζες, ο επιχειρηματικός κόσμος, οι θεσμοί και οι πολίτες. Η νέα εποχή προϋποθέτει ηγεσίες ικανές και αποφασισμένες. Με ήθος και φρέσκιες ιδέες, που θα εμπνεύσουν, θα κινητοποιήσουν, θα θέσουν ξεκάθαρους στόχους και θα διαμορφώσουν ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Η επιτυχία και το μέγεθος μίας  αλλαγής, δεν μπορεί και δεν είναι ανεξάρτητη από το ανάστημα των ηγετών που πρέπει να την υπηρετήσουν, ούτε  μπορεί να μην στηρίζεται στη διαφάνεια, την αξιοκρατία και στο κοινό συμφέρον κατά προτεραιότητα", τόνισε ο Κ. Μιχαηλίδης.

  Διαβάστε ακόμη: ΕΤΕ: Πολλαπλά οφέλη από την πρώτη πώληση NPLs που ολοκλήρωσε πανευρωπαϊκά

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ