Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Ιουν-2020 07:51

  Τα 5 μηνύματα του Ε. Μυτιληναίου για οικονομία και πακέτο στήριξης

  Τα 5 μηνύματα του Ε. Μυτιληναίου για οικονομία και πακέτο στήριξης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πέντε μηνύματα φρόντισε να στείλει ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά τη διάρκεια των χθεσινών του τοποθετήσεων στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

  Η προσπάθεια του αποσκοπεί στο να συνειδητοποιήσουν η πολιτική ηγεσία, η κοινωνία και η επιχειρηματικότητα πως δεν πρέπει να περάσει κι αυτή η κρίση, χωρίς να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που δημιουργούνται για τη θεμελίωση της οικονομίας σε στέρεες βάσεις.

  Οι κρατικές ενισχύσεις

  Έτσι, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos μίλησε για το θέμα που έχει ανακύψει με τον τρόπο διάθεσης του πακέτου στήριξης για την Ελλάδα και ιδίως των κρατικών ενισχύσεων.

  Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η "οικονομία βρίσκεται σε περιδίνηση και η κυβέρνηση από τη μια δεν ξέρει αν θα πρέπει να διαθέσει άμεσα όλο το πακέτο ή να κρατήσει δυνάμεις καθώς δεν γνωρίζει τι της επιφυλάσσει το άμεσο μέλλον. Από την άλλη μεριά η αντιπολίτευση προτρέπει στην άμεση χρηματοδότηση".

  Ο κ. Μυτιληναίος περιέγραψε τις πραγματικές συνθήκες της αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει η υγειονομική και οικονομική κρίση και στο σημείο αυτό δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, λόγω των ενδο-ευρωπαϊκών συγκρούσεων να μη φτάσει σε όλη του την έκταση αυτό το πακέτο στήριξης. Ούτως ή άλλως έκρουσε τον κίνδυνο από την επανάκαμψη του κρατικού παρεμβατισμού, τον οποίο, όπως σημείωσε, είχαμε να τον δούμε από τις εποχές του Ρίγκαν και της Θάτσερ. Το πρώτο μήνυμα του επιχειρηματία συμπυκνώνεται στο να μην επιδιωχθεί κρατικός παρεμβατισμός σε επιχειρήσεις που πρέπει να διασωθούν, όπως η  Aegean, με σκοπό και μόνο την εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

  Το παραγωγικό μοντέλο

  Με τη φράση του "οι επιπτώσεις της κρίσης κλονίζουν συθέμελα το σημερινό παραγωγικό μοντέλο" ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, στη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης με τον Ευάγγελο Βενιζέλο τόνισε την ευκαιρία αλλαγής του: "Ο ήλιος και η θάλασσα ήταν η εύκολη λύση", ανέφερε λέγοντας ότι το μοντέλο που επιλέχθηκε ήταν "μονοκλαδικό", δηλαδή μόνο ο τουρισμός. Πρέπει να αλλάξει", σημείωσε, λαμβάνοντας υπόψη και "νέα προβλήματα όπως το γεγονός ότι δεν μπορείς πάντα να εξάγεις τα προϊόντα σου". Η διαπίστωση αυτή αφορά και σε νέα δεδομένα που φέρνουν απρόβλεπτα γεγονότα, όπως η υγειονομική κρίση, η οποία έφερε το κλείσιμο των συνόρων.

  Η ανταγωνιστικότητα και η στήριξη των επιχειρήσεων

  Κατά τον κ. Μυτιληναίο το νέο παραγωγικό μοντέλο θα πρέπει να περάσει μέσα από την στήριξη των επιχειρήσεων.

  "Οι επιχειρήσεις δημιουργούν θέσεις εργασίας", υπογράμμισε και υπενθύμισε ως προς αυτό πως "ο ΣΕΒ δεν ζητά πια φορολογικά κίνητρα αλλά ενίσχυση της εργασίας".

  Επιπροσθέτως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης μίλησε και με παραδείγματα άλλων χωρών οι οποίες βοηθούν τις επιχειρήσεις των χωρών τους παρά το γεγονός ότι διαθέτουν το πλεονέκτημα του σκληρού νομίσματος του ευρώ. Η Γερμανία, η Αυστρία και η Γαλλία το κάνουν. "Εμείς οι ελληνικές επιχειρήσεις δίνουμε αγώνα επιβίωσης απέναντι στους Ευρωπαίους ανταγωνιστές μας", πρόσθεσε.

  Ο ρόλος των τραπεζών

  Ένα από τα θέματα που άνοιξαν στη διάρκεια της συζήτησης ήταν κι αυτό της θέσης και του ρόλου των τραπεζών για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

  Ο κ. Μυτιληναίος, σημείωσε ότι οι τράπεζες πάντα θα δανείζουν με τα τραπεζικά κριτήρια και όχι υπεράνω αυτών. "Μην περιμένετε να μοιράζουν χρήματα", είπε χαρακτηριστικά. Για να  τα υπερβούν αυτά θα πρέπει να παρασχεθούν κρατικές εγγυήσεις και εγγυήσεις από την ΕΚΤ και άλλους ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς οργανισμούς.

  Η ενέργεια

  Το πέμπτο και τελευταίο μήνυμα του επικεφαλής της Mytilineos αφορούσε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και είναι το υψηλό ενεργειακό κόστος.

  Ο ίδιος υποστήριξε ότι είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας, μια και το νέο παραγωγικό μοντέλο θα πρέπει να δομηθεί σε ανταγωνιστικό ενεργειακό κόστος. Ο κ. Μυτιληναίος, σημείωσε ότι ένα μέρος του πακέτου στήριξης θα πρέπει να κατευθυνθεί για τη μείωση του.

  Κατά τον επιχειρηματία υπάρχουν οι τρόποι και αρκεί να δει κανείς πως η Γερμανία έχει καταφέρει να παρέχει τη φθηνότερη ενέργεια στην Ευρώπη. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021