Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Ιουν-2020 14:51

  Ν. Σταθόπουλος (BC Partners): Η Forthnet διαθέτει μεγάλες προοπτικές, υπάρχουν ευκαιρίες στην Ελλάδα

  Ν. Σταθόπουλος (BC Partners): Η Forthnet διαθέτει μεγάλες προοπτικές, υπάρχουν ευκαιρίες στην Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Τη βελτίωση και ενίσχυση του τηλεοπτικού περιεχομένου της Forthnet/Nova, την αύξηση των συνδρομητών της εταιρείας και την υλοποίηση επενδύσεων στην κινητή τηλεφωνία και το ίντερνετ προανήγγειλε, μιλώντας στο Delphi Economic Forum ο Νίκος Σταθόπουλος, Managing Partner της BC Partners, που προ ημερών συμφώνησε για την εξαγορά της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας. Παράλληλα, ανέφερε πως η ελληνική αγορά εμφανίζει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, χαρακτήρισε εξαιρετικά θετικές τις προοπτικές της οικονομίας και "θεϊκό δώρο" το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης που μπορεί να μεταμορφώσει, όπως τόνισε, την Ελλάδα, ενώ προέβλεψε πως η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη θα απατήσει σημαντικότερο χρόνο από ό,τι ενδεχομένως θεωρούν οι αγορές.

  Αναλυτικά, ο κ. Σταθόπουλος προέβλεψε πως το 2020 είναι μια χρονιά που η παγκόσμια ύφεση παγκοσμίως θα είναι αναπόφευκτη, με τους αναλυτές να τοποθετούν τον πήχη στα επίπεδα του 5%. Ο επικεφαλής του fund ανέφερε πως για την Αγγλία όπου εδρεύει η BC Partners, η πρόβλεψη είναι πως θα καταγραφεί η χειρότερη ύφεση τα τελευταία 300 χρόνια. "Αν υπολογιστεί και το θέμα της ανεργίας, φέτος θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά. Αγορές και επενδυτές έχουν ήδη διαγράψει το 2020. Οι επιχειρήσεις είναι δύσκολο να μείνουν ανεπηρέαστες, το πρώτο τρίμηνο δεν έχει δείξει ακόμη το μέγεθος της ύφεσης, κάτι που θα φανεί τα επόμενα τρίμηνα πολύ περισσότερο", τόνισε ο κ. Σταθόπουλος.

  Εκτίμησε, πάντως, πως τα γιγάντια πακέτα στήριξης για την οικονομία στην Ευρώπη θα αποδειχθούν σωτήρια. Συμπλήρωσε πως αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι αγορές κινούνται ανοδικά, "σε επίπεδα πρόκλησης, όμως", οδηγώντας πολλούς να πιστεύουν ότι θα έχουμε ανάκαμψη τύπου V και όχι U".

  Ερωτηθείς σε αυτό το περιβάλλον ποια στρατηγική θα ακολουθήσει η BC Partners, ο Managing Partner του fund ανέφερε πως "εμείς δεν μπορούμε να σταματήσουμε να επενδύουμε, όμως πιστεύω πως θα δούμε διαφορετικών ειδών deals". Όπως σημείωσε, το τοπίο των επιχειρηματικών συμφωνιών θα αφορά εταιρείες –ακόμη και υγιείς– που παραχωρούν ένα μέρος των δραστηριοτήτων τους για την εξασφάλιση ρευστότητας, που είναι και το μεγαλύτερο διακύβευμα αυτή τη στιγμή, άλλα deals θα εντάσσονται σε ένα πλαίσιο χρηματοδοτήσεων διάσωσης (rescue financing), όπως λ.χ. στις αερομεταφορές και το λιιανεμπόριο, καθώς και πολλές συγχωνεύσεις. Για τον ίδιο, η τιμολόγηση του κινδύνου θα είναι στο επόμενο διάστημα το πιο δύσκολο πράγμα που οι επενδυτές θα κληθούν να να αξιολογήσουν.  

  Άλλαξε το κλίμα για την Ελλάδα

  Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, ο κ. Σταθόπουλος ως επενδυτής που έχει υλοποιήσει σημαντικές συμφωνίες τα τελευταία 15 χρόνια, με πιο πρόσφατη την εξαγορά της Forthnet, τόνισε πως η χώρα διαθέτει παρά πολύ καλές εταιρείες, με προοπτική. "Υπάρχουν καλές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Ήταν η έλλειψη αξιοπιστίας και η κακή φήμη που είχε η χώρα που άφησαν πολλούς επενδυτές, ακόμη και τους πιο τολμηρούς, εκτός Ελλάδας. Παρ' όλα αυτά έχουν γίνει τεράστια βήματα προς τα εμπρός σε μικρό χρονικό διάστημα, το branding της Ελλάδας ιδιαίτερα στο εξωτερικό έχει γίνει θετικό και σε αυτό βοήθησε και η αντιμετώπιση του κορονοϊού", υποστήριξε ο κ. Σταθόπουλος.

  "Η χώρα κινείται σε θετική κατεύθυνση και θα πρέπει να αξιοποιήσει το θεϊκό δώρο του πακέτου στήριξης, περίπου το ¼ του ΑΕΠ του 2019. Είναι τεράστια ευκαιρία, θα αποτελέσει καταλύτη για την ανάκαμψη και τη μεταμόρφωση της χώρας την επόμενη 3ετία. Δίνει μια μεγάλη αίσθηση αισιοδοξίας για τη χώρα και αποτελεί σημείο επανεκκίνησης της οικονομίας", σημείωσε.

  Ερωτηθείς για τους κλάδους που θα εμφανίσουν επενδυτικό ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα, ο κ. Σταθόπουλος τόνισε πως η BC επενδύει σε κλάδους που εμφανίζουν ανάπτυξη και ανθεκτικότητα, αλλά διαθέτουν και εξαγωγικό προσανατολισμό. Υπό αυτό το πρίσμα, τηλεπικοινωνίες, τεχνολογία, υγεία, φαρμακοβιομηχανίες είναι κλάδοι με ενδιαφέρον. Παράλληλα, ενδιαφέρον έχουν και κλάδοι που έχουν διαταραχθεί λόγω της κρίσης, όπως αυτός που σχετίζεται με αθλητικές δραστηριότητες, όπου προέβλεψε μεγάλη κινητικότητα στο επόμενο διάστημα.

  Για τις τηλεπικοινωνίες, προέβλεψε πως σίγουρα θα είναι ένας από τους πλέον ενδιαφέροντες κλάδους. "Τα telecoms σίγουρα έχουν μεγάλα πλεονεκτήματα γιατί η ζήτηση για τέτοιες υπηρεσίες παραμένει υψηλή. Ποιος θα ακυρώσει τη σύνδεσή του στο ίντερνετ ή τη συνδρομητική τηλεόραση όταν μένει σπίτι;", ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως η ανάπτυξη του 5G θα τονώσει περαιτέρω τη ζήτηση για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

  Ο σχεδιασμός για τη Forthnet

  Αναφερόμενος στην πρόσφατη εξαγορά της Forthnet, επεσήμανε τη μεγάλη παράδοση και την ηγετική θέση που διαθέτει η εταιρεία στην Ελλάδα, τη σημαντική βάση των περίπου 700 χιλιάδων συνδρομητών και τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης που διαθέτει.

  Εξήγησε πως λόγω υψηλών χρεών, δεν ακολούθησε την ανοδική πορεία του τηλεπικοινωνιακού κλάδου, ωστόσο μετά την επένδυση της BC η εικόνα αυτή θα διαφοροποιηθεί.

  "Με μια επένδυση από έναν όμιλο σαν εμάς, η Forthnet θα απαλλαγεί από χρέη 350 εκατ. ευρώ και θα ενισχυθεί με νέα κεφάλαια για ανάπτυξη. Η στρατηγική μας μέσω της θυγατρικής μας United Group προβλέπει τη βελτίωση και ενίσχυση του τηλεοπτικού περιεχομένου, την αύξηση των συνδρομητών, και την υλοποίηση επενδύσεων στην κινητή τηλεφωνία και το διαδίκτυο. Για μια εταιρεία όπως η Forthnet, το να διαθέτει έναν επενδυτή όπως η BC Partners, με τη διάθεση και τα κεφάλαια να τη βοηθήσει, θα την οδηγήσει εκεί που της αξίζει", κατέληξε ο κ. Σταθόπουλος.

  Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ