Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Ιουν-2020 08:15

  ΕΥΔΑΠ: Τα νέα έργα, το γερό ταμείο και οι... διαρροές

  ΕΥΔΑΠ: Τα νέα έργα, το γερό ταμείο και οι... διαρροές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Νέες επενδύσεις, ύψους 500 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία και συνολικά 1 δισ. ευρώ έως το 2029 προγραμματίζει η ΕΥΔΑΠ, έχοντας όμως, το βλέμμα στραμμένο στις προωθούμενες αλλαγές του Νόμου 4412/2016 που προκαλεί καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαγωνισμών. Όπως ανέφερε, χθες, ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Χάρης Σαχίνης, στόχος είναι η χρηματοδότηση των εν λόγω επενδύσεων χωρίς προσφυγή στα ταμειακά διαθέσιμα τα οποία ανέρχονται σε 420 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι σημαντικό τμήμα της εν λόγω χρηματοδότησης θα προέλθει από κοινοτικά κονδύλια και ίδια κεφάλαια, ενώ άμεση προτεραιότητα είναι η αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης της εισηγμένης. Τα περισσότερα από τα δρομολογούμενα έργα θα έχουν ξεκινήσει μέχρι το 2023, οπότε το τρέχον ΕΣΠΑ λήγει, με την ΕΥΔΑΠ να βρίσκεται σε συζητήσεις με τη διαχειριστική αρχή για "γέφυρα" στο νέο ΕΣΠΑ, όπως εξήγησε ο κ. Σαχίνης.

  Στις νέες επενδύσεις ανήκει η σταδιακή αντικατάσταση περίπου 2 εκατ. υδρομετρητών παλαιάς τεχνολογίας με νέους. Στόχος είναι σε ετήσια βάση να τοποθετούνται 100 χιλ. υδρομετρητές, με την εισηγμένη να έχει πραγματοποιήσει, ήδη, δύο πιλοτικά έργα για 80 χιλ. έξυπνους υδρομετρητές.

  25% οι διαρροές

  Απαντώντας σε ερώτηση του Capital.gr, ο κ. Σαχίνης σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή το μη τιμολογούμενο νερό, αυτό που διαρρέει, είναι της τάξεως του 25%, ποσοστό που "δεν είναι υψηλό εάν ληφθεί υπόψη ότι σε ορισμένες περιοχές της Ιταλίας ανέρχεται στο 40%, ενώ στα Βαλκάνια το αντίστοιχο μέγεθος είναι 60%. Ταυτόχρονα, με στόχο τον καλύτερο έλεγχο των βλαβών, η ΕΥΔΑΠ σχεδιάζει την τοποθέτηση μετρητών πίεσης σε 300 ζώνες σε όλη την Αθήνα. Ακόμη, η εταιρεία θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό για την ανάληψη της Σύμπραξης Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα για τη διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος (Ε.Υ.Σ.) Αθήνας.

  Σχετικά με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το βιολογικό καθαρισμό της Ψυττάλειας, ο κ. Σαχίνης ανέφερε ότι αναμένεται η γνωμοδότηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) έως τις αρχές του Ιουλίου. Όσον αφορά την υπογραφή της σύμβασης για το αδιύλιστο νερό, κατά τον κ. Σαχίνη, μέχρι το τέλος του έτους, εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί. Η συμφωνία αυτή με το Δημόσιο θα προσδιορίσει και το ύψος της πιθανής επιστροφής κεφαλαίου από την εισηγμένη, κάτι που τοποθετείται για το 2021. Βέβαια, η κίνηση αυτή θα εξαρτηθεί και από το ποια έργα χρηματοδοτούνται με κοινοτικούς πόρους, από τα έσοδα της ΕΥΔΑΠ και την εν γένει κεφαλαιακή διάρθρωσή της. Γιατί όμως, έχει καθυστερήσει να συναφθεί η εν λόγω συμφωνία;

  "Η ΚΥΑ του 2017 που ρυθμίζει το πλαίσιο στο οποίο θα βασίζεται η καινούργια σύμβαση είναι θέλει εξειδίκευση. Δεν είχε δουλέψει καλά τα τελευταία 15 χρόνια, πρέπει να λυθούν οι όποιες διαφωνίες υπάρχουν για το ρυθμιστικό πλαίσιο. Πρέπει, για παράδειγμα, να αποφασιστεί ποια είναι η ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΔΑΠ Παγίων, ποια είναι η μέση διάρκεια ζωής των φραγμάτων και ποια θα είναι η απόδοση των παγίων" ανέφερε. Η εταιρεία έχει προσλάβει ως σύμβουλο για την υποβοήθηση των διαπραγματεύσεων με το Δημόσιο την EY, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται ο προσδιορισμός ενδεχόμενης οφειλής προς το Δημόσιο για την περίοδο 2013-2019.

  Νέα έργα

  Η εταιρεία, σύμφωνα με όσα ανέφερε, χθες ο  κ. Σαχίνης έχει ως επίκεντρο τέσσερις περιοχές της Ανατολικής Αττικής, (Ραφήνα – Σπάτα - Αρτέμιδα – Πικέρμι, Μαραθώνας, Γλυκά Νερά και Σαρωνικός- Κρωπία).

  Στο Δήμο Σαρωνικού τα έργα βρίσκονται στη φάση του σχεδιασμού, στα Γλυκά Νερά η σύμβαση υλοποιείται και εμφανίζει απορρόφηση 30% του προϋπολογισμού. Στο Δ. Παιανίας η σύμβαση βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αναμένεται να ξεκινήσει να υλοποιείται το προσεχές Φθινόπωρο, άνευ απροόπτου. Στον Μαραθώνα, ο διαγωνισμός για το δίκτυο μεταφοράς και για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων θα προκηρυχθεί το β’ εξάμηνο του 2020, αλλά αναμένεται να αποτελέσει έργο – "γέφυρα" στο νέο ΕΣΠΑ. Το μεγαλύτερο έργο, ύψους 257 εκατ., που αφορά τους Δήμους Σπάτων, Αρτέμιδας, Ραφήνας και Πικερμίου, αποτελείται από τέσσερις εργολαβίες. Ο διαγωνισμός για δύο από τις εργολαβίες αυτές-αφορά τα δίκτυα- είναι σε εξέλιξη, ενώ ο διαγωνισμός για το Πικέρμι θα προκηρυχθεί μέσα στον Ιούλιο. Ο διαγωνισμός για το ΚΕΛ θα προκηρυχθεί το Φθινόπωρο και προβλέπεται να ξεκινήσουν τα έργα το πρώτο εξάμηνο του 2022.

  Η ολοκλήρωση των εν λόγων έργων θα οδηγήσει στην κατασκευή σχεδόν 1.400 χλμ δικτύου αποχέτευσης αρχικού προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ. Τα νέα έργα θα επιτρέψουν τη σύνδεση 400 χιλιάδων κατοίκων στο δίκτυο.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021