Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Ιουν-2020 18:34

  ΟΠΑΠ: Στα €35,5 εκατ τα καθαρά κέρδη στο α' τρίμηνο -πρόταση για επιπλέον μέρισμα €0,30 ανά μετοχή

  ΟΠΑΠ: Στα €35,5 εκατ τα καθαρά κέρδη στο α' τρίμηνο -πρόταση για επιπλέον μέρισμα €0,30 ανά μετοχή
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα κατέγραψε ο ΟΠΑΠ στο α' τρίμηνο, παρά τη σοβαρή μείωση εσόδων που προκάλεσε η αναστολή του εμπορικού δικτύου του οργανισμού εξαιτίας του κορονοϊού.

  Αναλυτικότερα, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 35,5 εκατ. ευρώ, από 57,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, πρόσθετα και λόγω υψηλότερων τόκων στο τρίμηνο.

  Προσαρμοσμένα για έκτακτα κονδύλια στο α’ τρίμηνο 2019, τα καθαρά κέρδη του α’ τριμήνου 2020 σημειώνουν μείωση κατά 28,6% σε ετήσια βάση.

  Στην επερχόμενη τακτική γενική συνέλευση θα προταθεί η διανομή μερίσματος χρήσης 2019 €0,30 ανά μετοχή, επιπρόσθετα του έκτακτου μερίσματος €1,00 ανά μετοχή που διανεμήθηκε τον Φεβρουάριο 2020.

  Τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) στο α’ τρίμηνο 2020 μειώθηκαν κατά 17,1% στα 328,3 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων που επεβλήθησαν λόγω κορονοϊού στις 14 Μαρτίου. Η επίδοση μέχρι τις 13 Μαρτίου παρέμεινε σε θετικά επίπεδα σε ετήσια βάση λόγω της ενίσχυσης των εσόδων των VLTs και της αύξησης του αθλητικού στοιχηματισμού. Η συνεισφορά των εσόδων από τις διαδικτυακές δραστηριότητες αυξήθηκε και επιταχύνθηκε περαιτέρω μετά την επιβολή των μέτρων περιορισμού.

  Το μικτό κέρδος από παιχνίδια το α’ τρίμηνο 2020 διαμορφώθηκε στα 122,3 εκατ. ευρώ έναντι €153,9 εκατ. ευρώ το α’ τρίμνο 2019, μειωμένο κατά 20,5% σε ετήσια βάση. EBITDA Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε €86,4 εκατ. έναντι €113,0 εκατ. το α’ τρίμηνο 2019, μειωμένα κατά 23,6%. Προσαρμοσμένα για έκτακτα κονδύλια στο α’ τρίμηνο 2019, τα EBITDA του α’ τριμήνου 2020 παρουσιάζουν μείωση κατά 15,6%, βελτιωμένα σε σχέση με τον ρυθμό πτώσης του μικτού κέρδους από παιχνίδια, αντανακλώντας την ανθεκτικότητα του λειτουργικού μοντέλου της εταιρείας.

  Οι ενέργειες περιορισμού του κόστους που ξεκίνησαν τον Μάρτιο παρέμειναν καθ’ όλη την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων ενώ η συνεισφορά του Stoiximan στα EBITDA στο α’ τρίμηνο 2020 ανήλθε σε €4,6εκ. *Μη συμπεριλαμβάνοντας έκτακτα κονδύλια €10,7εκ.

  Η εταιρεία εμφανίζει επίσης:

  -ισχυρή ταμειακή θέση με καθαρό δανεισμό στα €555,6 εκατ. και δείκτη Καθαρός Δανεισμός/LTM EBITDA στο 1,4x.

  -ισχυρή απόδοση του Stoiximan η οποία συνδυάστηκε με την ενίσχυση του ρυθμού αύξησης της διαδικτυακής λειτουργίας του ΟΠΑΠ κατά την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων.

  -σταδιακά σημάδια ανάκαμψης κατόπιν της μερική άρσης των περιοριστικών μέτρων στις 11 Μαΐου. Επανέναρξη δημοφιλών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου και επαναλειτουργία των καταστημάτων PLAY στις 8 Ιουνίου.

  Ο Jan Karas, Acting CEO του ΟΠΑΠ δήλωσε για τα οικονομικά αποτελέσματα του α' τριμήνου:

  "Το πρώτο τρίμηνο του 2020 για τον ΟΠΑΠ είχε δύο όψεις. Από τη μία, πετύχαμε σημαντική ανάπτυξη, που προήλθε κυρίως από τις δραστηριότητες των παιγνιομηχανημάτων (VLTs) και του στοιχηματισμού, έως τις 13 Μαρτίου. Από την άλλη, από τις 14 Μαρτίου και μετά, ανεστάλη η λειτουργία του εμπορικού δικτύου μας, γεγονός που επέφερε σοβαρή μείωση των εσόδων του Ομίλου. Ωστόσο, καταγράψαμε ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα συνολικά, ενεργοποιώντας αμέσως το πλάνο επιχειρησιακής συνέχειας, επιτυγχάνοντας σημαντική εξοικονόμηση κόστους και ενισχύοντας τη ρευστότητά μας.

  Σε αυτή την ιδιαίτερη περίοδο, η εστίαση μας στην online δραστηριότητα και οι σχετικές προπαρασκευαστικές εργασίες, άρχισαν να αποδίδουν καρπούς. Πετύχαμε ισχυρή ανάπτυξη της πελατειακής μας βάσης, βελτιώνοντας παράλληλα το διαδικτυακό μας προϊοντικό χαρτοφυλάκιο, μέσω της διάθεσης virtual παιχνιδιών στοιχηματισμού και παιχνιδιών casino. Ταυτόχρονα, καταλήξαμε σε συμφωνία για την απόκτηση επιπλέον μεριδίου στις δραστηριότητες της Stoiximan σε Ελλάδα και Κύπρο, με σκοπό η συμμετοχή μας να ανέλθει στο επίπεδο του 84,49%.

  Από τις 11 Μαΐου, τα πρακτορεία ΟΠΑΠ και οι πλανόδιοι πωλητές της Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. επανεκκίνησαν τις δραστηριότητες τους, ενώ το δίκτυο καταστημάτων PLAY ξεκίνησε εκ νέου τη λειτουργία του από τις 8 Ιουνίου, υπό αυστηρούς περιορισμούς και προληπτικά μέτρα, καθώς η ασφάλεια των πρακτόρων και των πελατών μας έχει πάντα προτεραιότητα.

  Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου προς το δίκτυό μας, τόσο για την άμεση προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα και τις νέες συνθήκες εργασίας, όσο και για την αποφασιστικότητα που επέδειξε για την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων, καθώς σημειώθηκε το εντυπωσιακό ποσοστό επαναλειτουργίας 99%, από την πρώτη κιόλας ημέρα. Είμαι αισιόδοξος ότι η σκληρή δουλειά, το θετικό πνεύμα και η δέσμευση των πρακτόρων και των εργαζομένων μας, θα δώσουν ξανά ώθηση στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του ΟΠΑΠ".

  Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα α' τριμήνου του ΟΠΑΠ στη δεξιά στήλη "σχετικά αρχεία".

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ