Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Ιουν-2020 12:47

  Πρώτη Τράπεζα που προσεγγίζει τα ευρωπαϊκά δεδομένα η Eurobank

  Πρώτη Τράπεζα που προσεγγίζει τα ευρωπαϊκά δεδομένα η Eurobank
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  H πρώτη ελληνική τράπεζα που προσεγγίζει τα ευρωπαϊκά τραπεζικά μεγέθη ως προς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια -το μεγαλύτερο τα τελευταία χρόνια πρόβλημα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος-, καθίσταται η Eurobank μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου εξυγίανσης που ανακοίνωσε τον Νοέμβριο του 2018 και ολοκλήρωσε στις 5 Ιουνίου με την κατάληξη της συμφωνίας με τη doValue.  

  Η Τράπεζα πέτυχε σωρευτική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων πάνω από 9 δισ. ευρώ (τα 2/3 του αποθέματος ΝΡΕ της Τράπεζας), με τον δείκτη ΝΡΕ να υποχωρεί στο 15,6% και τον δείκτη κάλυψης έναντι επισφαλειών να διαμορφώνεται στο 60%. Σημειώνεται ότι η Eurobank έχει προσθέσει από το 2014 συνολικά 6 δισ. ευρώ στα κεφάλαιά της αποκλειστικά από ιδιωτικούς πόρους.

  Η συμφωνία με την doValue, που ήταν το τελικό στάδιο του στρατηγικού σχεδιασμού της Eurobank, ολοκληρώθηκε μεσούσης της κρίσης του κορονοϊού και αποτελεί θετικό μήνυμα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Στη συνέχιση και ολοκλήρωση της συναλλαγής που είχε ξεκινήσει πριν από την πανδημία, παρά την εκδήλωσή της, συνέβαλε αποφασιστικά η εξαιρετική επίδοση της Ελλάδας στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

  Υπενθυμίζεται ότι εν μέσω της κρίσης, ολοκληρώθηκε επίσης η πώληση του χαρτοφυλακίου Icon της Εθνικής Τράπεζας στην Bain Capital. Και τα δύο deals, καθώς έχουν "πίσω τους" ακίνητα, είναι ενδεικτικά του ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών για τα ελληνικά assets, εν προκειμένω NPLs, και ενθαρρυντικά για τις ανάλογες μελλοντικές κινήσεις των ελληνικών τραπεζών. Σημειώνεται ότι κύριος real estate underwiter και σύμβουλος και στα δύο deals, για λογαριασμό της Eurobank και της Εθνικής, ήταν η Delfi Partners, από τις μεγαλύτερες εταιρίες διαχείρισης χαρτοφυλακίων ακινήτων τραπεζών και θεσμικών επενδυτών στην ευρύτερη της Ελλάδας γεωγραφική περιοχή.

  Τα βήματα του σχεδίου εξυγίανσης

  Με την κατάληξη της συμφωνίας με την doValue στις 5 Ιουνίου ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός που είχε ανακοινώσει η Eurobank τον Νοέμβριο του 2018 για εμπροσθοβαρή απαλλαγή του ισολογισμού από το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝΡΕ), κληρονομιά της δεκαετούς οικονομικής κρίσης.

  Το σχέδιο εφαρμόστηκε ακριβώς όπως είχε ανακοινωθεί, βήμα προς βήμα και είναι πια γνωστό ως "μοντέλο Eurobank", καθώς χρησιμοποιείται ήδη σχεδόν από το σύνολο του τραπεζικού συστήματος, τόσο ως προς τη χρήση τιτλοποιήσεων για τη μείωση των ΝΡΕ, όσο και στο σκέλος του παράλληλου εταιρικού μετασχηματισμού (hive down).

  Τα βήματα που ακολούθησε η Eurobankγια την εξυγίανσή της ήταν τα εξής:

  - Προσδιορίστηκε ένας οδικός χάρτης για την εξυγίανση, με κινήσεις που δεν ακολουθούσαν κάποιο υπάρχον πρότυπο, αλλά έγινε επεξεργασία προσαρμοσμένη εξαρχής στις ανάγκες της Τράπεζας και την ελληνική πραγματικότητα

  - Συγχώνευση Eurobank με τη Grivalia που προσέθεσε 900 εκατ. ευρώ στα κεφάλαια της Τράπεζας.

  - Project Pillar – η πρώτη τιτλοποίηση ΝΡΕ στην Ελλάδα, ύψους 2 δισ. ευρώ

  - Εταιρικός μετασχηματισμός (hive down)

  - Project Cairo – η μεγαλύτερη τιτλοποίηση στην Ελλάδα, ύψους 7,5 δισ. ευρώ

  - Με τη συμμετοχή της τιτλοποίησης Cairo εγκαινιάστηκε το πρόγραμμα Ηρακλής για παροχή εγγυήσεων από το Δημόσιο ύψους 2,4 δισ. ευρώ

  - Συμφωνία με τη doValue για την πώληση του 80% της FPS, της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων στην ελληνική αγορά, και μέρους των τιτλοποιήσεων Cairo

  Λόγω του καινοτόμου και πολύπλοκου χαρακτήρα των συναλλαγών χρειάστηκε να ληφθούν για πρώτη φορά ειδικές εποπτικές εγκρίσεις, υψηλών τεχνικών απαιτήσεων, που δημιούργησαν ένα ευρωπαϊκό προηγούμενο.

  Στη λήψη των ευρωπαϊκών εγκρίσεων σημαντική συμβολή είχαν τα αρμόδια στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος.

  Ιδιαίτερη συμμετοχή στην εκπόνηση και εφαρμογή του σχεδίου είχε η PwC.

  Η συμμετοχή της τιτλοποίησης Cairo στο πρόγραμμα Ηρακλής ήταν καθοριστική για την παροχή από τον Ευρωπαίο επόπτη (SSM/EKT) έγκρισης για την αποαναγνώριση των σχετικών χαρτοφυλακίων από τον ισολογισμό της Τράπεζας (SRT-Significant RiskTransfer) και για την εξασφάλιση μηδενικής στάθμισης των seniornotes, με θετική επίδραση στα κεφάλαια της Τράπεζας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ