Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Ιουν-2020 08:16

  Επενδύσεις 3+1 δισ. ευρώ δρομολογεί ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

  Επενδύσεις 3+1 δισ. ευρώ δρομολογεί ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Επενδύσεις συνολικής αξίας 4 δισ. ευρώ δρομολογεί ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όπως έκανε γνωστό, προ ημερών με αφορμή τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2019, ο επικεφαλής του Γιώργος Περιστέρης.

  Την ίδια στιγμή, παραμένει σε ισχύ ο σχεδιασμός για την έκδοση ομολόγου 500 εκατ. ευρώ, επταετούς διάρκειας, με τα προς άντληση κεφάλαια να αναμένεται ότι θα κατευθυνθούν στη  χρηματοδότηση των νέων επενδύσεων της εισηγμένης.

  Τι αφορούν οι επενδύσεις

  Ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ αντιστοιχεί στο έργο της κατασκευής του ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος με καζίνο στο Ελληνικό, για το οποίο, η προσφορά που υπέβαλε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κοινοπρακτικά με την αμερικανική Mohegan έχει γίνει δεκτή. Προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει, σε δικαστικό επίπεδο, το τοπίο.

  Από τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ, ποσό της τάξεως των 1,7 δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί σε επενδύσεις στους τομείς της καθαρής ενέργειας, της αποθήκευσης ενέργειας, του περιβάλλοντος και της διαχείρισης απορριμμάτων, με τα τελευταία να υλοποιούνται από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

  Στην πρώτη γραμμή των ενεργειακών έργων βρίσκονται η μονάδα φυσικού αερίου στην Κομοτηνή, ισχύος 600 MW, που αποτελεί επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ.

  Επίσης, η ολοκλήρωση των απαιτούμενων νομοθετικών ρυθμίσεων θα επιτρέψει στην εταιρεία να προχωρήσει στην υλοποίηση των έργων αποθήκευσης καθαρής ενέργειας, όπως ο υβριδικός σταθμός Αμαρίου στην Κρήτη και το έργο αντλησοταμίευσης στην Αμφιλοχία, συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ.

  Κεφάλαια ύψους 1,3 δισ. ευρώ αναμένεται να κατευθυνθούν σε έργα υποδομών, όπως το έργο της κατασκευής του αεροδρομίου στο Καστέλι (480 εκατ. ευρώ), τη Σύμπραξη Δημόσιου -Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για τη διαχείριση απορριμμάτων Πελοποννήσου και το βόρειο τμήμα του οδικού άξονα  Ε-65.

  Παραμένει στο τραπέζι το ομόλογο

  Στο τραπέζι παραμένει και η έκδοση του επταετούς ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ, με την εισηγμένη να επιδιώκει την ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσα στον επόμενο μήνα. Τα κεφάλαια που αναμένεται να αντληθούν θα οδηγηθούν στη χρηματοδότηση έργων σε υποδομές, παραχωρήσεις και φυσικό αέριο.

  Αρχικά, η έκδοση προγραμματιζόταν να λάβει χώρα τον Απρίλιο, αλλά το lockdown λόγω του κορονοϊού κατέστησε αναγκαία τη χρονική μετάθεση της διαδικασίας. 

  dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ