Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Ιουν-2020 10:28

  Καραβίας: Η Eurobank έχει προβάδισμα στη μείωση των NPEs -εστιάζει στην ενίσχυση του δανεισμού

  Καραβίας: Η Eurobank έχει προβάδισμα στη μείωση των NPEs -εστιάζει στην ενίσχυση του δανεισμού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  H Eurobank έχει πάρει προβάδισμα σε σχέση με τις άλλες ελληνικές τράπεζες στην προσπάθεια μείωσης του όγκου των "κόκκινων δανείων" μετά και την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την ιταλική εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις doValue και πλέον εστιάζει στην ενίσχυση του δανεισμού, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, στο Reuters.

  Οι ελληνικές τράπεζες σημειώνουν πρόοδο στην προσπάθειά τους να πουλήσουν, να διαγράψουν ή να αναδιαρθρώσουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ που συσσώρευσαν στη διάρκεια της τελευταίας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

  Το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) -περίπου στο 40% των βιβλίων δανείων τον Μάρτιο- περιορίζει τη δυνατότητά τους να χρηματοδοτήσουν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

  Ο κ. Καραβίας σημείωσε ότι ο δείκτης NPEs της Eurobank, στο 15,6% με κάλυψη 60%, "ξεχωρίζει στην ελληνική αγορά". Το ποσοστό διαμορφωνόταν στο 31,1% τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.

  "Είμαστε τώρα σε θέση να στρέψουμε την προσοχή μας στην πραγματική οικονομία", είπε. "Έχουμε ήδη επεκτείνει το βιβλίο των δανείων στις επιχειρήσεις κατά περισσότερο από 1 δισ. ευρώ το 2020. Αναμένουμε αύξηση του συνολικού μεγέθους πάνω από τα 2 δισ. ευρώ στο σύνολο του έτους".

  Την περασμένη εβδομάδα, η Eurobank ολοκλήρωσε την πώληση του 80% της FPS στην doValue, μαζί με ένα μέρος των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής σειράς κατάταξης (mezzanine και junior) της τιτλοποίησης του μεικτού χαρτοφυλακίου απαιτήσεων NPE, ονόματι Cairo.

  Με τη συμφωνία, η doValue με έδρα την Βερόνα, ενίσχυσε το χαρτοφυλάκιο δανείων της στην Ελλάδα στα 28 δισ. ευρώ.

  Ο κ. Καραβίας αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς υψηλότερους του αναμενόμενου το 2021, καλύπτοντας το περισσότερο ή και όλο το χαμένο έδαφος της φετινής χρονιάς, με την TτΕ στο βασικό της σενάριο να προβλέπει για φέτος ύφεση περίπου 6%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ