Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Ιουν-2020 07:59

  Τρ. Πειραιώς: Σε μορατόρια πληρωμών 36.000 νοικοκυριά και 2.400 επιχειρήσεις

  Τρ. Πειραιώς: Σε μορατόρια πληρωμών 36.000 νοικοκυριά και 2.400 επιχειρήσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Νένας Μαλλιάρα

  Αναστολές πληρωμών δανείων σε 36.000 νοικοκυριά και 2.400 επιχειρήσεις με εξυπηρετούμενα δάνεια, έχει χορηγήσει η Τράπεζα Πειραιώς για τη στήριξη των πελατών της στην κρίση του κορονοϊού.

  Στο χαρτοφυλάκιο λιανικής τραπεζικής, η Τράπεζα απευθύνθηκε σε 254.000 πελάτες, με δάνεια 6,8 δισ. ευρώ, τους οποίους θεώρησε επιλέξιμους για την παροχή του μέτρου της αναστολής. Την αναστολή ζήτησαν και πήραν 36.000 πελάτες, με συνολικό ποσό δανείων 1,8 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1,6 δισ. ευρώ στεγαστικά και τα 200 εκατ. ευρώ καταναλωτικά.

  Σε καθεστώς μορατόριουμ βρίσκεται το 27% των επιλέξιμων δανείων νοικοκυριών που εξυπηρετούνταν ομαλά προ κορονοϊού. Σημειώνεται ότι τα μορατόρια που αφορούν στεγαστικά δάνεια θα υποστηριχθούν από το αναμενόμενο πρόγραμμα της κυβέρνησης για την επιδότηση των δόσεων στεγαστικών δανείων.

  Στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο, η Τράπεζα Πειραιώς απευθύνθηκε σε 77.000 επιχειρήσεις, με δάνεια 13,4 δισ. ευρώ. Από την επιλέξιμη αυτή "δεξαμενή" επιχειρηματικών δανείων που ήταν ενήμερα, την αναστολή πληρωμών πήραν 2.400 επιχειρήσεις, με δάνεια 2,2 δισ. ευρώ.

  Από το ποσό αυτό, το 1,2 δισ. ευρώ αφορά δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μικρά επαγγελματικά και τα 900 εκατ. ευρώ δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων. Το 16% των επιλέξιμων δανείων επιχειρηματικών πελατών βρίσκεται σε καθεστώς μορατόριουμ, ενώ το ποσό των χρεολυσίων που παίρνουν την αναβολή πληρωμής ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ.

  Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των επιχειρηματικών πελατών της Τράπεζας που βρίσκονται σε μορατόριουμ πληρωμών αναμένεται να συμπεριληφθούν στα προγράμματα στήριξης της κυβέρνησης, λαμβάνοντας επιπρόσθετη χρηματοδότηση άνω του 1 δισ. ευρώ.

  Ποιες επιχειρήσεις πλήττονται κυρίως

  Οι επιχειρηματίες πελάτες της Τράπεζας που πλήττονται περισσότερο  από την κρίση του κορονοϊού και χρειάστηκε να έχουν εξατομικευμένη προσέγγιση από την Τράπεζα ανήκουν κυρίως στους κλάδους φιλοξενίας, μεταφορών και εφοδιαστικής αλυσίδας, εμπορίου και βιομηχανίας.

  Στον τομέα φιλοξενίας η Τράπεζα Πειραιώς έχει συνολική έκθεση 1,6 δισ. ευρώ (τα 2/3 του χαρτοφυλακίου της σχετίζονται με μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες) και σε καθεστώς μορατόριουμ πληρωμών βρίσκονται δάνεια 500 εκατ. ευρώ. Οι επιχειρήσεις του κλάδου αυτού έχουν γενικά ικανοποιητική κερδοφορία και κεφαλαιακή θέση που διασφαλίζει την ικανότητα αποπληρωμής.

  Στις μεταφορές και την εφοδιαστική αλυσίδα, το χαρτοφυλάκιο δανείων της Τράπεζας Πειραιώς ανέρχεται σε 800 εκατ. ευρώ και σε αναστολή πληρωμών έχουν μπει δάνεια 100 εκατ. ευρώ. Η αναταραχή που προκάλεσε το lockdown στην εφοδιαστική αλυσίδα επηρέασε την παραγωγή και την ικανότητα ολοκλήρωσης παραγγελιών. Η κατάσταση, όπως εκτιμάται από την Τράπεζα, θα ομαλοποιηθεί σταδιακά.

  Στον τομέα του εμπορίου, η συνολική έκθεση της Τράπεζας Πειραιώς ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ, με τα δάνεια που έχουν μπει σε μορατόριουμ πληρωμών να ανέρχονται σε 200 εκατ. ευρώ. Οι επιχειρήσεις του συγκεκριμένου τομέα έχουν επαρκή ρευστότητα, αλλά η πιεσμένη κερδοφορία τους απαιτεί επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής και "ένεση" κεφαλαίου κίνησης.

  Τέλος, στη βιομηχανία, η Τράπεζα έχει επιχειρηματικά ανοίγματα 1,7 δισ. ευρώ. Σε αναστολή πληρωμών έχουν μπει δάνεια 200 εκατ. ευρώ. Οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν ισχυρή κεφαλαιακή δομή, αλλά έχει επηρεαστεί αρνητικά η κερδοφορία τους και απαιτείται τόσο εισροή κεφαλαίων κίνησης, όσο και αναδιάρθρωση δανεισμού.

  Τα συνολικά εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Τράπεζας στους παραπάνω επιχειρηματικούς κλάδους ανέρχονται σε 5,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σε καθεστώς αναστολής πληρωμών έχουν τεθεί δάνεια 1 δισ. ευρώ. Το ποσό των χρεολυσίων που έχουν πάρει την παράταση πληρωμής ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ