Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 01-Ιουν-2020 20:57

  Τρ. Πειραιώς: Μέχρι τέλος του έτους τιτλοποιήσεις και εταιρικός μετασχηματισμός - Σε μετρητά η πληρωμή των CoCos

  Τρ. Πειραιώς: Μέχρι τέλος του έτους τιτλοποιήσεις και εταιρικός μετασχηματισμός - Σε μετρητά η πληρωμή των CoCos
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Μέχρι το τέλος του έτους θα ολοκληρώσει η Τράπεζα Πειραιώς τις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων περίπου 7 δισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει, καθώς και το hive-down (δηλαδή τον εταιρικό μετασχηματισμό της με απόσχιση τραπεζικών δραστηριοτήτων του ομίλου που θα μεταφερθούν σε μια νέα κατά 100% θυγατρική εταιρεία, μαζί με τη συντριπτική πλειονότητα των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της Τράπεζας Πειραιώς συν τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου).

  Τα παραπάνω ανακοίνωσε η διοίκηση της τράπεζας στους αναλυτές στο πλαίσιο της παρουσίασης αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου. Αναφέρθηκε επίσης ότι η τράπεζα θα πληρώσει σε μετρητά το κουπόνι των CoCos. Σημειώνεται ότι το θέμα είχε μείνει "ανοιχτό" από την προηγούμενη παρουσίαση της τράπεζας τον Μάρτιο, κατά την παρουσίαση αποτελεσμάτων 2019. Τότε, μόλις είχε ξεσπάσει η κρίση του κορονοϊού και η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς είχε πει στους αναλυτές ότι η κρίση δεν πρόκειται να επηρεάσει την φετινή πληρωμή του κουπονιού των υπό αίρεση ομολογιών (CoCos), ύψους 2 δισ. ευρώ, που είχε εκδώσει υπέρ του Δημοσίου για την κεφαλαιακή της ενίσχυση το 2015. Είχε αφήσει, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο να διερευνηθούν οι δυνατότητες αποπληρωμής του κουπονιού των CoCos με "κάποιας μορφής εργαλείο". Σήμερα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, ερωτώμενος σχετικά, είπε ότι ο προσανατολισμός της τράπεζας είναι το κουπόνι να πληρωθεί με μετρητά.  

  Ενδιαφέρον για τις τιτλοποιήσεις

  Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρ. Μεγάλου, γνωστοποίησε ότι η Τράπεζα βρίσκεται σε "πολύ ενεργές συζητήσεις με επενδυτές που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τις τιτλοποιήσεις". Σημειώνεται ότι η τράπεζα εκτιμά την επίπτωση των δύο τιτλοποιήσεων στα κεφάλαιά της στις 180 μονάδες βάσης.

  Σχετικά με τις δύο τιτλοποιήσεις αναφέρθηκε ότι η τιτλοποίηση Phoenix βρίσκεται σε πιο προχωρημένη φάση από την τιτλοποίηση Vega. Ειδικότερα, η τιτλοποίηση Phoenix, στεγαστικών NPLs 2 δισ. ευρώ βρίσκεται στη φάση του pre-rating, ενώ η τιτλοποίηση Vega, ύψους 5 δισ. ευρώ, με δάνεια που φέρουν εξασφαλίσεις σε εμπορικά και οικιστικά ακίνητα βρίσκεται στη φάση υλοποίησης του business plan και κατόπιν θα ξεκινήσει η διαδικασία για την λήψη πιστοληπτικής αξιολόγησης.

  Η δομή και των δύο τιτλοποιήσεων θα έχει οριστικοποιηθεί μέσα στους επόμενους μήνες προκειμένου να είναι επιλέξιμες να λάβουν την εγγύηση του Δημοσίου και να κάνουν χρήση της, μεταβιβαζόμενες στον "Ηρακλή".

  Στην παρουσίαση στους αναλυτές αναφέρθηκε ότι βρίσκονται στην τελική φάση της πώλησης τα δύο ανεξάρτητα χαρτοφυλάκια Iris και Trinity. Το χαρτοφυλάκιο Iris, 600 εκατ. ευρώ, που αποτελείται από ανεξασφάλιστα δάνεια (προσωπικά, κάρτες, μικρά επαγγελματικά και απαιτήσεις leasing) έχει ήδη λάβει την προτιμητέα προσφορά. Στο Trinity, μεγάλων επιχειρηματικών δανείων με εξασφαλίσεις, ύψους 300 εκατ. ευρώ, έχει ήδη υπογραφεί η συμφωνία για το πρώτο κομμάτι 100 εκατ. ευρώ και έχουν ληφθεί οι προσφορές για το δεύτερο κομμάτι.

  Σημειώνεται ότι η τράπεζα ολοκλήρωσε και την πώληση των δανείων της Forthnet στην BC Partners. 

  Σχετικά με το hive-down αναφέρθηκε ότι η διοίκηση της τράπεζας αξιολογεί, επί του παρόντος, όλες τις επιλέξιμες μη τραπεζικές δραστηριότητες που θα παραμείνουν στην holding εταιρεία (δηλ. στην εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Τράπεζα Πειραιώς, η οποία θα μετατραπεί σε εταιρεία συμμετοχών).

  Η νέα Τράπεζα Πειραιώς (στην οποία θα μεταφερθούν οι τραπεζικές δραστηριότητες του ομίλου μαζί με τη συντριπτική πλειονότητα των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της Τράπεζας Πειραιώς συν τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου) θα διακρατήσει τους τίτλους υψηλής διασφάλισης (senior) και τουλάχιστον το 5% των τίτλων μειωμένης εξασφάλισης.

  Ο ισολογισμός μετασχηματισμού αναμένεται να έχει εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο στα μέσα του γ΄ τριμήνου 2020.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ