Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 01-Ιουν-2020 13:03

  "Καμπανάκι" από την Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης για την πολύμηνη εμπλοκή με τις οικοδομικές άδειες στο νησί

  "Καμπανάκι" από την Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης για την πολύμηνη εμπλοκή με τις οικοδομικές άδειες στο νησί
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Επιστολή στα αρμόδια Υπουργεία, στην οποία εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια για την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών τους τελευταίους 8 μήνες στο νησί, η οποία έχει προκύψει μετά την εμπλοκή της υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, απέστειλε η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης.

  Συγκεκριμένα στην επιστολή η Ένωση αναφέρει:

  "Κύριοι Υπουργοί,
   
  Θέλουμε να εκφράσουμε την δυσαρέσκεια και την απογοήτευση μας για την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών που έχει επέλθει τους τελευταίους 8 μήνες από την Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) Θήρας, λόγω της εμπλοκής στην διαδικασία αδειοδότησης της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών  Έργων  Αττικής, Αν. Στερεάς και Κυκλάδων.
   
  Η  Γενική  Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών  Έργων του ΥΠΠΟ όλως αιφνιδίως με το υπ. αρ. ΥΠΠΟΑ/ γδαμτε/535577/55842 της 04-10-2019 έγγραφο της  με   θέμα "Επισήμανση  καθεστώτος  προστασίας  της  νήσου Θήρας ως ιστορικού   τόπου" ανακάλυψε την αρμοδιότητα της να γνωμοδοτεί παράλληλα με το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.) επί των μελετών που κατατίθενται στην ΥΔΟΜ Θήρας για την έκδοση οικοδομικών αδειών. Ουσιαστικά  ζητά την αποστολή του συνόλου των μελετών  που αφορούν ανεγέρσεις  νέων  οικοδομών καθώς και επεμβάσεις  σε υφιστάμενα κτήρια, προς  έγκριση  από την Υπηρεσία Νεωτέρων  Μνημείων και κατά συνέπεια το Τοπικό Συμβούλιο του ΥΠΠΟ.
   
  Για την Σαντορίνη καθώς και για τα υπόλοιπα νησιά αρμοδιότητας της ΥΔΟΜ Θήρας, (Ίο, Σίκινο, Φολέγανδρο, Ανάφη Θηρασία), ήταν έτσι κι αλλιώς μια δύσκολή, επώδυνη και χρονοβόρα διαδικασία η έκδοση οικοδομικής άδειας, εξαιτίας της δυσλειτουργίας του Σ.Α. αλλά και της υποστελέχωσης του Πολεοδομικού Γραφείου Θήρας.

  Πέραν της τεράστιας  χρονικής καθυστέρησης  που έχει επιφέρει  η συγκεκριμένη απαίτηση της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων (ουσιαστικά σταματάει την  νόμιμη  δόμηση στην Σαντορίνη),  θεωρούμε ότι είναι  εσφαλμένη, διότι για  την  έγκριση  νέων οικοδομών  ή  την επισκευή  υφισταμένων, αρμόδιος φορέας είναι το ΥΠΕΝ μέσω του  Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.), το οποίο συνεδριάζει στην Σαντορίνη κατά τακτά χρονικά  διαστήματα, διεκπεραιώνοντας τις υποθέσεις και τις μελέτες  που διαβιβάζονται προς αυτό. Εξυπακούεται ότι για τις μελέτες που αφορούν σε κηρυγμένα μνημεία ή βρίσκονται σε ζώνες προστασίας  αυτών αλλά και για όλες τις μελέτες που αφορούν σε περιοχές εντός των αναθεωρημένων αρχαιολογικών  χώρων, θα εξακολουθεί να έχει  την ευθύνη της έγκρισης  τους το ΥΠΠΟ μέσω της εκάστοτε  Εφορείας Αρχαιοτήτων,  όπως ίσχυε και ισχύει έως σήμερα .
   
  Να σημειώσουμε εδώ, ότι ο μέσος χρόνος για την έγκριση κάποιας μελέτης από το  τοπικό Συμβούλιο των Νεοτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ, στις μέχρι τώρα υποβαλλόμενες σε αυτό μελέτες είναι περίπου 2 χρόνια. Από το Οκτώβριο του 2019  που έγινε  η παραπάνω υπενθύμιση  της  Γενικής  Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών  Έργων του  ΥΠΠΟ  προς  την ΥΔΟΜ Θήρας,  δεν έχει εκδοθεί  καμία οικοδομική άδεια  από πλήθος άνω των 250 κατατεθειμένων  φακέλων (αν και έχουν την έγκριση  του Σ.Α .  Π. Θήρας). Είναι  πλέον μεγάλο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, αφού όχι μόνο  δεν θα μπορούν  να εκδοθούν οικοδομικές άδειες  για ανέγερση, μέσα σε εύλογο   χρονικό διάστημα, αλλά  δεν θα μπορούμε  ούτε να  επισκευάζουμε, να εκσυγχρονίζουμε και να αναβαθμίζουμε τις ήδη υπάρχουσες  υποδομές μας.

  Η νόμιμη οικοδομική δραστηριότητα στην Σαντορίνη έχει παγώσει, με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική και εθνική οικονομία και την αγορά εργασίας. Κυρίως όμως έχουν καθυστερήσει τραγικά με άμεσο κίνδυνο οριστικής ματαίωσης όλα τα επενδυτικά σχέδια του τουριστικού τομέα, από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (εντεταγμένα και στον Αναπτυξιακό Νόμο), τα οποία στο σύνολό τους περιλαμβάνουν κτιριακές εγκαταστάσεις. Η οικοδομική ανάπτυξη αποσκοπεί στην δημιουργία νέων τουριστικών καταλυμάτων υψηλών προδιαγραφών με σκοπό να ανταγωνιστούν αντάξια αντίστοιχα καταλύματα του εξωτερικού. Να μπορούν οι υφιστάμενες μονάδες να αναβαθμιστούν, για να πρεσβεύουν την Ελλάδα σε παγκόσμιο επίπεδο, με αιχμή του δόρατος την Σαντορίνη, ένα νησί που έχει καταφέρει να είναι ο Νο 1 προορισμός στις επιλογές των επισκεπτών από όλο τον κόσμο. 
   
  Όραμα του πρωθυπουργού μας κ. Κ. Μητσοτάκη, είναι η Σαντορίνη, στα πλαίσια του πιλοτικού προγράμματος που είναι εντεταγμένη, να αναδειχθεί σε παγκόσμιο πρότυπο εκσυγχρονισμού και αειφορίας, ένα μοντέλο που θα ακολουθήσουν όλα τα άλλα νησιά μας και όλοι οι τουριστικοί προορισμοί της Ελλάδας. Η εμπλοκή της υπηρεσίας Νεοτέρων μόνο καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες δημιουργεί στην υλοποίηση του.
   
  Λόγω των δυσμενών  οικονομικών  συνθηκών  της  σημερινής  εποχής είναι σε όλους κατανοητό  το πρόβλημα που  αντιμετωπίζει  η οικονομία του νησιού,  η όποια σε μεγάλο βαθμό κατά την περίοδο του χειμώνα βασίζεται στην οικοδομική δραστηριότητα, που κατ’ επέκταση συνδέεται με την ανάπτυξη των τουριστικών υποδομών. Σ’ αυτή την κρίσιμη για την χώρα μας και την οικονομία μας συγκυρία, όπου η κυβέρνηση, οι παραγωγικοί φορείς  και οι εργαζόμενοι δίνουμε τη μάχη της επιβίωσης, η προώθηση και υλοποίηση των επενδύσεων είναι η μοναδική αξιόπιστη απάντηση στην απειλή της οικονομικής κατάρρευσης. Θεωρούμε ότι είναι εγκληματικό η κρατική γραφειοκρατία να επιτείνει το πρόβλημα και να μας δίνει την χαριστική βολή. 
   
  Παρακαλούμε   λοιπόν  στα πλαίσια  της  αναπτυξιακής πορείας  του τόπου, αλλά και στα πλαίσια της απλούστευσης των διαδικασιών για την έκδοση διοικητικών πράξεων,  για τις δικές σας ενέργειες, προκειμένου να  λυθεί το πρόβλημα  που έχει δημιουργηθεί  και απασχολεί  όλο το  νησί, για να επανέλθουμε στην προτέρα κατάσταση που ίσχυε από το 1974 μέχρι και το 2019 για τον τρόπο έγκρισης και χορήγησης οικοδομικών αδειών.
   
  Κύριοι Υπουργοί,

  Ζητούμε την άμεση παρέμβαση σας, ώστε να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο. 
  Ενεργείστε άμεσα γιατί σε λίγο η κατάσταση θα είναι ανεπίστρεπτη.
  Εκπέμπουμε σήμα κινδύνου και περιμένουμε βοήθεια.
   
   
  Με εκτίμηση
   
   
   
  Για την Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης
  Αντώνης Ηλιόπουλος"

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ