Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 01-Ιουν-2020 07:48

  Eurobank: Μορατόρια πληρωμών €4,6 δισ. από επιλέξιμα δάνεια €18,2 δισ.

  Eurobank: Μορατόρια πληρωμών €4,6 δισ. από επιλέξιμα δάνεια €18,2 δισ.
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Νένας Μαλλιάρα

  Σε μορατόρια πληρωμών δόσεων δανείων, ύψους 4,6 δισ. ευρώ, έναντι δυνητικά επιλέξιμων ωφελούμενων δανείων, ύψους 18,2 δισ. ευρώ, έχει προχωρήσει η Eurobank, στο πλαίσιο στήριξης των πελατών της στην κρίση του κορονοϊού.

  Τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Τράπεζας μέχρι την 25η Μαΐου, τα οποία περιέχονται στην παρουσίαση αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου που έδωσε στους αναλυτές η Τράπεζα την προηγούμενη Παρασκευή, αποτυπώνουν τη συγκρατημένη ανταπόκριση των δανειοληπτών στα μέτρα των τραπεζών για αναστολές πληρωμών δόσεων δανείων.

  Πρόκειται για εξέλιξη κόντρα στο αναμενόμενο που αφορά αντίστοιχα όλες τις τράπεζες και ερμηνεύεται από αυτές ως αλλαγή στην κουλτούρα πληρωμών των δανειοληπτών, οι οποίοι έχουν βιώσει ήδη μια δεκαετή κρίση και επιθυμούν να έχουν το χρέος τους υπό έλεγχο.

  Παράλληλα, αναμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η τρέχουσα, πανδημική κρίση, αφήνοντας να χρησιμοποιήσουν τις "ευκολίες πληρωμών" σε μελλοντική χειροτέρευση των περιστάσεων.

  Τα στοιχεία από τη Eurobank είναι αποκαλυπτικά για το πώς αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες την τρέχουσα κρίση και τις οφειλές τους στις τράπεζες.

  Από δάνεια νοικοκυριών, ύψους 10,4 δισ. ευρώ που η Τράπεζα έχει εκτιμήσει ως επιλέξιμα για moratorium πληρωμών, δέχτηκε περίπου 47.000 αιτήσεις δανειοληπτών που αντιστοιχούν σε δάνεια 2,3 δισ. ευρώ.

  Στα μέτρα διευκόλυνσης πληρωμών της Τράπεζας που αφορούν αναβολή πληρωμής τόκων και χρεολυσίων (με κεφαλαιοποίηση δόσης) μέχρι και για 9 μήνες και απευθύνονται δανειολήπτες που έχουν και δάνεια σε καθυστέρηση μέχρι 90 ημερών, ανταποκρίθηκε το 22% του επιλέξιμου χαρτοφυλακίου πελατών.

  Από αυτούς που πήραν την αναστολή, το 56% είχαν δάνειο που εξυπηρετούνταν κανονικά, το 35% δάνειο σε ρύθμιση και το 9% μη εξυπηρετούμενο δάνειο.

  Στα επιχειρηματικά δάνεια, το μέτρο της αναστολής πληρωμών ζήτησε μόλις το 21% των μεγάλων επιχειρήσεων και το 48% των μικρών. Έναντι συνολικού χαρτοφυλακίου μεγάλων επιχειρήσεων 12,6 δις. ευρώ, εκ των οποίων δάνεια 5,3 δις. ευρώ κρίθηκαν επιλέξιμα από την Τράπεζα, το ποσό δανείων που ζήτησε να λάβει την αναστολή πληρωμών ανήλθε σε μόλις 1,1 δισ. ευρώ.

  Στην περίπτωση των μικρών επιχειρήσεων, έναντι συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων 3,4 δισ. ευρώ, από τα οποία η Τράπεζα έκρινε επιλέξιμα δάνεια 2,5 δισ. ευρώ, η αναστολή πληρωμών ζητήθηκε για δάνεια 1,2 δισ. ευρώ.

  Σημειώνεται ότι οι διευκολύνσεις πληρωμών από την Τράπεζα για τις επιχειρήσεις αφορούν σε αναβολή πληρωμής χρεολυσίων για 9 μήνες και 18 μήνες ειδικά για τα ξενοδοχεία, ενώ επιλέξιμοι είναι πελάτες και με μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέχρι 90 ημερών.

  Οι αναστολές πληρωμών ζητήθηκαν κυρίως από επιστήμονες, τεχνικούς, εργαζόμενους σε άλλες προσωπικές υπηρεσίες, δικηγόρους, λογιστές και απασχολούμενους σε τουριστικά πρακτορεία.

  Η Eurobank προχώρησε σε μορατόρια πληρωμών δανείων και με τους πελάτες της στο εξωτερικό. Στη Βουλγαρία, έναντι επιλέξιμου χαρτοφυλακίου 3,6 δισ. ευρώ, την αναστολή πήραν δάνεια 700 εκατ. ευρώ (19%).

  Στην Κύπρο, με επιλέξιμο χαρτοφυλάκιο 1 δισ. ευρώ, την αναστολή πήραν δάνεια 700 εκατ. ευρώ (70%). Τέλος, στη Σερβία, με επιλέξιμο χαρτοφυλάκιο 1,1 δισ. ευρώ, δάνεια 800 εκατ. ευρώ (73%) ζήτησαν και πήραν την αναστολή πληρωμών.

  Σημειώνεται ότι η Σερβία έχει νομοθετήσει τρίμηνη αναστολή πληρωμής οφειλών, με δυνατότητα παράτασης αναλόγως της εξέλιξης τη κρίσης, στην Κύπρο έχει νομοθετηθεί αναστολή πληρωμών χρεολυσίων και τόκων μέχρι 9 μήνες και στη Βουλγαρία αναστολή πληρωμών χρεολυσίων μέχρι 6 μήνες. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ