Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 30-Μαϊ-2020 08:52

  Folli Follie: Ρεαλιστικός στόχος η αίτηση για το 106βδ εντός Ιουλίου

  Folli Follie: Ρεαλιστικός στόχος η αίτηση για το 106βδ εντός Ιουλίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός για την εξυγίανση της Folli Follie μέσω της υπαγωγής στις πρόνοιες των άρθρων 106β,δ του Πτωχευτικού Κώδικα (Προπτωχευτική Διαδικασίας Εξυγίανσης).

  Οι συζητήσεις της εταιρείας με τους πιστωτές μέχρι στιγμής προχωρούν ομαλά, παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες να υπονομευτούν. Στην παρούσα φάση οι συζητήσεις οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών εργάζονται πάνω σε ένα πλάνο για το τελικό προκειμένου να μειωθεί το ποσοστό που θα εξακολουθήσει να κατέχει η οικογένεια Κουτσολιούτσου στην νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί (OpsCo), ακόμη και σε μονοψήφιο ποσοστό. Το σχέδιο προβλέπει την αύξηση της συμμετοχής των ομολογιούχων ενώ παράλληλα "τρέχει" η προσπάθεια εξασφάλισης interim financing, με πρώτο στόχο τα 15 εκατ. ευρώ, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητά της.

  Δύο προτάσεις

  Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η εταιρεία έχει γίνει αποδέκτης τουλάχιστον δύο προτάσεων για την εξασφάλιση ενδιάμεσης χρηματοδότησης από ισάριθμα ξένα επενδυτικά κεφάλαια. Παράλληλα, η εταιρεία συνεχίζει την προσπάθεια να εξασφαλίσει κεφάλαια μέσω της αξιοποίησης ακινήτων της, του Μινιόν συμπεριλαμβανομένου, που δεν έχουν δεσμευτεί από την Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομη Δραστηριότητα. Ωστόσο, συνεχίζουν να υφίσταται ενστάσεις, νομικές και άλλες, που αφορούν στην προϋπόθεση ή όχι της σύμφωνης γνώμης των ομολογιούχων.

  Σε κάθε περίπτωση ο ρεαλιστικός προγραμματισμός της διοίκησης της FFG κάνει λόγο για αίτηση στο άρθρο 106 β,δ σε περίπου έξι εβδομάδες, περί τα μέσα Ιουλίου, καθώς απαιτούνται ακόμη οι τελικές διευθετήσεις και η οριστικοποίηση του τελικού κειμένου εξυγίανσής ώστε να εκκινήσει η διαδικασία αναδιάρθρωσης. Αυτό προϋποθέτει την επίλυση τεχνικών ζητημάτων με τους ομολογιούχους πιστωτές, κάτι που σύμφωνα με πηγές που είναι σε γνώση των συζητήσεων αποτελεί θέμα ημερών, και εν συνεχεία τη σύνταξη της αίτησης. Σημειώνεται πως έχουν ήδη εγκριθεί οι βασικοί όροι της εξυγίανσης από τις συνελεύσεις των ομολογιούχων κατόχων Swissbonds και Eurobonds.

  Παράλληλα, όμως, το τελικό σχέδιο θα πρέπει να τεθεί προς ψήφιση και να λάβει την έγκριση από τις συνελεύσεις των ομολογιούχων και, κυρίως, να δοθεί και η έγκριση από τους μετόχους της εταιρείας μέσω γενικής συνέλευσης. Στόχος είναι για όλο αυτό το διάστημα που θα απαιτηθεί είναι η εταιρεία να κινείται έχοντας την πλήρη κάλυψη των πιστωτών της. Το βάρος όλων αυτών των προσπαθειών πέφτει στους ώμους της διοίκησης Σάμιου, αφού τα μέλη της διοίκησης που διόρισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είτε αποχώρησαν (Μαδιανός, Παρλαβάντζας, Φράγκος, Βαλαχής), είτε παρέμειναν μέλη του ΔΣ (Ιωαννίδης).

  Την ίδια στιγμή, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως οδεύει προς επίλυση το γνωστό ζήτημα με την αποδέσμευση των μετοχών της Dufry, κυριότητας Folli Follie. Όπως έχει αναφέρει το Capital.gr, η Folli Follie έχει στο ενεργητικό της 930.461 μετοχές της Dufry AG, εκ των οποίων οι 125.733 μετοχές (κυριότητας της Strenaby Finance Ltd) είναι ενεχυριασμένες για δάνειο χωρίς δυνατότητα αναγωγής. Οι υπόλοιπες 804.728 μετοχές είναι υπό μεσεγγύηση και εξ αυτών οι 603 χιλ. τελούσαν υπό αντιδικία με τη Dufry. Πλέον οι όροι αποδέσμευσής τους φέρεται να έχουν εκπληρωθεί . Λόγω των επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης, η μετοχή της Dufry έχει χάσει σχεδόν το 70% της αξίας της, κατερχόμενη από τα επίπεδα των 97 ευρώ στις αρχές της χρονιάς, στα 29,63  ελβετικά φράγκα (κλείσιμο 28/5/20). Η αποτίμηση του πακέτου μετοχών της Dufry που κατέχει η FFG ανέρχεται πλέον στα 17,8 εκατ. ελβετικά φράγκα, περίπου 16,7 εκατ.ευρώ.

  Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ