Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Μαϊ-2020 07:53

  Πώς η Πλαστικά Θράκης άλλαξε την παραγωγή της λόγω κορονοϊού

  Πώς η Πλαστικά Θράκης άλλαξε την παραγωγή της λόγω κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Ουσιαστικά ανεπηρέαστη έμεινε από το ξέσπασμα της πανδημίας η Πλαστικά Θράκης υλοποιώντας με την εμφάνιση του κορονοϊού δραστικές αλλαγές στην παραγωγή της σε Ξάνθη και Σκωτία με τη δημιουργία νέων γραμμών παραγωγής προστατευτικών μασκών.

  Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση για το α’ τρίμηνο του 2020 με την αύξηση της ζήτησης για ιατρικές μάσκες ο όμιλος αποφάσισε να δώσει προτεραιότητα στην προμήθεια μη υφαντών υφασμάτων από πολυπροπυλένιο που παράγονται στις εγκαταστάσεις θυγατρικών σε Ξάνθη και Σκωτία και τα οποία χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη από τους παραγωγούς χειρουργικών μασκών και ιατρικών ειδών προστασίας

  Επιπρόσθετα, ο όμιλος προχώρησε σε έκτακτη επένδυση ύψους 200.000 ευρώ στη Ξάνθη προκειμένου να προσθέσει τον απαιτούμενο μηχανολογικό εξοπλισμό για την παραγωγή χειρουργικών μασκών Τύπου Ι, Tύπου ΙΙ και Τύπου ΙΙR.

  "Σκοπός της απόφασης αυτής ήταν αφενός μεν η αξιοποίηση μιας επωφελούς επιχειρηματικής κίνησης αφετέρου η σημαντική κοινωνική προσφορά. Η νέα γραμμή παραγωγής έχει ήδη εγκατασταθεί στις παραγωγικές εγκαταστάσεις του ομίλου στην Ξάνθη και η παραγωγική της δυναμικότητα αναμένεται να φθάσει περίπου τις 100 χιλιάδες μάσκες ανά ημέρα”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση. Ο όμιλος Πλαστικά Θράκης αποφάσισε να δωρίσει το 50% της παραγωγής μασκών για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο σε ευπαθείς ομάδες.

  Νέα επένδυση στη Σκωτία

  Πρόσφατα η διοίκηση της Πλαστικά Θράκης αποφάσισε την επένδυση στην κατά 100% θυγατρική της Don & Low Ltd, με έδρα το Forfar της Σκωτίας, ύψους 4,5 εκατ. λιρών που αφορά στην αγορά και εγκατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού για την παραγωγή υλικού meltblown το οποίο θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή όλων των τύπων μασκών, από χειρουργικές μάσκες μέχρι και μάσκες τύπου FFP2 και FFP3. Η νέα γραμμή παραγωγής αναμένεται να είναι σε λειτουργία το Σεπτέμβριο.

  Για την υλοποίηση της επένδυσης η εταιρεία Don & Low συμφώνησε με το κρατικό οργανισμό ενίσχυσης επιχειρήσεων της Σκωτίας, Scottish Enterprise για τη χρηματοδότηση του 80% της επένδυσης. Η χρηματοδότηση θα επιστραφεί στο Scottish Enterprise εντός των επόμενων πέντε ετών ανάλογα με το ύψος των πωλήσεων της εταιρείας σε αυτό το διάστημα.

  Πτώση τζίρου, αύξηση κερδών

  Το α’ τρίμηνο του έτους ο κύκλος εργασιών της εταιρείας παρουσίασε πτώση 6,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 και διαμορφώθηκε στα 78,4 εκατ. ευρώ. Ωστόσο τα ΕΒΙΤDΑ του ομίλου αυξήθηκαν κατά 8,7% στα 9,1 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ο όμιλος ανακοίνωσε ότι τα κέρδη προ φόρων σημείωσαν αύξηση 34,1% στα 4,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ενισχύθηκαν 36,8% και ανήλθαν σε 2,8 εκατ. ευρώ.

  Το προηγούμενο διάστημα η πτώση που καταγράφθηκε σε ζήτηση προϊόντων που σχετίζονται με κλάδους που χτυπήθηκαν έντονα από την πανδημία (π.χ. εστίαση, τουρισμός) παρουσίασε πτώση, ωστόσο όπως αναφέρει ο όμιλος οι απώλειες "αντισταθμίζονται από την αύξηση των πωλήσεων προϊόντων που σχετίζονται με την υγεία, την προσωπική προστασία και τη συσκευασία τροφίμων, προϊόντα τα οποία συνεχίζουν να παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση”.

  kostaskets@capital.gr 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ