Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Μαϊ-2020 14:59

  Σάββας Πελτέκης (TÜV HELLAS - TÜV NORD): Πρωταρχικός μας στόχος η υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, των πελατών και των επισκεπτών

  Σάββας Πελτέκης (TÜV HELLAS - TÜV NORD): Πρωταρχικός μας στόχος η υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, των πελατών και των επισκεπτών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Διευθύνων Σύμβουλος της TÜV HELLAS (ΤÜV NORD) μιλά στο Capital.gr για τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο μεγαλύτερος Φορέας Επιθεώρησης και Πιστοποίησης στη χώρα αλλά και τις καταιγιστικές αλλαγές που έφερε ο κορονοϊός στον κλάδο της πιστοποίησης.

  Παράλληλα, ο κ. Σάββας Πελτέκης τονίζει πως πρωταρχικός στόχος θα πρέπει να είναι η υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, των πελατών και των επισκεπτών. Παραμένει αισιόδοξος για μια γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας, τονίζοντας ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. 

  Συνέντευξη στη Βίκυ Κουρλιμπίνη 

  - Πώς κρίνετε τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα που υιοθέτησε η κυβέρνηση; Θεωρείτε ότι είναι εφαρμόσιμα και πιστοποιήσιμα;

  Τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία και αποτελούν νομοθετικά κατοχυρωμένες κατευθυντήριες οδηγίες, είναι κατά την άποψή μας εξόχως θετικά για την επανεκκίνηση του τουρισμού.

  Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι για τα υγειονομικά αυτά πρωτόκολλα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Τουρισμού, τα οποία είναι ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα, συνέβαλε καθοριστικά  και η TÜV HELLAS (TÜV NORD) ως μέλος της Ηellascert, της Ένωσης Φορέων Πιστοποίησης αλλά και οι συλλογικοί φορείς του ξενοδοχειακού κλάδου (ΣΕΤΕ, ΞΕΕ).

  Ανάμεσα στα πρωτόκολλα αυτά συμπεριλαμβάνεται και η υπηρεσία για το ειδικό σήμα Health First. Η εν λόγω υπηρεσία, όπως αυτή ανακοινώθηκε στις 20 Μαΐου, από τον Υπουργό Τουρισμού, θα δίνει τη δυνατότητα στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να αξιολογήσουν το επίπεδο παροχής ασφάλειας για την πρόληψη εξάπλωσης μεταδοτικών ασθενειών και τις απαλλάσσει από την αστική ευθύνη. Και αυτός είναι ο ρόλος ενός Φορέα Ελέγχου και Επιθεώρησης, τον οποίο ως TÜV HELLAS (TÜV NORD) θα καλύψουμε πλήρως με βάση τους όρους και κανόνες που έχουν τεθεί. 

  Σε κάθε περίπτωση, τονίζουμε για μία ακόμη φορά, ότι ο ρόλος ενός Φορέα Πιστοποίησης, είναι ο έλεγχος της συμμόρφωσης με τους κανόνες και τις οδηγίες. 

  - Από την πλευρά σας, ποιες πρωτοβουλίες έχετε λάβει προκειμένου να βοηθήσετε τις επιχειρήσεις στην νέα εποχή;

  Πέραν όλων των παραπάνω, η TÜV HELLAS (TÜV NORD) έχει αναπτύξει την υπηρεσία Safe Restart, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις (πλην των τουριστικών επιχειρήσεων) να αξιολογήσουν το επίπεδο εφαρμογής των απαιτούμενων ελέγχων για την πρόληψη μετάδοσης μεταδοτικών ασθενειών. 

  Η υπηρεσία αυτή είναι πλήρως συμβατή με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι επιχειρήσεις που θα τη λάβουν θα επιβεβαιώσουν τη συμμόρφωσή τους με την κείμενη νομοθεσία από έναν τρίτο ανεξάρτητο Φορέα, προσφέροντας αντικειμενικότητα και αμεροληψία αλλά και αύξηση του επιπέδου της εμπιστοσύνης των πελατών.

  - Πόσο άλλαξε τα δεδομένα στον κλάδο της πιστοποίησης ο Covid-19; Και αντίστοιχα, πώς ανταποκριθήκατε εσείς στις νέες προκλήσεις;

  Η πανδημία επιτάχυνε ευρύτερες εξελίξεις και έφερε στο προσκήνιο πρακτικές που βρίσκονταν μέχρι πρότινος στη σφαίρα της θεωρίας ή του πειραματισμού. Στον κλάδο της πιστοποίησης θέσαμε σε εφαρμογή τις εξ’ αποστάσεως επιθεωρήσεις (Remote audits) για τους πελάτες που αποδεδειγμένα δεν μπορούσαν να πιστοποιηθούν στους φυσικούς τους χώρους. Και θεωρούμε ότι η πρακτική αυτή ήρθε για να μείνει σε πολλές περιπτώσεις.

  Αντίστοιχα, από την πρώτη κιόλας στιγμή ενισχύσαμε τις υπηρεσίες E- learning, πραγματοποιώντας δεκάδες σεμινάρια και εξ’ αποστάσεως ενημερώσεις με εξαιρετική επιτυχία. Αντίστοιχα, πραγματοποιούμε και εξ αποστάσεως εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματιών, διευκολύνοντας έτσι τους συνεργάτες μας.

  Συνολικά, έχουμε αναλάβει μία σειρά από δράσεις ενημερωτικού χαρακτήρα, με το βλέμμα στο μέλλον, ώστε όχι μόνο να εκπαιδεύσουμε και να βοηθήσουμε τους συνεργάτες και τους πελάτες μας αλλά και να οδηγήσουμε τις εξελίξεις που αφορούν στην τεχνολογία και στην καινοτομία, τόσο στον κλάδο της πιστοποίησης όσο και στην επιχειρηματικότητα γενικότερα.

  - Και ποια είναι η εκτίμησή σας για την επόμενη ημέρα αναφορικά με τον κλάδο αλλά και ευρύτερα την οικονομία;

  Πρωταρχικός μας στόχος αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είναι η υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και σε δεύτερη φάση η οικονομία, για την οποία είμαι αισιόδοξος ότι θα επανέλθει αρκετά γρήγορα. Ο στόχος, για την προστασία από την ανεξέλεγκτη εξάπλωση της πανδημίας, έχει ήδη επιτευχθεί, χάρη στις οδηγίες των ειδικών λοιμωξιολόγων  και των αρμόδιων αρχών, τις άοκνες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και βέβαια την υπευθυνότητα όλων μας, ως ευσυνείδητων πολιτών αυτής της χώρας. 

  Θεωρώ ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Θα συνεχίσουμε με την ίδια ορμή και αποφασιστικότητα, μακριά από εύκολους λεονταρισμούς και ανεύθυνους λαϊκισμούς. 

  Παρόλα αυτά, η πανδημία και η κρίση που πρόκυψε μας προσφέρει την ευκαιρία να επιταχύνουμε τις διαδικασίες προς διευκόλυνση της ζωής μας μέσω αυτοματοποίησης και ψηφιοποίησής της με τελικό στόχο την ασφάλεια των δικτύων, των διεργασιών και τελικά ασφάλεια των προϊόντων και των υπηρεσιών. 

  H ψηφιοποίηση, είναι δεδομένο ότι θα λειτουργήσει προς όφελος των εργαζομένων, των εγκαταστάσεων και των επιχειρήσεων και τελικά προς όφελος του καταναλωτή. Η πανδημία ανοίγει το κεφάλαιο των πρακτικών εφαρμογών και δίνει το έναυσμα ακόμη και στους φορείς διαπίστευσης να αναθεωρήσουν τις διαδικασίες επιθεώρησης από απόσταση (remote audit), δεδομένου ότι και οι τεχνολογικές εξελίξεις σήμερα το επιτρέπουν. Τέλος, οι επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν στην καινοτομία, στην ψηφιοποίηση και στο cyber security.

  Και σε όλα αυτά τα βήματα, ο ρόλος ενός φορέα πιστοποίησης, όπως η TÜV HELLAS (TÜV NORD), που βρίσκεται στην αιχμή των εξελίξεων, είναι υποστηρικτικός αλλά συνάμα καθοριστικός. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ