Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Μαϊ-2020 12:14

  Την αγορά των τιτλοποιήσεων πανευρωπαϊκά ανοίγει η Eurobank - "Πράσινο φως" από το ΥΠΟΙΚ για τις εγγυήσεις

  Την αγορά των τιτλοποιήσεων πανευρωπαϊκά ανοίγει η Eurobank - "Πράσινο φως" από το ΥΠΟΙΚ για τις εγγυήσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Στην πρώτη τιτλοποίηση πανευρωπαϊκά εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού θα προχωρήσει η Eurobank, ανοίγοντας εκ νέου την αγορά των τιτλοποιήσεων.

  Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η Eurobank έλαβε σήμερα την έγκριση από την αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών για την παροχή των εγγυήσεων στους senior τίτλους των τιτλοποιήσεων Cairo I και Cairo II, με τους οποίες θα εγκαινιαστεί η λειτουργία του ελληνικού Asset Protection Scheme, "Ηρακλής". Στις 16 Μαΐου η Eurobank υπέβαλε στο Υπουργείο Οικονομικών και την αίτηση για παροχή εγγύησης στην τρίτη τιτλοποίηση, Cairo III και το αίτημά της βρίσκεται σε πορεία αξιολόγησης.

  Η έγκριση για την παροχή εγγύησης στις δύο πρώτες τιτλοποιήσεις Cairo και η μεταβίβασή τους στον "Ηρακλή" θα μειώσουν τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Eurobank σε περίπου 15% - 16% το β΄ ή γ΄ τρίμηνο 2020. Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται από την Τράπεζα, ενώ αναλυτικότερη παρουσίαση της πορείας του εμπροσθοβαρούς σχεδίου μείωσης των NPLs αναμένεται την Παρασκευή κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου στους αναλυτές. 

  Οι τρεις τιτλοποιήσεις της Eurobank είναι συνολικού ύψους 7,5 δισ. ευρώ και θα μεταβιβαστούν στον "Ηρακλή" μέσω τριών οχημάτων ειδικού σκοπού. Όπως έχει γράψει το Capital.gr, τα τρία οχήματα ειδικού σκοπού στα οποία θα μεταβιβαστούν τα χαρτοφυλάκια Cairo I, Cairo II και Cairo III, περιλαμβάνουν:

  - Tο πρώτο SPV, δάνεια λιανικής σε ευρώ (στεγαστικά, καταναλωτικά, μικρά επαγγελματικά), ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Το senior κομμάτι των ομολόγων που θα διακρατήσει η Τράπεζα ανέρχεται σε 680 εκατ. ευρώ.

  - Το δεύτερο SPV, δάνεια λιανικής σε ελβετικό φράγκο, ύψους 2,9 δισ. ευρώ. Το senior κομμάτι ομολόγων που θα διακρατηθεί από την Τράπεζα είναι ύψους 970 εκατ. ευρώ.

  - Το τρίτο SPV, δάνεια 2,7 δισ. ευρώ, μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, με τους seniorτίτλους να ανέρχονται σε 754 εκατ. ευρώ. 

  Η Eurobank είχε ανακοινώσει στις 19 Δεκεμβρίου 2019 την πρόθεσή της να εντάξει στον "Ηρακλή" το χαρτοφυλάκιο Cairo, 7,5 δισ. ευρώ, με τρεις ξεχωριστές τιτλοποιήσεις. Στις 25 Φεβρουαρίου 2020, η Τράπεζα υπέβαλε στο Υπουργείο Οικονομικών δύο αιτήσεις για την ένταξη των τιτλοποιήσεων Cairo Ι και Cairo ΙΙ. Τα αιτήματα αφορούσαν στην παροχή εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο για ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας συνολικής αξίας 1,655 δις. ευρώ και είναι σε διαδικασία εξέτασης από της αρμόδιες υπηρεσίες σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία. Στις 16 Μαΐου η Τράπεζα υπέβαλε την αντίστοιχη αίτηση και για την τρίτη τιτλοποίηση, Cairo III, που αφορά στην παροχή εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο για ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας συνολικής αξίας 754 εκατ. ευρώ. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021