Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Μαϊ-2020 13:35

  Έτοιμες για τον "Ηρακλή" οι τιτλοποιήσεις της Eurobank

  Έτοιμες για τον "Ηρακλή" οι τιτλοποιήσεις της Eurobank
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:13

  Τον δρόμο για τη λειτουργία του "Ηρακλή" και την επιτάχυνση των τιτλοποιήσεων των τραπεζών για τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων σηματοδοτεί η ολοκλήρωση και της τρίτης τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Cairo από την Eurobank, επιβεβαιώνοντας πλήρως σχετικό χθεσινό δημοσίευμα του Capital.gr

  Σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα αναφέρει πως υπέβαλε αίτηση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για την ένταξη στο πρόγραμμα "ΗΡΑΚΛΗΣ" της τρίτης τιτλοποίησης, Cairo III, που αφορά στην παροχή εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο  για ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας συνολικής αξίας €754 εκατ. υπέβαλε στο υπουργείο Οικονομικών η Eurobank, έχοντας εκπληρώσει όλες τις σχετικές προϋποθέσεις.

  Όπως ανακοίνωσε η τράπεζα, οι προαναφερόμενες τρεις τιτλοποιήσεις της συναλλαγής Cairo είναι οι πρώτες τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στην Ελλάδα, για τις οποίες υποβάλλεται αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ.

  Μαζί με την τιτλοποίηση Pillar, που ολοκληρώθηκε το 2019, είναι οι πρώτες τιτλοποιήσεις NPEs στην Ελλάδα και αποτελούν βασικά συστατικά στοιχεία της εμπροσθοβαρούς στρατηγικής του Ομίλου Eurobank Holdings που έχει στόχο τη μείωση του δείκτη NPEs στην περιοχή του 15%.

  Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα με την από 19.12.2019 ανακοίνωσή της, ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό για την πρόθεσή της, η συναλλαγή με την κωδική ονομασία Cairo ("Cairo”), συνολικού ποσού €7,5 δισ., να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Παροχής Εγγυήσεων ΗΡΑΚΛΗΣ.

  Η συναλλαγή Cairo απαρτίζεται από τρεις (3) τιτλοποιήσεις, διαφορετικού μεγέθους και με διαφορετικές κατηγορίες απαιτήσεων από δάνεια, τα Cairo I, II & III. 

  Με την από 25.02.2020 ανακοίνωσή της, η Eurobank ενημέρωσε για την υποβολή στο Υπουργείο Οικονομικών δύο (2) αιτήσεων σύμφωνα με τον ν. 4649/2019 – ΦΕΚ Α’ 206/16.12.2019 για την ένταξη στο πρόγραμμα "ΗΡΑΚΛΗΣ" των τιτλοποιήσεων Cairo Ι και Cairo ΙΙ. Τα αιτήματα αφορούσαν στην παροχή εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο για ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας συνολικής αξίας €1.655 εκ. και είναι σε διαδικασία εξέτασης από της αρμόδιες υπηρεσίες σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία. 

  Όπως έχει γράψει το Capital.gr, η τιτλοποίηση Cairo περιλαμβάνει τρεις επιμέρους τιτλοποιήσεις (Cairo I, II και III), διαφορετικές μεταξύ τους στη σύνθεση και το ύψος των περιλαμβανόμενων δανείων. Για τις τρεις τιτλοποιήσεις θα υπάρξουν τρία διαφορετικά SPVs. Στο πρώτο SPV έχουν ενταχθεί καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Στο δεύτερο SPV δάνεια λιανικής, ύψους 2,9 δισ. ευρώ, ενώ το τρίτο SPV θα περιλαμβάνει επιχειρηματικά δάνεια μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων, ύψους 2,7 δισ. ευρώ.

  Το ύψος των κρατικών εγγυήσεων που θα κάνει χρήση η Eurobank για τους senior τίτλους των τιτλοποιήσεων των δύο πρώτων SPVs ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ, ενώ περιλαμβανομένης και της τρίτης τιτλοποίησης, θα φτάσει στα 2,4 δισ. ευρώ.

  Δήλωση Γ. Ζαββού

  Με αφορμή τη σημερινή κατάθεση της τρίτης αίτησης εκ μέρους της Εurobank για την παροχή εγγύησης από το πρόγραμμα "Ηρακλής", ο Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα κ. Γιώργος Ζαββός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

  "Χαιρετίζω την κατάθεση της τρίτης αίτησης από τη Eurobank για ένταξη στο πρόγραμμα "Ηρακλής”. Είναι μια αδιάσειστη απόδειξη της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και στη στρατηγική της Ελληνικής Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των "κόκκινων” δανείων.

  Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει ακόμη ότι, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και μέσα σε δύσκολες συνθήκες όπως οι σημερινές, η πολιτική που σχεδίασε και εφαρμόζει η Κυβέρνηση για τον τραπεζικό τομέα αποδίδει πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ