Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Μαϊ-2020 08:14

  Βιομηχανία: Να εφαρμοστεί άμεσα η διακοψιμότητα

  Βιομηχανία: Να εφαρμοστεί άμεσα η διακοψιμότητα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την άμεση εφαρμογή του μέτρου της διακοψιμότητας ζητεί η ενεργοβόρος βιομηχανία, μετά την γνωστοποίηση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει το μηχανισμό που κοινοποιήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση. Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας Αντώνης Κοντολέων, ανέφερε σχετικά ότι σήμερα το ζητούμενο είναι η διακοψιμότητα να εφαρμοστεί στο πιο σύντομο δυνατό χρονικό διάστημα. "Ζητάμε από το Υπουργείο να προβεί άμεσα στην επίσημη κοινοποίηση και να ολοκληρώσει τις ενέργειες που απαιτούνται, με στόχο την ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Διακοπτόμενου Φορτίου από την αρχή του Ιουνίου. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο” αναφέρει στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ. 

  Μετά το πράσινο φως από την Κομισιόν, πλέον απομένει η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΑΔΜΗΕ, μόλις εκδοθεί η υπουργική απόφαση θα είναι έτοιμος μέσα σε διάστημα 3 ημερών να ανοίξει το μητρώο και να προχωρήσει στην διενέργεια της πρώτης δημοπρασίας. 

  Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο μηχανισμός της διακοψιμότητας, που συμβάλει στην διασφάλιση της ευστάθειας του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, θα παραταθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2021. Το μέγιστο φορτίο που μπορεί να δημοπρατηθεί μέσω των δημοπρασιών ΥΔΦ (Υπηρεσίες Διακοπτόμενου Φορτίου) του ΑΔΜΗΕ ανέρχεται σε 800 MW (400 MW υπηρεσία τύπου 1 και 400 MW υπηρεσία τύπου 2 ). 

  Παράλληλα η συμφωνία προβλέπει ότι θα επανεκκινηθεί ο μεταβατικός μηχανισμός αποζημίωσης ευέλικτης ισχύος, μέσω του οποίου διασφαλίζεται η παροχή υπηρεσιών ευελιξίας στο σύστημα από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς και τους σταθμούς φυσικού αερίου, μέχρις ότου η αγορά εξισορρόπησης να καταστεί πλήρως λειτουργική μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2021. 

  Χ.Φλουδόπουλος

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ