Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Μαϊ-2020 15:53

  Κλείνει μέχρι τα τέλη Μαΐου το deal Eurobank - doValue

  Κλείνει μέχρι τα τέλη Μαΐου το deal Eurobank - doValue
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα
   
  Αμείωτο διατηρείται το ενδιαφέρον της doValue για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου Cairo και της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων FPS της Eurobank. 

  Το γεγονός επιβεβαίωσε σήμερα η ίδια η doValue ερωτώμενη από αναλυτές στη διάρκεια investor call, αναφέροντας ότι το deal θα κλείσει μέχρι τα τέλη του μήνα. Όπως είχε γράψει το Capital.gr, οι διαπραγματεύσεις της doValue με τη Eurobank συνεχίζονταν εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού, με τη μόνη διαφορά ότι είχε ζητηθεί παράταση από τις 30 Απριλίου, οπότε είχε προγραμματιστεί αρχικά η ολοκλήρωση της συμφωνίας, για τις 10 Μαΐου, με ανοιχτό το περιθώριο για την ολοκλήρωση του deal μέχρι τα τέλη του μήνα.

  Σημειώνεται ότι παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημική κρίση στις αγορές, "παγώνοντας" τα σχέδια των επενδυτών, η doValue (παρά τη μεγάλη έκθεσή της στην ιταλική αγορά NPLs) ουδέποτε εγκατέλειψε τις διαπραγματεύσεις με τη Eurobank. 

  Έμμεση επιβεβαίωση της συνέχειας των διαπραγματεύσεων είχε δώσει και η Moody's, η οποία δεν υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Eurobank, αποφασίζοντας ότι είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που μπορεί να διατηρήσει τις θετικές προοπτικές (positive outlook), δεδομένης της συναλλαγής τιτλοποίησης και της ισχυρότερης ποιότητας ενεργητικού που θα έχει η τράπεζα, εξερχόμενη της κρίσης του κορονοϊού. Ουσιαστικά, η Moody΄s επιβεβαίωσε το πλεονέκτημα της Eurobank από την υλοποίηση του εμπροσθοβαρούς σχεδίου εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, το οποίο προχωράει κανονικά.

  H ολοκλήρωση της συμφωνίας της Eurobank με την doValue θα "ξεπαγώσει" τα σχέδια των τραπεζών για τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων, αφού με το χαρτοφυλάκιο Cairo θα εγκαινιαστεί η λειτουργία του "Ηρακλή". 

  Η τιτλοποίηση Cairo περιλαμβάνει τρεις επιμέρους τιτλοποιήσεις (Cairo I, II και III), διαφορετικές μεταξύ τους στη σύνθεση και το ύψος των περιλαμβανόμενων δανείων. Για τις τρεις τιτλοποιήσεις θα υπάρξουν και τρία διαφορετικά SPVs. Στο πρώτο SPV έχουν ενταχθεί καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Στο δεύτερο SPV δάνεια λιανικής, ύψους 2,9 δισ. ευρώ, ενώ το τρίτο SPV θα περιλαμβάνει επιχειρηματικά δάνεια μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων, ύψους 2,7 δισ. ευρώ.

  Το ύψος των κρατικών εγγυήσεων που θα κάνει χρήση η Eurobank για τους senior τίτλους των τιτλοποιήσεων των δύο πρώτων SPVs ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ, ενώ περιλαμβανομένης και της τρίτης τιτλοποίησης, θα φτάσει στα 2,4 δισ. ευρώ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021