Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Μαϊ-2020 08:27

  Mytilineos: 10 χρόνια από το πρώτο ιδιωτικό φορτίο LNG στη Ρεβυθούσα

  Mytilineos: 10 χρόνια από το πρώτο ιδιωτικό φορτίο LNG στη Ρεβυθούσα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Ήταν Τρίτη 11 Μαΐου, 10 χρόνια πριν, όταν για πρώτη φορά στην ιστορία του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας, έφτανε ένα φορτίο LNG που προοριζόταν για άλλον προμηθευτή φυσικού αερίου, πέραν της ΔΕΠΑ.

  Συγκεκριμένα το LNG carrier "Methane Nile Eagle”  μετέφερε για λογαριασμό της Mytilineos 140 χιλιάδες κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου, που ήταν και το πρώτο ιδιωτικό φορτίο LNG, που περνούσε το κατώφλι του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου σηματοδοτώντας συνολικά το άνοιγμα της ελληνικής αγοράς φυσικού αερίου. 

  Μέχρι τότε ο τερματικός σταθμός της Ρεβυθούσας αποτελούσε "άβατο” για τους ιδιώτες της ενεργειακής αγοράς και είναι χαρακτηριστικό ότι οι προσπάθειες που είχαν γίνει για να ανοίξει ο κλάδος, είχαν αποτύχει, κάποιες εξ αυτών με περιπετειώδη τρόπο.

  Οι παλαιότεροι της ενεργειακής αγοράς θυμούνται τον περιπετειώδη τρόπο με τον οποίο επιχειρήθηκε για πρώτη φορά να έρθει ιδιωτικό φορτίο στη Ρεβυθούσα, το Δεκέμβριο του 2009. Το φορτίο εμποδίστηκε παράνομα, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων μέσα από αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις, ωστόσο η "πύρρειος νίκη” του "κρατισμού” κράτησε λίγους μόνο μήνες, ευτυχώς για την αγορά και το ενεργειακό σύστημα της χώρας.

  Και αυτό διότι η ουσιαστική απελευθέρωση του κλάδου του υγροποιημένου φυσικού αερίου, δεν έφερε μόνο ανταγωνιστικά οφέλη στην εταιρεία που εισήγαγε τα πρώτα φορτία (Mytilineos) αλλά επιπλέον έφερε συνολικά στην αγορά τον ανταγωνισμό, με μείωση των τιμών και του ενεργειακού κόστους συνολικά για όλους τους καταναλωτές φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

  Τότε, τον Μάιο του 2010, μπήκαν οι βάσεις ώστε στη συνέχεια το πανίσχυρο κρατικό μονοπώλιο της αγοράς, να επαναδιαπραγματευτεί τις συμβάσεις με τους δικούς του προμηθευτές, προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστικό και στις νέες συνθήκες της αγοράς. 

  Στη συνέχεια και τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν πραγματοποιώντας τις δικές τους εισαγωγές και άλλοι παίκτες της αγοράς, κυρίως οι μεγάλοι καταναλωτές φυσικού αερίου, δηλαδή οι εταιρείες που διαθέτουν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στο ελληνικό σύστημα.

  Το συνολικό όφελος τα τελευταία 10 χρόνια από το άνοιγμα της αγοράς του φυσικού αερίου που ξεκίνησε το Μάιο του 2010, εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ.

  Πρόκειται για χρήματα που εξοικονομήθηκαν προς όφελος των καταναλωτών, της ελληνικής βιομηχανίας και της ελληνικής οικονομίας εν γένει. Σημειώνεται ότι το όφελος της εξοικονόμησης δεν αφορά μόνο την χρήση του φυσικού αερίου ως καυσίμου για θέρμανση των νοικοκυριών ή ως καυσίμου για τη βιομηχανία, αλλά εκτείνεται πρωτίστως στην αγορά της ηλεκτροπαραγωγής, εξασφαλίζοντας την ενεργειακή ασφάλεια του συστήματος ηλεκτρισμού με πιο ανταγωνιστικό κόστος. 

  Μάλιστα τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς η διεθνής τιμή του υγροποιημένου φυσικού αερίου έχει ουσιαστικά αποσυνδεθεί από τις μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας μέσω αγωγών και έχει μειωθεί δραστικά, το LNG έχει ξεπεράσει σε μερίδιο αγοράς το αέριο των αγωγών.

  Το 2019 υπολογίζεται ότι πάνω από το 50% του αερίου που καταναλώθηκε στην χώρα μας έφτασε μέσω της Ρεβυθούσας στη μορφή του LNG, σε εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Mytilineos σήμερα είναι η ηγέτιδα εταιρεία στην αγορά του φυσικού αερίου στην Ελλάδα με μερίδιο αγοράς 44% στις συνολικές ποσότητες που εισήχθησαν στην Ελλάδα είτε μέσω αγωγού είτε ως LNG μέσω της Ρεβυθούσας.

  Τα τελευταία 10 χρόνια αξίζει να αναφερθεί ότι η Mytilineos υπολογίζεται ότι έχει εισάγει πάνω από 80 φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, ενώ παράλληλα έχει πραγματοποιήσει και την πρώτη ιδιωτική εισαγωγή φυσικού αέριου μέσω αγωγού από τη Ρωσία και την Τουρκία. 

  Σημειώνεται τέλος ότι εκτός από τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, το άνοιγμα της αγοράς LNG έχει επιπλέον και ευρύτερη οικονομική και γεωπολιτική σημασία, με δεδομένο ότι πραγματοποιούνται από το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) εξαγωγές φυσικού αερίου προς τα Βαλκάνια.

  Η πρώτη εξαγωγή φορτίου προς τη Βουλγαρία πραγματοποιήθηκε επίσης από τη Mytilineos, ενώ ακολούθησαν και άλλοι παίκτες, αναδεικνύοντας την ελληνική αγορά ως εξαγωγικό hub που δίνει πρόσβαση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης στο φθηνό και άφθονο υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ