Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Μαϊ-2020 07:52

  Intercontinental: Πωλητήρια στο κέντρο της Αθήνας με premium έως 70%

  Intercontinental: Πωλητήρια στο κέντρο της Αθήνας με premium έως 70%
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Σημαντικά κέρδη από τρεις πωλήσεις ακινήτων κατέγραψε τη χρήση του 2019 η Intercontinental ΑΕΑΑΠ, με τις συναλλαγές της εισηγμένης εταιρείας επένδυσης σε ακίνητη περιουσία να πιστοποιούν την άνοδο της αγοράς ακινήτων τουλάχιστον μέχρι την έλευση του κορονοϊού.

  Τα deals

  Πέρυσι, η εταιρεία, που διαθέτει χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 94,2 εκατ. ευρώ, προχώρησε στην πώληση με κέρδος:

  -100.000 χιλ. ευρώ, διαμερίσματος 98,6 τ.μ. στην οδό Φωκιανού 44 στην Αθήνα, το οποίο είχε αγοράσει τον Μάιο του 2018 προς 145.000 χιλ. ευρώ.

  - 209 χιλ. ευρώ, δύο κατοικιών επιφανείας 191,18 τ.μ. και 199,2 τ.μ. στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο, αντίστοιχα που βρίσκονται στη συμβολή των Οδών Μονής Αστερίου & Δαιδάλου στην Πλάκα και είχαν αποκτηθεί τον Μάρτιο του 2018 προς 640.000 ευρώ

  -659 χιλ. ευρώ, κτηρίου, συνολικής επιφάνειας 2.574,81 τ.μ., στη συμβολή της Λ. Βουλιαγμένης 115-117 με την Ηλία Ηλιού, στην Αθήνα. Η ΑΕΕΑΠ είχε αποκτήσει το εν λόγω ακίνητο τον Ιούνιο του 2017 προς 1,741 εκατ. ευρώ.  

  Η πώληση των παραπάνω ιδιοκτησιών σε τιμές υψηλότερες έως και 70%, σε σχέση με την τιμή αγοράς, φανερώνει το ρυθμό ανόδου τιμών τα τελευταία χρόνια, ιδίως στο κέντρο της Αθήνας.

  Ο κορονοϊός

  Ωστόσο, η πανδημική κρίση εκτιμάται ότι θα επηρεάσει τις τιμές των ακινήτων, ενώ όλα θα εξαρτηθούν από το σε ποιο βαθμό η οικονομία θα καταφέρει να σταθεροποιηθεί.

  Όπως αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας, οι προοπτικές για το 2020 διαφαίνονταν ιδιαίτερα θετικές εντός των δύο πρώτων δύο μηνών του έτους, ενώ η Intercontinental ανέμενε αύξηση του χαρτοφυλακίου της ίση με 40 εκατ. βάσει του επενδυτικού της σχεδίου.

  Ωστόσο, λόγω της πανδημίας "της οποίας η επίδραση δεν μπορεί να εκτιμηθεί ακόμα με βεβαιότητα", η ΑΕΕΑΠ οδηγεί την διοίκηση της εταιρείας στο να προχωρήσει σε "οποιαδήποτε νέα επένδυση με ιδιαίτερη προσοχή".

  Πάντως, η φερεγγυότητα των ενοικιαστών, σε συνδυασμό με τα χαμηλά λειτουργικά κόστη, έχουν θωρακίσει την ευρωστία των προβλεπόμενων οικονομικών για το 2020, όπως αναφέρει η εταιρεία.

  Τα έσοδα των συνολικών μισθωμάτων από εμπορικά καταστήματα – επιχειρήσεις που επλήγησαν ή εξακολουθούν να πλήττονται είναι της τάξεως του 14,4%, προς τα συνολικά έσοδα (μισθώματα), ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με το κυβερνητικό μέτρο προστασίας των πλητόμενων επιχειρήσεων (40/60) τα συνολικά μηνιαία μισθώματα που θα απωλεσθούν τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, αντιστοιχούν στο στο 0,75% του προϋπολογισθέντος τζίρου της Intercontinental για το 2020.

  Και δεδομένου ότι η Intercontinental συγκαταλέγεται στις πληττόμενες επιχειρήσεις από την πανδημία, εντέλλεται σε επιδότηση του 100% των εξόδων που θα καταβάλει για τόκους, για το χρονικό διάστημα από 01/04/2020 έως και τις 30/06/2020, διαμέσου των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους περίπου 79 χιλ. ευρώ.

  Όσον αφορά τα ακίνητα, που βρίσκονται στο στάδιο της διαπραγμάτευσης, η ΑΕΕΑΠ έχει προβεί ήδη σε μείωση των προσφερόμενων τιμημάτων.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ