Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 10-Μαϊ-2020 08:55

  Η Think Silicon και... τα "κρυφά διαμάντια" της αγοράς τεχνολογίας

  Η Think Silicon και... τα "κρυφά διαμάντια" της αγοράς τεχνολογίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Η Think Silicon είναι μια μικρή εταιρεία με 20 άτομα προσωπικό και κύκλο εργασιών που υπό "κανονικές συνθήκες" σε καμία περίπτωση δεν θα δικαιολογούσαν την εξαγορά της έναντι δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Και όμως αυτή την εβδομάδα η εταιρεία με έδρα το Επιστημονικό Πάρκο του Ρίου εξαγοράστηκε από την Applied Materials, έναν αμερικανικό κολοσσό με κεφαλαιοποίηση 46 δισ. δολάρια και ετήσια έσοδα της τάξης των 17 δισ. δολαρίων. 

  Το τίμημα της εξαγοράς δεν ανακοινώθηκε. Όμως, το venture capital fund Metavallon που χρηματοδότησε την Think Silicon το 2019, στην ανακοίνωση του για τη συμφωνία με την Applied Materials αναφέρει ότι "πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιστορικά εξαγορά στον χώρο της υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα", ενώ εκτιμήσεις της αγοράς τοποθετούν το ύψος της εξαγοράς σε επίπεδα άνω των 30 εκατ. ευρώ. 

  Τι ήταν αυτό που τράβηξε την προσοχή ενός τεχνολογικού κολοσσού, εισηγμένου στον Nasdaq της Νέας Υόρκης, με παρουσία σε 18 χώρες και πάνω από 22.000 εργαζόμενους παγκοσμίως; Η πρωτοποριακή τεχνολογία που αναπτύσσει η Think Silicon. Η εταιρεία που ιδρύθηκε το 2007 από τους μηχανικούς πληροφορικής, Γιώργο Σιδηρόπουλο και Ιάκωβο Σταμούλη, αναπτύσσει συστήματα επεξεργασίας γραφικών, ειδικά σχεδιασμένα για μικρές και φορητές συσκευές. 

  Το ερευνητικό έργο της Think Silicon αφορά την τελευταία λέξη της τεχνολογίας δίνοντας τη δυνατότητα για ισχυρούς επεξεργαστές γραφικών με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση. Η τεχνολογία αυτή έχει εφαρμογή σε άκρως ανταγωνιστικούς κλάδους όπως είναι αυτός των έξυπνων ρολογιών και άλλων συσκευών που "φοράμε" (wearables). 

  Συμφωνίες εν μέσω πανδημίας 

  Η εξαγορά της Think Silicon δεν ήταν η μοναδική συμφωνία που "έκλεισε" εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Πριν από δύο εβδομάδες ανακοινώθηκε η επένδυση ύψους 3 εκατ. ευρώ του βρετανικού επενδυτικού οργανισμού ETF Partners στην ελληνική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης DeepSea Technologies. Η ερευνητική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2017 από τους Ρομπέρτο Κούστα και Κωνσταντίνο Κυριακόπουλο αναπτύσσει εφαρμογές για τον κλάδο της ναυτιλίας. Η πλατφόρμα της DeepSea συλλέγει δεδομένα από πλοία ανά τον κόσμο σε πραγματικό χρόνο. Αξιοποιώντας τεχνολογίες εκμάθησης μηχανής το σύστημα της εταιρείας αξιολογεί αυτά τα δεδομένα και έτσι εντοπίζει άμεσα τυχόν προβλήματα.

  Στις πρόσφατες συμφωνίες πρέπει να προστεθεί και η επένδυση στο Skroutz.gr, από τη CVC Capital Partners, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων στον κόσμο, που σήμερα διαχειρίζεται assets αξίας άνω των 82 δισ. δολαρίων. Η Skroutz έχει διαφορετικό αντικείμενο και μέγεθος από τις Think Silicon και DeepSea αλλά παραμένει μια εταιρεία τεχνολογίας με αντικείμενο το ηλεκτρονικό εμπόριο.

  Οι εταιρείες που έζησαν "το όνειρο" 

  Το κλαμπ των ελληνικών startups εταιρειών που έπιασαν το… όνειρο παραμένει πάντως μικρό. Ο κλάδος των startups δεν είναι εύκολος, είναι γεγονός πως οι περισσότερες επιχειρήσεις αποτυγχάνουν, ενώ απειροελάχιστες απ’ αυτές μπορούν να μεγαλώσουν από μόνες τους. Μια επιτυχημένη κατάληξη για τις ιδρυτές και τους επενδυτές είναι το λεγόμενο "exit", δηλαδή η εξαγορά της εταιρείας από μια μεγαλύτερη εδραιωμένη επιχείρηση. 

  Τα τελευταία χρόνια είχαμε αρκετές ιστορίες επιτυχίας όπως η Beat που εξαγοράστηκε το 2017 για ποσό άνω των 40 εκατ. ευρώ από τον όμιλο της Daimler. Την ίδια χρονιά εξαγοράστηκε και η Innoetics από τον πολυεθνικό τεχνολογικό κολοσσό της Samsung έναντι περίπου 20 εκατ. ευρώ. Το 2016 η εταιρεία mobile advertising Avocarrot εξαγοράστηκε προς περίπου 18 εκατ. ευρώ από τη γερμανική Glispa, ενώ το 2014 είχαν ανακοινωθεί οι εξαγορές των E-food και Crypteia Networks προς περίπου 10 εκατ. ευρώ η καθεμία.

  Τα "μαύρα πρόβατα" της ελληνικής τεχνολογίας

  Οι ιστορίες επιτυχίας δείχνουν πως στην Ελλάδα υπάρχει ένα οικοσύστημα επιχειρήσεων, αποτελούμενων κυρίως από νέους ερευνητές και επιστήμονες που μπορούν να προσθέσουν αξία σε αναγνωρισμένους πολυεθνικούς ομίλους. Σε αντίθεση με αυτές τις ιστορίες επιτυχίας υπάρχουν όμως και παραδείγματα εταιρειών οι οποίες αν και διαφήμιζαν υψηλούς στόχους και καλλιεργούσαν προσδοκίες, τελικά αποδείχτηκαν κατώτερες των προσδοκιών ή ακόμη και σχήματα εξαπάτησης των μετόχων αμαυρώνοντας την εικόνα του ελληνικού επιχειρείν, ειδικά στον κλάδο της τεχνολογίας. 

  Τελευταίο κρούσμα είναι η Akazoo, η οποία βρέθηκε στο στόχαστρο της Quintessential Capital Management (QCM). Το αμερικανικό fund κατηγορεί τη διοίκηση της εταιρείας παροχής (streaming) μουσικής για παραποίηση οικονομικών στοιχείων και παραπλάνηση των μετόχων. Ακολούθησαν απώλειες άνω του 50% στη μετοχή της εταιρείας, η αποπομπή του ιδρυτή της Απόστολου Ζερβού από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και η αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής στον Nasdaq. H εταιρεία έχει συστήσει ανεξάρτητη επιτροπή που διερευνά τις καταγγελίες της QCM, ενώ την ίδια στιγμή ετοιμάζονται αγωγές από μετόχους. 

  Η Akazoo συνδέεται με την InternetQ η οποία επίσης είχε προκαλέσει αρνητικά δημοσιεύματα για τα έσοδα και τις δραστηριότητες της με αποτέλεσμα το 2016 να βγει εκτός της Εναλλακτικής Αγοράς (ΑΙΜ) του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Η εταιρεία λειτουργεί ακόμη αν και τίποτα δεν θυμίζει τις παλαιότερες εποχές. 

  Η QCM έγινε ευρέως γνωστή στο ελληνικό κοινό όταν αποκάλυψε το σκάνδαλο της Folli Follie, είχε προηγηθεί όμως το 2015 η αποκάλυψη του σκανδάλου της Globo Plc που οδήγησε μέσα σε λίγες ημέρες στην εξαφάνιση της εταιρείας, η οποία μέχρι τότε προβαλλόταν ως παράδειγμα ελληνικής επιτυχίας στο εξωτερικό. 

  Εκτός χρηματιστηριακής αγοράς εν μέσω καταγγελιών βρέθηκε το 2013 και η Velti η οποία είχε εισαχθεί στον Nasdaq. H εταιρεία εμφάνιζε ραγδαίους ρυθμούς ανάπτυξης μέχρι που τελικά αποδείχθηκε ότι δεν μπορούσε να εισπράξει οφειλές άνω των 100 εκατ. δολαρίων. Ακολούθησαν αγωγές κατά της διοίκησης της Velti για διαστρέβλωση γεγονότων και εξαπάτηση των επενδυτών. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ