Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Μαϊ-2020 14:43

  Αντιδρούν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών στην έκθεση της Rewheel για τις τιμές στην κινητή

  Αντιδρούν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών στην έκθεση της Rewheel για τις τιμές στην κινητή
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:21

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Την σκληρή αντίδραση των τηλεπικοινωνιακών παρόχων αλλά και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) προκαλεί η έκθεση της φινλανδικής εταιρείας Rewheel για λογαριασμό της Επιτροπής Ανταγωνισμού που δημοσιεύθηκε χθες αναφέροντας ότι οι τιμές στα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.

  Στελέχη της Vodafone σχολιάζουν με σκληρό τρόπο την έκθεση της Rewheel αναφέροντας ότι πρόκειται "για ένα συνονθύλευμα από ανακρίβειες, παντελώς εσφαλμένα στοιχεία και ανεδαφικές αναφορές που όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα αλλά παρασύρουν τον αναγνώστη σε λάθος συμπεράσματα”.

  Προσθέτουν, δε, ότι όλες αυτές οι ανακρίβειες της έκθεσης "υπονομεύουν το ψηφιακό άλμα της Ελλάδας και μάλιστα για λόγους άσχετους με την καλή λειτουργία των θεσμών της χώρας”.

  Σύμφωνα με πληροφορίες ανακοίνωση αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες από τη Wind, ενώ από την πλευρά του ΟΤΕ δεν έχει υπάρξει ακόμη κάποια επίσημη αντίδραση. 

  Στελέχη της αγοράς τηλεπικοινωνιών παραπέμπουν στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) που είναι και η αρμόδια ρυθμιστική Αρχή, ενώ το ίδιο συμβαίνει και από την πλευρά του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

  ΕΕΤΤ: Αμφιβόλου αξιοπιστίας η έρευνα

  "Η μελέτη την οποία επικαλείται και παρουσιάζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού εμφανίζει παράδοξα και εν πολλοίς αντιφατικά στοιχεία ενώ η μεθοδολογία που ακολουθεί είναι αμφιβόλου αξιοπιστίας”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) .

  Μεταξύ των αντιφατικών στοιχείων η ΕΕΤΤ αναφέρει:

  - Οι πολιτικές κοινής χρήσης υποδομής αποτελούν διεθνή τάση με στόχο τη μείωση του κόστους επενδύσεων και πρέπει να ενθαρρύνονται και προφανώς πρέπει να διευκρινίζεται αν αφορούν χρήση φάσματος, χρήση ενεργού εξοπλισμού ή απλώς παθητικό εξοπλισμό που οδηγεί και σε μείωση του αριθμού των κεραιοσυστημάτων.

  - Η επιλογή των χωρών που χρησιμοποιούνται ως παραδείγματα αποτελούν αντιπαραδείγματα παρεμβάσεων, όπως η περίπτωση του Καναδά η οποία είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα μονοπωλιακής/δυοπωλιακής αγοράς.

  - Η επιλογή στη σύγκριση πακέτων που δεν είναι αντιπροσωπευτικά της μέσης χρήσης στην ελληνική αγορά καθώς δεν υπάρχει ρητή αναφορά στην επιβάρυνση της φορολογίας ή άλλων χαρακτηριστικών όπως η χρονική δέσμευση του συμβολαίου, η επιδότηση συσκευής ή εκπτωτική πολιτική, κλπ. Αφορά δηλαδή σε ένα πολύ μικρό μερίδιο αγοράς.

  Το θέμα της ρύθμισης της αγοράς

  Η ΕΕΤΤ επιχειρεί να "κλείσει" και το θέμα που θέτει η έκθεση της Rewheel για διαχωρισμό της ρύθμισης της αγοράς των τηλεπικοινωνιών και διαμοιρασμό του καθορισμού των κανόνων της αγοράς και του ελέγχου της εφαρμογής σε Αρχή και Τηλεπικοινωνιών και Επιτροπή Ανταγωνισμού αντίστοιχα.

  "Η ΕΕΤΤ από το 2000 ασκεί "διττή αρμοδιότητα" στην αγορά των Τηλεπικοινωνιών και των Ταχυδρομείων και συγκεκριμένα τόσο της ex ante εφαρμογής των κανόνων του ανταγωνισμού στο πλαίσιο του ρυθμιστικού της ρόλου αλλά και της ex post εφαρμογής του, εθνικού και ενωσιακού, δικαίου ελεύθερου ανταγωνισμού. Αυτό το μοντέλο έχει αποδειχθεί η βέλτιστη επιλογή καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων στις συγκεκριμένες αγορές περιλαμβάνουν και τις δύο παραπάνω πτυχές ενώ παράλληλα επιτρέπει τη συμπληρωματική εφαρμογή της ex ante ρύθμισης και των κανόνων περί ελεύθερου ανταγωνισμού με αποδοτικό τρόπο.

  Η ανάθεση της εφαρμογής του δικαίου του ανταγωνισμού στην αγορά των τηλεπικοινωνιών αποκλειστικά σε εξειδικευμένη ανεξάρτητη αρχή συμβαδίζει απόλυτα με έναν εθνικό σχεδιασμό ο οποίος αντιμετωπίζει τον τομέα των Τηλεπικοινωνιών και της Πληροφορικής ως τομέα στρατηγικής σημασίας και προτεραιότητας”, σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

  Η ΕΕΤΤ αναφέρει ακόμη ότι θεωρεί ότι το βασικό κριτήριο επιλογής μοντέλου αρμοδιοτήτων ανεξαρτήτων αρχών πρέπει να είναι η αποτελεσματικότητα άσκησης των σχετικών αρμοδιοτήτων. Σημειώνουμε ότι από το 2000 η ΕΕΤΤ έχει εκδώσει πάνω από εκατό (100) αποφάσεις κατ’ εφαρμογή της νομοθεσίας του ανταγωνισμού. Το 80% αφορά τη διερεύνηση παραβάσεων των άρθρων 1 και 2 του ν.3959/2011 (και πρώην ν.703/77), ενώ το υπόλοιπο 20% αφορά ελέγχους συγκεντρώσεων στις αγορές των αρμοδιοτήτων της.

  Και υπογραμμίζει: "Σε κάθε περίπτωση η βελτίωση του ανταγωνισμού στην αγορά των τηλεπικοινωνιών απαιτεί εκτενή διαρκή ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων της αγοράς και προσεκτικό σχεδιασμό καινοτόμων αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικών παρεμβάσεων λαμβάνοντας υπόψη και τις τάσεις διεθνώς. Ο στόχος αυτός δεν μπορεί να επιτευχθεί με αναλύσεις βασισμένες σε περιορισμένα δεδομένα και επιφανειακές προσεγγίσεις ούτε και με προσεγγίσεις υπερ-ρύθμισης”.

  Πάντως ήδη υπήρξαν αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο με τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Κατρίνη και Αχμέτ Ιλχάν να καταθέτουν ερώτηση προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Ψηφιακης Διακυβέρνησης με αφορμή την έκθεση της Rewheel.

  kostaskets@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ