Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Μαϊ-2020 07:47

  Περικοπές 200 εκατ. σε επενδύσεις και διαφήμιση από την Coca Cola HBC

  Περικοπές 200 εκατ. σε επενδύσεις και διαφήμιση από την Coca Cola HBC
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Σε επανασχεδιασμό της στρατηγικής της με περικοπές σε επενδύσεις και διαφήμιση, για τη φετινή χρονιά, που θα αγγίξουν τα 200 εκατ. ευρώ προχωρά η Coca Cola HBC η οποία διαθέτει "μαξιλάρι” ασφαλείας 1,4 δισ. ευρώ.

  Όπως έγινε γνωστό χθες η Coca Cola HBC, οι πωλήσεις της οποίας στην αγορά του HORECA υποχώρησαν 70-90% λόγω των lockdowns στις αγορές που δραστηριοποιείται, έλαβε μέτρα για τη μείωση του κόστους και τον επαναπροσδιορισμό των επενδυτικών προτεραιοτήτων.

  Τη φετινή χρονιά και σε σχέση με το αρχικό πλάνο, θα σημειωθεί μείωση άνω των 100 εκατ. ευρώ στις δαπάνες που βρίσκονται στη διακριτική της ευχέρεια συμπεριλαμβανομένης της μείωσης στα έξοδα μάρκετινγκ σε ποσοστό άνω του 50% και μείωση άνω των 100 εκατ. ευρώ ή λίγο χαμηλότερα από 20% στις ταμειακές εκροές για κεφαλαιουχικές δαπάνες.

  "Οι ενέργειες αυτές στηρίζουν την κερδοφορία και τη ρευστότητα χωρίς να διακυβεύεται η ετοιμότητά μας για ανάκαμψη", αναφέρει στο χθεσινή της report η οποία στο οποίο σημειώνει ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να ποσοτικοποιηθεί ο αντίκτυπος που θα έχει η πανδημία του COVID-19 στα αποτελέσματά της για το 2020, δεδομένου ότι είναι αβέβαια τόσο η διάρκεια των περιοριστικών μέτρων όσο και ο ρυθμός της οικονομικής δραστηριότητας μετά την άρση τους.

  "Είναι σαφές, ωστόσο, ότι ο αντίκτυπος θα είναι σημαντικός", επισημαίνει, αναφέροντας πάντως πως ο ισχυρός ισολογισμός και η ρευστότητά θα στηρίξουν την εταιρεία κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου.

  Κατά το κλείσιμο του Απριλίου ο όμιλος διέθετε 1,4 δισ. ευρώ χρηματικά διαθέσιμα και προθεσμιακές καταθέσεις, που είναι "παραπάνω από επαρκή για να εκπληρώσουμε όλες τις χρηματοοικονομικές μας δεσμεύσεις, όπως την αποπληρωμή ομολόγων, καταβολή τόκων και πληρωμή μερίσματος, αφήνοντας διαθέσιμα 0,6 δισ. ευρώ για λειτουργικές και επενδυτικές ανάγκες".

  Επιπρόσθετα, ο όμιλος διαθέτει μη εκταμιευμένο Revolving Credit Facility 0,8 δισ. ευρώ και περισσότερα από 0,9 δισ. ευρώ από το εγκεκριμένο πρόγραμμα έκδοσης Commercial Paper ύψους 1 δισ. ευρώ.

  Η πορεία του α’ τριμήνου και ο Απρίλιος

  Το πρώτο τρίμηνο οι όγκοι πωλήσεων αυξήθηκαν κατά 3,1%, καθώς η καλή ανάπτυξη έως και τον Φεβρουάριο αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση που σημειώθηκε τον Μάρτιο. Εκτιμάται ότι οι λιγότερες ημέρες πωλήσεων περιόρισαν την αύξηση του όγκου πωλήσεων στο τρίμηνο κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες (εξαιρώντας την Bambi).

  Η πορεία των εσόδων σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση ανά τομέα δραστηριότητας επηρεάστηκε σημαντικά από τη χρονική στιγμή εφαρμογής και την αυστηρότητα των περιοριστικών μέτρων.

  - Αναπτυγμένες αγορές: Μείωση 7,2% των εσόδων και 5,5% του όγκου πωλήσεων, καθώς οι χώρες αυτού του τομέα ήταν οι πρώτες που επέβαλαν περιοριστικά μέτρα και αντλούν μεγάλο ποσοστό των εσόδων τους από το κανάλι εκτός σπιτιού.

  - Αναπτυσσόμενες αγορές: Π΄τωση 2,9% των εσόδων και αύξηση του όγκου πωλήσεων 1,8% η οποία αντισταθμίστηκε από το αρνητικό μείγμα συσκευασίας.

  - Αναδυόμενες αγορές: Αύξηση εσόδων 4,8% και του όγκου πωλήσεων 8,1%.

  Τον Απρίλιο έχοντας επιβληθεί περιοριστικά μέτρα σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται ο όμιλος, τα έσοδα σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση μειώθηκαν κατά 37,2% και ο όγκος πωλήσεων κατά 27,3% (εξαιρώντας την Bambi).

  Το κανάλι εκτός σπιτιού, το οποίο αντιπροσωπεύει λίγο παραπάνω από το 40% των εσόδων, επλήγει σημαντικά από τα περιοριστικά μέτρα. Κατά την διάρκεια των εβδομάδων των lockdowns, ο όγκος πωλήσεων του ομίλου στο συγκεκριμένο ξανάλι μειώθηκε 70-90%.

  Στην Ελλάδα, τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν επέφεραν μεγάλη πτώση του όγκου πωλήσεων τον Μάρτιο, που οδήγησε σε υποχώρηση κατά υψηλό μονοψήφιο ποσοστό στο τρίμηνο. Στην Ιταλία ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε κατά μεσαίο μονοψήφιο ποσοστό.

  Παρά τις δυσκολίες αυτές, σημειώθηκε αύξηση του μεριδίου μας τόσο στην κατηγορία των ανθρακούχων αναψυκτικών όσο και στην κατηγορία των έτοιμων προς κατανάλωση μη αλκοολούχων ποτών.

  Σε επίπεδο τριμήνου, καταγράφηκε αύξηση του όγκου πωλήσεων στις κατηγορίες των ποτών ενέργειας και του έτοιμου προς κατανάλωση τσαγιού και μείωση στις υπόλοιπες κατηγορίες.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021