Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Μαϊ-2020 07:38

  Λάρκο: Ποιοι και γιατί θέλουν την εταιρεία "ζόμπι"

  Λάρκο: Ποιοι και γιατί θέλουν την εταιρεία "ζόμπι"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Η υπόθεση της Λάρκο αποτελεί ένα διαχρονικό σκάνδαλο μιας εταιρείας που με τη λειτουργία της συσσωρεύει ζημιές και χρέη χωρίς να έχει καταφέρει να ορθοποδήσει.

  Αυτό μαρτυρούν άλλωστε και τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στη βουλή, με την εταιρεία να κλείνει το 2018 με αρνητική καθαρή θέση 308 εκατ. ευρώ, σωρρευτικές ζημιές στην τετραετία 2015 - 2018 148 εκατ. ευρώ, χρέη προς τρίτους 500 εκατ. ευρώ ενώ υπάρχει σε εκκρεμότητα η επιστροφή της παράνομης κρατικής ενίσχυσης που μειώθηκε πρόσφατα κατά 30 εκατ. ευρώ, στα 105 εκατ. ευρώ. Η μερίδα του λέοντος των οφειλών της Λάρκο αφορά στη ΔΕΗ στην οποία η κρατική βιομηχανία οφείλει ένα ποσό που ξεπερνά τα 350 εκατ. ευρώ.

  Πρόσφατα η εταιρεία τέθηκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης ενώ δόθηκαν με τη μορφή κρατικής ενίσχυσης 35 εκατ. ευρώ για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης, η οποία όμως είναι εξαρχής προβληματική με δεδομένο ότι το κόστος λειτουργίας φτάνει τα 18 χιλιάδες δολάρια/τόνο και η τιμή του νικελίου είναι κάτω από τις 12 χιλιάδες δολάρια/τόνο.

  Στο πλαίσιο της ειδικής διαχείρισης πάντως, ο εκκαθαριστής έχει προχωρήσει σε μια σειρά από κινήσεις εξορθολογισμού μεταξύ των οποίων και η μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 25% μεσοσταθμικά. Σημειώνεται ότι το μέσο ετήσιο μισθολογικό κόστος της Λάρκο φτάνει τις 44 χιλιάδες ευρώ ενώ οι υψηλόβαθμοί φτάνουν τις 73 χιλιάδες ευρώ.

  Στόχος της εκκαθάρισης εν λειτουργία είναι να διατηρηθεί η Λάρκο στη ζωή, προκειμένου στη συνέχεια να πουληθεί σε ενδιαφερόμενο αγοραστή μέσω δύο χωριστών διαγωνισμών, για τα ιδιωτικά πάγια (εργοστάσιο Λάρυμνας) και τα δημόσια ορυχεία που της έχουν παραχωρηθεί.

  Το ενδιαφέρον πάντως στην υπόθεση της Λάρκο είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το θέμα πολιτικά και χθες πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία και την Εύβοια, καθώς και στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης που ανήκουν στην παράταξη.

  Στην τηλεδιάσκεψη παρουσιάστηκαν τα προβλήματα των περίπου 1200 εργαζομένων, ενώ τονίστηκε από πλευράς των εργαζομένων στη Λάρκο ότι δεν έχει δοθεί καμία διαβεβαίωση για διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών σχέσεων, μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης και της πώλησης.

  Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, οι εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσαν τη στήριξή τους στα αιτήματα των εργαζομένων και προανήγγειλαν πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του προβλήματος.

  Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αφήσει τη Λάρκο να λειτουργεί συσσωρεύοντας χρέη, αφού η προσπάθεια για εξυγίανση μέσω της εφαρμογής ενός νέου στρατηγικού σχεδιασμού, απέτυχε παταγωδώς. Μεταξύ άλλων το συνδικάτο είχε αρνηθεί τις μειώσεις στο μισθολογικό κόστος, που επιχειρήθηκε να επιβληθούν.

  Τελικώς αντί να εφαρμοστεί το επιχειρησιακό πλάνο, επιχειρήθηκε προεκλογικά να... αυξηθούν οι μισθοί, απόφαση που μπλοκαρίστηκε από το ΤΑΙΠΕΔ στο οποίο έχουν περιέλθει οι μετοχές του δημοσίου στην εταιρεία.

  Σημειώνεται τέλος ότι το έργο του εκκαθαριστή δυσχεραίνουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και οι οποίες καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθεια για περιορισμό των ζημιών από τη λειτουργία της επιχείρησης. Συγκεκριμένα μετά τη 48ωρη απεργία 1 και 2 Μαΐου, έχουν ακόμη προγραμματιστεί 3 ακόμη 24ωρες απεργίες για τις 15, τις 21 και τις 29 Μαΐου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ