Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Μαϊ-2020 08:10

  Απολύσεις και περικοπές κόστους λόγω κορονοϊού στη Workable

  Απολύσεις και περικοπές κόστους λόγω κορονοϊού στη Workable
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Τον δρόμο που χάραξαν αρκετές επιχειρήσεις ακολουθεί και η ελληνική startup εταιρεία Workable, η οποία προχώρησε τις τελευταίες ημέρες σε 24 απολύσεις, μειώνοντας το προσωπικό της κατά περίπου 9%, ενώ αποφασίστηκε και δραστική περικοπή των λειτουργικών της εξόδων.

  Οι απολύσεις ξεκίνησαν από την προηγούμενη εβδομάδα και ολοκληρώθηκαν χθες Δευτέρα όπου έγινε και επίσημη ενημέρωση προς το προσωπικό από τον CEO, Νίκο Μωραϊτάκη. Η πλειοψηφία τους αφορούσε στο τμήμα πωλήσεων καθώς όπως εκτιμά η διοίκηση της Workable, δύσκολα θα μπορούν να κλείσουν νέα συμβόλαια το επόμενο διάστημα.

  Όπως ανέφερε ο κ. Μωραϊτάκης στη διαδικτυακή συζήτηση με όλο το προσωπικό (all-hands meeting) που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ αλλά και όπως ανέφερε και σε email που έστειλε, η πανδημία επηρεάζει και τη λειτουργία της εταιρείας.

  "Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τις δουλειές τους και πολλές επιχειρήσεις κλείνουν. Ακόμη και αν δεν σταματούν τις εργασίες τους πολλές εταιρείες αλλάζουν τα πλάνα προσλήψεων ή τις συνήθειες τους μέχρι να βγουν από την κρίση. Είναι πολύ πιθανό να παγώσουν τις προσλήψεις ή να μην συνεχίσουν να πληρώνουν για ανανέωση των συμβολαίων τους”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μωραϊτάκης στο emailτου.

  Σημειώνεται ότι η Workable αναπτύξει μια πλατφόρμα η οποία αξιοποιεί την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για την πρόσληψη του κατάλληλου προσωπικού, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε επιχείρησης. Ακόμη αναπτύσσει τεχνολογίες για τον έλεγχο των υποψηφίων για μια θέση εργασίας. Η εταιρεία παρέχει υπηρεσίες λογισμικού με συνδρομές (Software As A Service).

  Περικοπές και τηλεργασία

  Ο CEOτης Workable ανέφερε ότι η εταιρεία πέρα τον απολύσεων προχωρά σε δραστική περικοπή των λειτουργικών της εξόδων μειώνοντας συνδρομές σε υπηρεσίες και προχωρώντας σε επαναδιαπραγματεύσεις ενοικίων.

  Μάλιστα ανακοίνωσε ότι η εργασία από το σπίτι που επεκτάθηκε στην εταιρεία λόγω της πανδημίας παγιώνεται ως πρακτική. Αυτό, όπως αναφέρουν πληροφορίες, σημαίνει πως η Workable σε εύλογο χρονικό διάστημα θα κλείσει τα γραφεία της σε Αθήνα, Βοστώνη και Λονδίνο ή θα διατηρήσει κάποιους ελάχιστους χώρους για όσους θέλουν να συνεχίσουν να δουλεύουν από το γραφείο.

  Παράλληλα η εταιρεία θα σταματήσει άλλες μη βασικές δαπάνες όπως οι εκπαιδεύσεις, τα περισσότερα ταξίδια αλλά και το catering που προσέφερε μέχρι σήμερα στο προσωπικό.

  Επιπλέον χρηματοδοτήσεις

  Ο κ. Μωραϊτάκης δήλωσε ακόμη ότι η εταιρεία έλαβε 1,1 εκατ. δολάρια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσης των επιχειρήσεων που υλοποιεί η αμερικανική κυβέρνηση. Παράλληλα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Silicon Valley Bank για την έγκριση πιστωτικής γραμμής ύψους 4 εκατ. δολαρίων, ενώ έλαβε και περίπου 1 εκατ. λίρες από μια δωρεά για Έρευνα και Ανάπτυξη την οποία είχε αιτηθεί πριν από χρόνια.

  Σημειώνεται ότι η Workable από την ίδρυση της το 2012 έως και σήμερα έχει συγκεντρώσει κεφάλαια άνω των 80 εκατ. δολαρίων από επενδυτές. Παράλληλα τα ετήσια επαναλαμβανόμενα έσοδά της ξεπερνούν τα 22 εκατ. δολάρια.

  Σύμφωνα με τον κ. Μωραϊτάκη οι περικοπές γίνονται προκειμένου η εταιρεία να γίνει κερδοφόρα όσο πιο γρήγορα γίνεται, και σίγουρα εντός του 2021. Η Workable, όπως πολλές άλλες τεχνολογικές εταιρείες, όλα αυτά τα χρόνια θυσίαζε την κερδοφορία για να πετυχαίνει γρήγορη ανάπτυξη των εργασιών της.

  "Νωρίτερα φέτος σας είχα πει ότι σιγά σιγά εγκαταλείπουμε αυτή την στρατηγική, προσαρμόζοντας τις επενδύσεις με στόχο να είμαστε κερδοφόροι το 2021. Πλέον αυτή η στρατηγική δεν απλά μια καλή ιδέα, αλλά αποτελεί αναγκαιότητα. Σε μια ύφεση, κάθε εταιρεία βρίσκεται σε καλύτερη θέση αν γίνει κερδοφόρα νωρίτερα, οπότε θα επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία”, ανέφερε στο emailτου.

  Οι προοπτικές για το μέλλον

  Ο CEOτης Workable εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της εταιρείας, καθώς μετά από την ύφεση οι εταιρείες θα ξεκινήσουν πάλι να προσλαμβάνουν και μάλιστα με αυξημένους ρυθμούς. "Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι άμα κοιτάξουμε τη μεγάλη εικόνα, υπάρχει μπροστά μας ένα λαμπρό μέλλον”, σημειώνει στο emailτου.

  Ο ίδιος ανέφερε πως δεν υπάρχουν σχέδια για επιπλέον απολύσεις το επόμενο διάστημα. Απέφυγε πάντως να δεσμευτεί για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας καθώς όπως είπε είναι ακόμη άγνωστες οι συνέπειες της πανδημίας.

  Στην εταιρεία πάντως εξακολουθεί να επικρατεί ανησυχία ειδικά από τη στιγμή που όπως σημειώνουν πηγές με γνώση των λειτουργιών της Workable, ο κ. Μωραϊτάκης σε προηγούμενη ενημέρωση του προσωπικού στα τέλη Μαρτίου, έλεγε ότι η εταιρεία είναι θωρακισμένη κεφαλαιακά και δεν θα προχωρούσε σε απολύσεις.

  kostaskets@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ