Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 03-Μαϊ-2020 08:31

  ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων: Option για απόκτηση του μεριδίου των ΕΛΠΕ από το Δημόσιο

  ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων: Option για απόκτηση του μεριδίου των ΕΛΠΕ από το Δημόσιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) θα απορροφηθεί το τρίτο κομμάτι της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου που δεν θα αποκρατικοποιηθεί, δηλαδή τα διεθνή έργα. Η σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο προβλέπει ότι η ΕΔΕΥ θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την απόκτηση του μεριδίου 35% που ανήκει σήμερα στα ΕΛΠΕ, πάντα στο σκέλος των διεθνών project της ΔΕΠΑ.

  Η τροπολογία λύνει μια ακόμη εκκρεμότητα σε σχέση με την διπλή αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ που βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία προβλέπει την πώληση πλειοψηφικών ποσοστών της ΔΕΠΑ Υποδομών και της ΔΕΠΑ Εμπορίας με ταυτόχρονη διατήρηση στο δημόσιο του σκέλους των διεθνών έργων, δηλαδή των συμμετοχών της ΔΕΠΑ στην ελληνοϊταλική κοινοπραξία IGI Poseidon ήτοι τους αγωγούς Poseidon (Ελλάδα Ιταλία) IGB (Ελλάδα Βουλγαρία) και EastMed (Κύπρος, Κρήτη, Ηπειρωτική Ελλάδα).

  Ως προς τις δύο εταιρείες που αποκρατικοποιούνται, την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η σύσταση της ΔΕΠΑ Υποδομών, της εταιρείας που αναμένεται να αποκρατικοποιηθεί πρώτη με δεδομένο ότι έχει ήδη προχωρήσει η διαδικασία και 9 σχήματα έδωσαν το "παρών" στην φάση της μη δεσμευτικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Antin Ifrastructure partners, China Resources Gas, EP Investment Advisors, First State Investments, Isquared Capital Advisors, Italgas, KKR, Maquarie, Sino - cee Fund & Shanghai Dazhong Public Utilities).

  Εννέα ήταν και τα σχήματα που έδωσαν το "παρών" στη φάση της μη δεσμευτικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας (CG Gas, MET holding, Power Globe, Shell Gas, Vitol, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΠΕ EDISON, Μότορ Όιλ ΔΕΗ και Mytilineos).

  Από τους δύο διαγωνισμούς εκείνος που θεωρείται ότι θα κινηθεί πιο γρήγορα είναι ο διαγωνισμός για τις Υποδομές, οι οποίες επηρεάζονται από την κρίση λιγότερο σε σύγκριση με την εμπορία, καθώς τα έσοδα της ΔΕΠΑ Υποδομών είναι σταθερά και ρυθμιζόμενα (ταρίφες δικτύου διανομής φυσικού αερίου). Εκτιμήσεις αρμόδιων πηγών αναφέρουν ότι η φάση των δεσμευτικών προσφορών, αρχικά με την ανακοίνωση της short list των εταιρειών που περνούν στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού, θα εκκινήσει το καλοκαίρι, όταν και θα υπάρχει μια καλύτερη εικόνα για τη διάρκεια και την επίπτωση της κρίσης του κορονοϊού. Η ΔΕΠΑ εμπορίας θα ακολουθήσει με στόχο τουλάχιστον ο ένας από τους δύο διαγωνισμούς να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ