Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Απρ-2020 08:04

  Fast track δάνεια για κεφάλαιο κίνησης σε ΜμΕ που πλήττει ο κορονοϊός

  Fast track δάνεια για κεφάλαιο κίνησης σε ΜμΕ που πλήττει ο κορονοϊός
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 09:48

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Στη "μάχη" των fast track δανειοδοτήσεων επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κορονοϊό, μπαίνουν οι τράπεζες, ανακοινώνοντας από σήμερα εκταμιεύσεις δανείων με επιδοτούμενο επιτόκιο σε 2 – 3 εργάσιμες ημέρες.

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, χθες οι τράπεζες υπέγραψαν συμβάσεις με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για τα δάνεια που θα δοθούν με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου στο 80% του χορηγούμενου ποσού. Πρόκειται για τα δάνεια κεφαλαίου κίνησης προς μεγαλύτερες επιχειρήσεις, των οποίων οι όροι χορήγησης αναμένεται να διευκρινιστούν τις προσεχείς ημέρες. 

  Από σήμερα, ωστόσο, ξεκινά η διάθεση δανείων κεφαλαίου κίνησης με πλήρη επιδότηση επιτοκίου προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ. Το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο έρχεται σε συνέχεια των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης και στο πλαίσιο του σχεδιασμού του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για άμεση και ουσιαστική στήριξη και ενίσχυση της χρηματοδοτικής ρευστότητας των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία Covid-19. Το νέο δανειοδοτικό προϊόν παροχής κεφαλαίων κίνησης με πλήρη επιδότηση επιτοκίου θα διαθέτει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και μέσω των τραπεζών θα διοχετευθεί ρευστότητα σε επιχειρήσεις που έχουν τεθεί σε αναστολή ή περιορισμό της λειτουργίας τους εξαιτίας της πανδημίας Covid-19. Πρόκειται για επιχειρήσεις που διαθέτουν έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Οικονομικών. 

  Το επιτόκιο αυτών των δανείων θα επιδοτείται κατά 100% για τα δύο πρώτα χρόνια από τους πόρους του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Βασική προϋπόθεση για την επιδότηση επιτοκίου είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας τουλάχιστον κατά τα δύο πρώτα έτη της διάρκειας επιδότησης του δανείου.

  Όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη τραπεζών στο Capital.gr, τα ποσά που θα χορηγούνται για κεφάλαιο κίνησης θα φτάνουν τα 500.000 ευρώ, ενώ οι εκταμιεύσεις θα εγκρίνονται σε 2 – 3 ημέρες. Η διάρκεια ανάλογων δανείων που εκταμιεύονται για κεφάλαιο κίνησης κινείται στα 3,4 ή 5 χρόνια και το μέσο επιτόκιο στο 5% - 6%. Με την πλήρη επιδότηση του επιτοκίου, οι επιχειρήσεις θα κληθούν να αποπληρώσουν μόνο το κεφάλαιο. Όπως εκτιμούν τα στελέχη των τραπεζών, μεγάλη προσέλευση για νέα πλήρως επιδοτούμενα δάνεια κεφαλαίου κίνησης, θα υπάρξει από μικρές επιχειρήσεις (με μεγάλη μερίδα τουριστικών)  με τζίρο έως 5 εκατ. ευρώ.

  Πώς θα δοθούν τα νέα δάνεια

  Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, το νέο πρόγραμμα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  -Το ύψος κάθε δανείου διαμορφώνεται ως εξής: • Έως 50% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης όπως αυτός αποτυπώνεται στο Ε3 ή στην εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ ή στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ του οικονομικού έτους που προηγείται της ημερομηνίας αίτησης ή

  • Έως το 50% των παραγγελιών τρέχοντος έτους. 

  Προκειμένου για νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις χρηματοδοτείται με επιδοτούμενο επιτόκιο, έως το 50% των παραγγελιών του τρέχοντος έτους ή το 80% των επί πιστώσει αγορών. Σε περίπτωση που τα ανωτέρω μεγέθη δεν είναι διακριτά, το δάνειο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% των ιδίων κεφαλαίων.

  -Η διάρκεια κάθε δανείου ορίζεται από 24 έως 60 μήνες από την εκταμίευση (εφάπαξ ή από την πρώτη τμηματική εκταμίευση ) του δανείου. Ορίζεται δυνατότητα χορήγησης περιόδου χάριτος από 6 έως 12 μήνες. Κατά την διάρκεια της περιόδου χάριτος καταβάλλονται μόνον τόκοι. 

  -Το επιτόκιο για τα κεφάλαια του δανείου που συνεισφέρει η κάθε Τράπεζα, στη χρηματοδότηση κάθε Μικρομεσαίας επιχείρησης, καθορίζεται από την Τράπεζα σύμφωνα με την ισχύουσα πολιτική της και τους γενικούς όρους της Δράσης.

  -Το επιτόκιο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 8%, για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο αυτό επιδοτείται (δύο πρώτα έτη). Για το διάστημα αυτό το επιτόκιο του δανείου θα παραμένει σταθερό. 

  -Το επιτόκιο κάθε δανείου για τα δύο πρώτα έτη, θα επιδοτείται κατά 100% από πόρους του ΤΕΠΙΧ ΙΙ. 

  -Δεν επιδοτείται τυχόν εισφορά Ν. 128/75 καθώς και ενδεχόμενοι τόκοι υπερημερίας. 

  -Μετά τη λήξη των δύο ετών, οι τόκοι θα καταβάλλονται από την επιχείρηση. 

  - Διαδικασία υποβολής:

  Kατά την υποβολή του αιτήματος θα πρέπει: α) Η επιχείρηση, να διαθέτει έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ και να ακολουθήσει την εξής διαδικασία: • Υποβάλλει αίτημα χρηματοδότησης ηλεκτρονικά στο Πληροφορικό Σύστημα των Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) στο δικτυακό τόπο www.ependyseis.gr.

  • Στο αίτημα επιλέγει την Τράπεζα από την οποία επιθυμεί να δανειοδοτηθεί. • Η Τράπεζα θα επιβεβαιώσει τον ΚΑΔ βάσει των στοιχείων που θα προσκομίσει η επιχείρηση και συνεπώς την ορθότητα της επιλεξιμότητας. 

  β) Η επιχείρηση, να διατηρήσει για όλη τη διάρκεια των δύο ετών που λαμβάνει επιδότηση επιτοκίου τον ίδιο τουλάχιστον αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε στις 19.03.2020 βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Προϋποθέσεις λήψης και διατήρησης

  • Ο έλεγχος της διατήρησης από την επιχείρηση του ίδιου αριθμού εργαζομένων που απασχολούσε στις 19.03.2020 βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για δύο έτη, θα πραγματοποιείται από την ΕΑΤ στις 31 Ιανουάριου για τα έτη 2021 και 2022 ή την επόμενη εργάσιμη ημέρα, ηλεκτρονικά μέσω του Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και θα ενημερώνονται ανάλογα οι Τράπεζες. • Προϋπόθεση λήψης του ποσού των επιδοτούμενων τόκων είναι η επιχείρηση, κατά τον χρόνο εκταμίευσης των επιδοτούμενων τόκων όπως αυτός ορίζεται στη δανειακή σύμβαση, να μην εμφανίζει ληξιπρόθεσμες οφειλές από τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση.

  Για περισσότερες πληροφορίες επί του προγράμματος, οι επιχειρήσεις μπορούν να απευθύνονται:

  • Στην ηλεκτρονική διεύθυνση: tepix.covid@etean.com.gr και στο τηλ. 210 7450400

  • Στις συνεργαζόμενες Τράπεζες Για την υποβολή αιτήματος, οι επιχειρήσεις, υποβάλλουν τα στοιχεία τους στο δικτυακό τόπο www.ependyseis.gr και ακολούθως υποβάλλουν το αίτημα τους στην τράπεζα της επιλογής τους. Συνεργαζόμενες Τράπεζες: Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα Αττικής, Παγκρήτια Συν. Τράπεζα, Συν. Τράπεζα Χανίων, Συν. Τράπεζα Ηπείρου, Συν. Τράπεζα Θεσσαλίας, Συν. Τράπεζα Καρδίτσας

  Τα δάνεια που τρέχουν ήδη

  Σημειώνεται ότι από τις 15 Απριλίου "τρέχει" και το πρόγραμμα της επιδότησης των τόκων για τρεις μήνες (Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο), υφιστάμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων για κεφάλαιο κίνησης. Για τα δάνεια αυτά, τα οποία χορηγούνται με σειρά ΑΦΜ, υπάρχει επίσης μεγάλη ζήτηση (ενδεικτικά, μία εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αναφέρει αριθμό αιτήσεων άνω των 900). 

  Τα δάνεια αφορούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 250 εργαζόμενους και ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διαθέτουν ενεργό ΚΑΔ από όσους έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών. Η υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους γίνεται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis) από 15.4.2020 μέχρι 30.6.2020 και ώρα 17.00. Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ.
  Το συνολικό ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης που μπορεί να λάβει κάθε επιχείρηση δεν πρέπει να ξεπερνά τα 800.000 ευρώ και τη συγκεκριμένη ενίσχυση μπορούν να λάβουν και οι επιχειρήσεις στις οποίες έχει χορηγηθεί η δυνατότητα αναστολής καταβολής κεφαλαίου.

  Σημειώνεται ότι τόσο τα δάνεια αυτά, όσο και τα νέα που ξεκινούν από σήμερα αφορούν επιχειρήσεις που ήταν ενήμερες στα δάνειά τους στις 31/12/2019 και οι οποίες θα διατηρήσουν τουλάχιστον τον ίδιο αριθμό εργαζομένων στις 19/3/2020 και στις 31/12/2020.

  Διαβάστε ακόμη:

  Όλοι οι όροι των δανείων προς ΜμΕ με επιδότηση επιτοκίου από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ